2022. február 27., vasárnap

Háború

Itt is lesz háború? – kérdezte Boni, amint szóba került a téma.

Csütörtök este megkérdeztem, hogy beszéltek-e az orosz támadásról a suliban. Azt válaszolta, hogy nem, ezért gyorsan összefoglaltam neki a tudnivalókat, nehogy más gyerekektől tudja meg (van egy tök jó podcast gyerekeknek*, azt is meghallgattuk). A kérdésére válaszolván siettem leszögezni, hogy:

Nem. – majd hozzátettem a lehető legnyugtatóbbnak vélt gondolatot – Marcon megvéd minket!

Pedig Trump óta egyre inkább azt érzem, hogy az átlagos állampolgár egyszerűen letétbe helyezi a vezetők kezébe a sorsát, azok meg azt csinálnak vele, amit jónak látnak. Vélelmezzük azt, hogy jóindulatúak és hogy tanultak a történelemből. De mi van, ha ennek ellenére ügyetlenek, rosszul kalkulálnak, nem jól mérik fel a dolgokat, és annyira felbőszítik Putyint, hogy az ránk dobja az atombombát? Boninak nem mondtam erről semmit, azt hiszem, még nem tudja. De jól emlékszem, hogy tízévesen, amikor tudomást szereztem arról, hogy Amerika atomnagyhatalom és épp az ellenségünk, hetekig féltem egy esetleges atomháborútól.

A városban, ahol élünk, van egy fontos katonai bázis. Szeptemberben, a nyílt napon meg is néztük Bonival az egyik katonai épületet belülről. Szerencsére Bonit nem érdekelték az ebből alkalomból kiállított tankok, inkább a gyönyörű palotát csodáltuk meg (még a németek építették, itt jobra van róla egy fotó). A sok hivatásos katonát látván azért akkor elgondolkodtam: vajon örülnének-e, ha kitörne egy háború? Végül is akkor tudnák csak valójában betölteni a hivatásukat. Ami bizonyos körülmények között azzal jár, hogy tagadják meg a legelemibb erkölcsi parancsot és társadalmi előírást, és öljenek.

* Podcastok más témában gyerekeknek: Bestioles (állatok), Les Odyssées (történelem)

5 megjegyzés:

  1. Tamko, ahhoz a podcasthoz tudnál adni légyszives valami linket, vagy valamit, hogy megtaláljam? Mi még nem beszéltünk erről normálisan, de a nagyobbik egyre többet kérdez.
    Én egyébként épp kezdem megbánni, hogy hazaköltöztünk. Azt talán valahogy még el is tudnám hinni, hogy Macron megvéd minket...

    VálaszTörlés
  2. Belinkeltem a posztban (Salut l'info a címe). Betettem még a két másik podcastnak is a címét, amit szoktunk hallgatni, Bestioles, Les Odyssées, mindkettő nagyon színvonalas. Remélem, nektek is bejönnek!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Meghallgatjuk őket majd

      Törlés
  3. Én mikor 2012-ben kiköltüztünk Kanadába, pont azt gondoltam magamban, hogy a Kanada, azon kevés országok egyike (főleg a belső rész ahol mi laktunk a sziklás hegység) ahol nem tudom elképzelni azt a fajta háborút mint amit a nagyszüleim (sőt nekem az Apukám is) testközelből átélt és rendes hidegháborús gyerekként ezerszer hallgattam végig, hogy milyen jó korszakba születtem.
    Aztán persze én is elhittem, hogy mostmár csak alternatív módokon fognak bennünket tönkretenni, terrorizmus, pénzügyi válságok, klímakatasztrófa, járványok (a Covid tök jól bebizonyította hogy pár hónap alatt mi minden megtörténhet). Pont most kommenteltem be Martine-nál, hogy Apukám (aki 38-ban született) milyen sokat mesétle nekünk a fő gyerekkori történetét "a menekülés"-t.

    VálaszTörlés