2021. október 12., kedd

Arról, hogy mennyire bölcs vagyok (és mennyire nem), illetve a futásról

Vasárnap futás közben szembejött velem egy ismerős apuka. Odaköszöntem, majd ugyanabban a pillanatban csodálkozva érzékeltem, hogy a pasi megfordul és szóba szeretne állni velem. Futás közben visszafordultam, gyorsan kivettem majd visszatettem a fülhallgatót a fülemből és a kettő között odakiáltottam: – Elnézést, de nem tudok megállni! Majd futottam tovább. Ezt tűnt a legjobb megoldásnak egy olyan helyzetben, amikor dőlt rólam a víz, amikor az időt és a kilométereket is kicsinyesen számolgattam, és amikor eszem ágában sem volt leállni dumálni.

A pasi azonban pár perc múlva megfordult és beért. Kénytelen voltam lihegve beszélgetni vele két kilométeren keresztül, noha mondtam neki kétszer is, hogy erre képtelen vagyok. Ez a pasi egy Bonival egyidős kislány apukája, és pont tavaly ilyentájt tett egy eléggé sértő megjegyzést Boni félénségére (ami abban a helyzetben tényleg mulyaságnak tűnhetett a szemében) (és gondolom nem sértésnek, hanem viccnek szánta), és amit akkor elengedtem a fülem mellett, egyrészt mert általában ez a módszerem, másrészt pedig mert úgysem tudtam volna kapásból valami frappánssal előállni.

De most! Nem tudom, a futás tette-e, mindenesetre amikor attól kérdezett, hogy milyen volt Boninak a tanévkezdés, és elmeséltem neki, hogy augusztus végén nagyon zaklatott volt és szorongott az új osztály és az új tanítónő miatt, és hogy szerencsére ez az első nap után elmúlt, és Boni megkönnyebbült (ez a jó szó az ő tanévkezdésére), szóval ezek után kerek perec hozzátettem, mindenfajta vitát és jótanácsok áradatát elkerülendő, mintegy ellentmondást nem tűrő hangon, hogy Nem minden gyereknek könnyűek ezek a szociális helyzetek. És akkor ott ez annyira kézenfekvőnek tűnt, hogy nem is értettem hirtelen, miért problémáznak az emberek (néha én magam is!) Boni magatartása miatt. Vannak gyerekek, akik nem tudják megtanulni a szorzótáblát, és vannak gyerekek, akik nem mernek bemenni egy idegen osztály ajtaján, ennyire egyszerű a dolog!

Jóleső érzéssel mentem haza. Ki tudtam mondani egy nagyon fontos igazságot, ráadásul úgy, hogy abban semmi furát vagy cikit nem éreztettem, és ezzel elejét vettem mindenfajta elemzésnek vagy okok felkutatásának (miért ilyen a gyerek, biztos elrontottuk). Azt hiszem, válaszoltam neki a tavalyi sértésre. És bár az évek során sokkal toleránsabb és türelmesebb lettem Bonival ezen a téren, most mégis úgy éreztem, haladtam egy lépést. Bárcsak mindig ilyen laza tudnék lenni, bárcsak mindig ennyire könnyen tudnám venni a problémáját! Innen már csak egyetlen szintet kell megugranom: amikor majd elhiszem (de nem hiszem el) azt a gyanúsan egyszerűnek tűnő klisét, hogy Boninak a gyengesége lesz majd az erőssége.

Otthon elmeséltem Z-nek a találkozót, majd hozzátettem, hogy inkább mégsem vasárnap délelőttönként járok majd futni, mert Louise apukája is akkor megy, és nem akarok összetalálkozni vele. Teljesen felháborodott, hogy miért akaszkodott rám. És végül is, igaz: én ettől a pasitól kétszer is elköszöntem, mondván, hogy nem tudok futás közben beszélgetni, látta jól, hogy zenét hallgattam. És a fazon ennek ellenére maradt, és boldogított a kérdéseivel. Ráadásul kijelentette, hogy 10 km alatt tudni kell beszélgetni, különben nem jól csinálom. Amikor mondtam neki, hogy kilométerenként iszom egy korty vizet, és hogy ezt a háziorvosom (amúgy maratonfutó) tanácsolta, arra csak megvetően azt mondta, hogy 10 km alatt nem kell inni.

Hiába voltam laza Boni félénkségével kapcsolatban, magamról nem tudtam lerázni ezt az embert, aki már másodszorra bizonyította be, hogy tahó (amúgy nem rosszindulatú, hanem inkább az az okoskodó fajta, aki előbb beszél mintsem gondolkodik). Tök jellemző: inkább végighallgatok mindenféle futóbolondot (de illik ide ez a szó!), mintsem udvariatlannak tűnjek. Képes lettem volna máskor járni futni, nehogy még egyszer ilyen helyzetbe hozzam magam. Úgy látszik, ezt még nem tudom meglépni, és inkább illemtudóan csevegek. Na, itt még van hová fejlődnöm.

Mindenesetre tényleg minden rosszban van valami jó, és a pasinak köszönhetően rekordot döntöttem: meghaladtam a kilenc kilométert, pedig azt hittem, soha az életben nem fogom tudni lefutni egy órán belül. Megcsapott a szele a bűvös 10 km-nek. Most azt érzem, eljön még az idő, amikor sikerülni fog!

23 megjegyzés:

  1. Hát ez a férfi úgy látszik nem csak a gyerekeket hanem a felnőtteket is durván kritizálja.
    Próbáld meg azt hogy felkészülsz a klisé kérdésekre. Mondjuk Bonival kapcsolatban.

    Nekem azzal telt a gyerekkorom, hogy folyton azzal zaklattak - de olyan szinten hogy más anyukák felhívták az Anyukámat telefonon - hogy én miért vagyok szomorú? Ezt abból vették le, hogy az arcberendezésem olyan, hogy nem ér folyton fülig a szám. És persze Anyukám is gyakran ezzel fogadott: "Gyöngyi néni látott a városban és kérdezte, hogy miért vagy te mindig szomorú?".
    Gimis koromra felvérteztem magam annyira, hogy már a hozzám közeledő ember (gyakran osztálytársak) tartásából/szeme állásából láttam, hogy azt fogja kérdezni, hogy miért vagyok szomorú és az lett a konzerv mondatom, hogy "Mert épp nincs minek örülnöm."
    Senki nem tudott erre frappáns válaszreakciót.
    Készülj fel valami ilyen blődséggel, pláne más szülőknek akiknek a világon semmi közük az ilyesmihez...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát nem tudom, szerintem meg az ilyen emberekre erélyesen rá kell pirítani, hogy nincs joguk ahhoz, amit csinálnak. Én egész életemben hallgattam egy hasonló típusú kérdést és anyukám mindig magyarázatot adott ezeknek az embereknek, aztán felnőttként én is, de meggyőződésem, hogy ennek (is) a következménye, hogy fizikailag egy nagy rakás kakinak érzem magam mindig különösebb eü.probléma nélkül. Kérdés: miért ilyen sovány a gyerek, anyu válasza pedig, hogy ilyen a család, eszik rendesen stb. Majd később felnőttként én is folytattam a magyarázatot, hogy de sosem vagyok, voltam beteges stb. Aztán kamaszként, fiatal felnőttként visszakérdeztem, hogy miért érzik erre feljogosítva magukat az emberek, én se kérdem senkitől, hogy miért kövér. Nyilván utóbbi is túlzás, valahol a kettő közt van az igazság.

      Törlés
    2. Pont erre utaltam. Nem magyarázkodni, hanem felkészülni egy blőd válasszal. Főleg ha van 1-2 gyakori kérdés amit kvázi előre lehet sejteni.

      Törlés
    3. Az a baj, hogy nem lehet tudni, pontosan milyen kérdésekkel szaladgálnak ezek a sült bolondok :))

      Törlés
    4. Hát igen úgy nehezebb. Én sem vagyok frappáns. A tesóm pl az. Hihetetlen miket tud mondani az ilyeneknek, nagyon jó tulajdonság.

      Törlés
    5. Na de szerintem a blőd válasz nem érzékelteti, hogy átlépett egy határt. A téma aktuálisan lehet elül, de a bántás ott lóg a levegőben. És ez kiküszöböli azt is, amit Tamkó ír, mert mindegy konkrétan mi a felvetés, ha arra világítunk rá, hogy most eléggé degradáló az illető.

      Törlés
    6. Jaj hát nem fogok vitatkozni. (Habár nemrég valami személyiségtesztben kiderült hogy "A Vitatkozó" személyiségbe tartozom. :-))
      Ha elég intelligens megérti. Ha nem, akkor meg kb tökmindegy.

      Törlés
  2. Jó ég, de bunkó ez a fazon! Én az ilyen jelenetektől pár óráig "sokkban" vagyok, úgy kiborítanak. Amikor arról írtál, hogy "csak okoskodó", megállapítottam, hogy én már átformáltam magamban ezt a mentegető hozzáállást és mennyivel jobb így (nehogy már még én mentegessem már-már lelkiismeretfurdalást keltve magamban a rossz érzésem miatt alapon), de örömmel látom,hogy így vagy úgy, te is megállapítottad, hogy ezen még lehet fejleszteni - önmagad érdekében. Együttérzésem amúgy, olvasni is rossz volt.

    VálaszTörlés
  3. Az a fura, hogy boldogan mentem haza (hogy milyen jól megmondtam a magamét), és a férjem döbbentett rá, hogy dehát nyuszi vagyok :)))) pont hogy NEM mondtam meg a magamét!! Azért ez így is félsiker. :))

    Amúgy tényleg akkor jöttem rá egy fontos dologra, amit fentebb is írtatok. Azt senki sem firtatja, hogy X. vagy Y. miért rossz matekból vagy miért nem tud még harmadikban sem olvasni, de a félénkségre MINDENKINEK van egy megjegyzése. (ugyanúgy ahogy a fenti kövér-vékony esetben)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A nem mosolygásra is. Nekem a pár hónapos gyerekemről felvetette a védőnő (ha rémlik még a régi időkből, sokat írtam róla) hogy autista gyanús hogy nem mosolyog rá a védőnőre. Mert a többi baba gurgulázva kacagott hacsak meglátta a kedves védőnénit.

      Törlés
  4. Amúgy számomra döbbenetes, hogy te nem nagyon tudtál sportolni korábban és ilyeneket futsz. Én nem tudok 200 méternél többet futni.
    Lehet hogy az úszás adott ilyen állóképességet? Vagy gyerekként sokat sportoltál? (Mert én már akkor sem...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye, Ella???? Döbbenet. Mindig erre gondook, hogy három-négy éve nem tudtam elmenni a parkolóóráig sem, miután kiszálltam a kocsiból. De az azért van, mert nem volt kordában tartva a reumám. Az új terápiával olyan, mintha nem is lennék beteg. Én tényleg MINDEN nap hálát adok az orvostudománynak (a Covid-vakcina miatt is).

      De amúgy én is fokozatosan keztdem a nyáron, eleinte öt-tízperceket futottam. És gyerekként is mindig sportoltam, igen, mondjuk soha nem voltam különösebben ügyes vagy kitartó (inkább átlagos).

      Nem akarod kipróbálni?? :)

      Törlés
    2. Nem tudok futni sajnos, nagyon előrehaladott porckopásom van és mindig előjön egy csonthártya gyulladás is ha megerőltetem. Már túrázni sem tudok emiatt.
      Én úszni kezdtem el úgy rendszeresebben meg ellipszis trénerezni szoktam, de teljesen más mozgás mint a futás, futás esetén - mint mondtam 200 méter - és "kiköpöm a tüdőmet".

      Törlés
    3. Ja, hát akkor persze érthető. :(((

      Törlés
    4. Kedves Tamkó! Lenne kedved írni egy bejegyzést az új terápiáról. Nálam év elején diagnosztizáltak SPA-t. Most várok hogy biológiai terápiát kaphassak. Nagyon érdekelne hogyan kezelik a reumát Fr-oban.

      Törlés
    5. Szia! Persze! Mit szeretnél tudni pontosan? Ìrhatsz e-mailt is, ha gondolod (tamkosk@gmail.com)

      Törlés
    6. Köszönöm szépen! Írni fogok!

      Törlés
  5. Ez lehet az, amiröl nemrég hallottam egy quiz-showban, hogy ennek neve is van: "mansplaining" tehát egy okoskodó pasi (man) elmagyaráz (explain) valamit egy nönek, amit az nem is akar hallani. Mivel ö mindent jobban tud, mert ö férfi :)

    VálaszTörlés
  6. Nekem van egy ilyen kellemetlen szomszédom, egy idős néni, aki évtizedek óta ismeri a családunkat, minden találkozáskor végigmondja, h milyen hangosak a gyerekeim, de ez végülis jó, olyan csönd van a hazban, jól tettem, hogy “megfogtam” a ferjem, ugye szereti a gyerekeket, és én szeretem őket? Szoktam nekik énekelni? Imádkozni tanítottam őket? A múltkor el voltunk utazva, miért? Dolgozom? Hol vannak a gyerekek, miért nem velem vannak?(7 és 4 évesek) fogytán? Hiztam? Ugye nem akarok többet szülni? - mindezeket kb abban az 5 percben, míg a folyosón összefutunk. Nagyon fárasztó, sokszor nagyon sértő, idegesítő, közben tudom, h csak egy magányos idős emberről van szó, akinek sose leszek képes azt válaszolni egy ilyen kérdésére, hogy “semmi köze hozza kedves xy néni”, inkább most már menekülők előle

    VálaszTörlés
  7. Húú, szerintem itt nem idős ember fárasztó trécseléséről volt szó, hanem tényleg erről a mansplainingről, mondhatni ennek a prototípusáról!

    (nem ismertem a kifejezést. Imádom, hogy ma már mindenre van szó! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én ezt nem szoktam, tudom mindig nemre, korra leszűrni, bár a mansplaininget ismerem és sajnos át is élem rendszeresen, de engem minden ember idegesít, aki ismeretlenül beleszól az életembe, megosztja velem a véleményét rólam vagy a dolgaimrol kéretlenül, akármilyen kedves idős, mert ez a néni se csak beszélgetni akar (amit egyébként én szívesen megtennék vele, ha más stílusban nyomná), hanem beleszólni

      Törlés
  8. Nahát, még egy önmagával nagyon elégedett, mindentudó férfi, aki nem rest futás közben is kioktatni egy kb ismeretlen nőt, akinek szerinte kötelessége ezt minimum tűrni, de inkább igazat adni neki és megköszönni a "jótanácsokat". Már mosolyogva természetesen.

    A futáshoz gratulálok, szuper eredmény! És csak bízom benne, hogy nem ehhez az emberhez fogod igazítani, hogy mikor szeretnél futni menni. Tudod, én is elmegyek vizsgázni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óó, nem mondod, tök jó! Ügyes vagy (és drukkolok!!).

      Én sztem egy ideig nem megyek vasárnaponként :(((( mert attól tartok, h arra föl, h a múltkor dumáltunk, megint szóval fog tartani (kvázi jogot szerzett). De majd egyszer összeszedem a bátorságomat. Nem könnyű egy ilyen fazont elküldeni a fenébe, úgyhogy előtted emelem a kalapom! :)

      Törlés