2021. január 5., kedd

Mit üzen a gyerek?

Boni össze-vissza hazudik; liberálisabb értelmezésben: nagyon élénk a fantáziája. A hallgatóságtól függően kanyarintja, bonyolítja és csiszolja a sztorijait, amelyek egyre színesednek és amelyeknek egyre több leágazása és folyománya van. A közönség két oszlopos tagja én és a mamám vagyunk, hogy Boni az iskolában mit mesél, azt nem tudom. Én átlátok a szitán (hiszen van már gyakorlatom), de a mamám, basszus, mindent bevesz!

Egyszer Boni felhívta, és elmesélte neki, hogy egy nagy butaságot csinált, ami miatt négy nap szobafogságot kapott, ami éppen azon a délelőttön járt le. És mivel este vacsorát sem adtunk neki, reggelire megevett három lekváros kenyeret, egy joghurtot, egy banánt stb.! A mamám mindent elhitt neki! Máskor meg azt mesélte, hogy kapott egy távirányító autót, amit az ablakból lehet leereszteni az utcára (itt direkt zajongott, mintha tényleg leeresztette volna), és utána el lehet irányítani egészen a játszótérig (itt már gyanút fogott a mamám). De még a papámnak is beadta egyszer, hogy ő már négyéves kora óta hegedülni tanul!

Velem olyanokat próbált elhitetni, hogy tesiórán versenyt futottak, és természetesen ő nyert, miután kupát és díjat is kapott, de azt saját megának kellett megrajzolnia, ezért az benmaradt a suliban. De olyan lényegtelen és másodlagos dolgokat is lódít, hogy az Antonin nevű osztálytársa másodszor is eltörte a kezét. Vagy hogy a verre szó igazából nőnemű, és hogy létezik egy olyan, hogy chocolade.

Meglep a kitalációk sokfélesége és az a módszer, ahogy a hallgatóság hiszékenységéhez passzintva, mintegy személyre szabva úgy alakítja-szövi a történetet, hogy az csak épp annyira legyen fura, hogy még beleférjen a hiteles dolgok birodalmába. A célja szerintem egyrészt az, hogy meghökkentsen; szeretni nézni a megdöbbent reakcióinkat, fürdik a figyelemben és az elismerésben, imádja, ha visszakérdezünk, ha részleteket szeretnénk tudni a sztoriról. Szereti alakítani a valóságot, mintha a kimondott történetek félig-meddig igazzá válnának csupán attól, hogy ő kimondta őket. Az is bejön neki, ha palira vesz minket, és titkon röhöghet a balekségünkön, és csak órákkal később szól, hogy az, amit mondott az önműködő LEGO-robotról, amit ő éjszaka felépített egyedül, és amihez a nagyapja adta a tervrajzot és a tanácsokat, mindaz nem is volt igaz: Mama, csak vicc volt!

Értelemszerűen már egy szavát sem hisszük el, mert ki tudja kiismerni magát e történetekben? Mi igaz, mi félig igaz, mi háromnegyedig az, és mi teljesen valótlan? Sőt, már azt is kerek perec megmondtam neki, hogy Bonikám, ami nem igaz, hiába jó tréfa, az mégiscsak hazugság!

(és ilyenkor próbálok mélyen elfeledkezni a Télapóról)

4 megjegyzés:

  1. A férjem (előző házasságából született) 14 éves lánya is ugyanezt csinálja. Nagyon szeretném megérteni, hogy miért. Sajnos nálam azt érte el, hogy mindent, de tényleg mindent fenntartással kezelek, amit mond.

    VálaszTörlés
  2. A regények többségéből egy szó sem igaz - de valahogy mégis. És rajongunk értük. Nyilván minden nagy mesemondónak gyakorolnia kell, mielőtt könyveket írna :)

    VálaszTörlés
  3. Hát gyakorolni gyakorol :)))

    VálaszTörlés
  4. En 14-15 eves korom korul dobbentem ra, h az anyam szajan kijovo mondatok MINIMUM 50%-a nem igaz...
    20 lehettem, amikor vettem a batorsagot, es rakerdeztem nagyapamnal. Ő azt mondta, mar gyerekkent is mas volt, igy kell elfogadni.
    Kozben anyamnak a hazudozasara rament a munkahelye is, baratsagai is.
    Nagyapam halalaval az is kiderult, h mig elt, ő rengeteg anyagi blamazsbol is kirangatta anyamat - amikbe folyton belekeveredik, es az utolso pillanatig hazudik rola.
    Egyszer sikerult elcsalni pszichiaterhez, utana orjongott, h ő nem orult, essoha tobbe nem volt hajlando elmenni.

    En jartam akkoriban jo reg ota pszichiaterhez panik miatt. Nyilvan az anyam jelentette lelki terheket is erintettuk. Jo idobe telt, mig elfogadtam, h ez az Ő problemaja, nem az ENYEM.
    Masreszt azt is mondta a pszichiater, h anyamnak valszeg mar total mindegy, foleg, ha ő nem is erzekeli a problemat, mert addigra ezek mar szemelyisegjeggye valnak, nem valtoztathatok.

    A dolognak annyi folyomanya lett, h en betegesen, naivan, idiota modon oszinte vagyok.
    Anyamnak meg azt sem hiszem el, amit kerdez...

    VálaszTörlés