2020. május 28., csütörtök

A szuperképesség

A szuperképesség, amely belőlem teljesen hiányzik, és amelyet pedig annyira el szeretnék sajátítani az az, amikor egy értekezlet vagy egy ünnepség holtpontján az elnök vagy az ünnepelt váratlanul odafordul az emberhez, és felszólítja, hogy ugye mondanál te is pár szót, és amikor az összes szem rászegeződik akkor az illető, aki meg van áldva ezzel a szuperképességgel, csak úgy hirtelenjében rögtönözve levág egy 1) összeszedett, 2) odaillő és 3) frappáns kis beszédet!

Mert mit csinálok én? Én sajna süthetem a diplomámat, az ismereteimet, a széles látókörömet, az olvasmányaimat, az élet különböző területein szerzett tapasztalataimat, a jó alaposan átgondolt véleményeimet, a fogalmazási készségemet mert én ilyen helyzetekben – noha már megtanultuam, hogy ezeken az értekezletes meg ünnepséges holpontokon az ilyen felkérésre számítani lehet, sőt kell (de mindenképpen érdemes) – szóval az ilyen, váratlannak már nem is nevezhető helyzetekben én egyszerűen LEBÉNULOK (1) attól, hogy hülyeséget találnék mondani, és HETET-HAVAT összehordok (2).

Amiből mindenkinek kiviláglik, hogy itt egy hozzá nem értő, felszínes nőszemély puffogtat szerencsétlen közhelyeket valami olyasmiről, amiről láthatóan gőze sincs.

7 megjegyzés:

  1. Jól elhúztad a mézest... ha van kedved, kifejtheted ide, mert éppen kilyukad az oldalam, hogy végül 1. értekezlet vagy ünnep volt, 2. mit meséltél. Persze az is rendben van, ha nem akarod elmesélni. Azért én megpróbáltam kíváncsiskodni. :)

    VálaszTörlés
  2. :-)))))) Értekezlet volt. Felkészülhettem volna a kérdésre. Nem tettem. Úgy kell nekem! Annyi hülyeséget mondtam, hogy azóta próbálom az egész szitut kitörölni az agyamból (és persze mindenki más tök profi volt).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kellene valami mindenre érvényes séma. :) De nekem nincs.

      Törlés
  3. Mindenkinek vannak rosszabb napjai. Legközelebb, lehet, brillírozni fogsz :)

    VálaszTörlés
  4. Nekem az a tapasztalatom, hogy ez egyáltalán nem szuperképesség kérdése (max a filmekben), hanem marha sok készülésé és gyakorlásé. Olvastam egyszer, hogy a 15 perces TED-előadásokra egy-másfél évig is készülnek, és 10-15 fős csapat segíti az előadót a felkészülésben.

    VálaszTörlés
  5. Lehet, hogy egyedül leszek a véleményemmel, de egy ilyen helyzetben kb 90%-ban az önbizalom a siker titka. A másik 10% természetesen az, hogy készülj vagy legyen tapasztalatod. Ha nincs meg az önbizalom, akkor jön a debilizalo szorongás, amikor kis túlzással a neved sem jut eszedbe. Olvass egy kis Breene Brownt vagy nézz meg ezt a TED videót: https://www.ted.com/talks/brene_brown_the_power_of_vulnerability/up-next?language=hu Mióta elolvastam a könyvet kb mindenhez hozza merek szólni - már amiről van egy kis fogalmam.

    VálaszTörlés
  6. Heni, Merylla: egyetértünk, valamilyen mértékig szerintem is tanulható (gyakorlás, önbizalom stb.) hiszen én is pont ezt írtam: el szeretném sajátítani!

    Mindjárt megnézem a videót, koszi!

    VálaszTörlés