2017. május 22., hétfő

Miért van egy gyereknek két szülője?

Hát azért, mert ha a gyerek a mérhetetlen akaratosságával, a folyamatos kérdéseivel, a kezelhetetlen frusztrációjával, a csigalassúságával (vagy éppen az úttestre kirohanásával), valamint az élettel össze nem egyeztethető vágyaival és kívánságaival épp totálisan kiborítja az egyik szülőt, akkor ott legyen a másik szülő, aki meg tudja menteni a helyzetet, egyúttal pedig a gyereket is a habzó szájjal üvöltöző, csapkodó felnőttől.

(Csak szólok, hogy alapjában véve mindketten nyugodt, mérsékelt, intelligens, szerető és szerethető emberek vagyunk.)

A múltkor Z. felhívott, már lehiggadva:

– Te figyelj, hol vetted Boninak azt az uzsonnás dobozt?
– Azt a szüleim vették Magyarországon, miért?
– Kéne venni egy olyat.
– Miért??
– Izé... mert eltörött.
– Eltörött? De hogyhogy?
– Hát eltörtem.
– Te? De hogy?
– Véletlenül!!
– Na de hogy?
– Jaj, hát... hát levágtam a földre az előbb.
– De miért??
– Mert begurultam! Ez így nem mehet tovább! Boni kikészít, már megint nem fogad szót, így hát.. egy kicsit mérges voltam az előbb!!!

33 megjegyzés:

  1. :( annyira, de annyira igaz!


    (((ezt az én gyerekeim apja egyáltalán nem érti, hogy mennyire nehéz egyedül)))

    VálaszTörlés
  2. Teljesen igazad van pont ezért kell nekik:)

    VálaszTörlés
  3. :) később pedig a gyerek lesz ott azért, hogy, amikor kiakadtok egymásra és 20 év sérelmét zúdítjátok a másikra, akkor majd egyenként szépen lenyugtat, vagy mediál :)

    VálaszTörlés
  4. Marci egyszer dühében a macska kaparófájàba rúgott és eltört a lábujja - csak titkon merek ezen vihogni:) ő nagyon hirtelen begurul és hihetetlen jeleneteket tud rendezni. Mondjuk a gyerekek előtt sosem volt semmi balhé nàlunk, max vitatkoztunk...

    VálaszTörlés
  5. Én EL NEM tudom képzelni az én béketűrő, jámbor pasimat, ahogy az uzsisdobozt a földhöz csapja... :))) még mindig álmélkodom.

    Ha így haladunk még az is lehet, hogy a tányérok fognak röpködni egyszer, ki tudja. De a gyerek már most mediál, mindenbe beleszól, még a vitáinkba is :) általában nekem ad igazat :)))

    VálaszTörlés
  6. én már pedzegettem, hogy gyerekenként kéne két szülő, nem összesen

    VálaszTörlés
  7. :))) haha, es a kamaszokhoz valami kulon pótlék, juttatás ugye?

    VálaszTörlés
  8. Tamko az utolsót mindenképp támogatom, rekreációs hétvége a szülőknek évente legalább hat- nyolc alanyi jogon:) Addig ők meg mehetnek "átnevelő" ja nem, jól szocializáló táborba:))

    VálaszTörlés
  9. 3 szülő kell per gyerek.
    Az egyik dolgozik, pénzt keres és szabadidejében pihen.
    A másik megcsinálja a full házimunkát, hivatalos intéznivalókat (mindenki helyett ő jár orvoshoz), interneten utátnanéz mindennek és szabadidejében pihen.
    A harmadik a gyerekkel van 24 órában, csak szakaszokban alszik ugyan de mivel semmi más dolga nincs mivel az 1-es és 2-es számú még helyette is eszik, mosdik, stb. így szakaszokban azért ő is pihen.
    3 havonta vetésforgóban váltanak.
    A 3 szülő közti viszonyt nem dolgoztam ki de lehet valamelyik helyett jó lenne egy olyasmi robot mint az én gyerekkoromban volt a Mikrobi c. rajzfilm.

    VálaszTörlés
  10. Ella :-DDD

    Az tény, hogy amit a szüleink csináltak (2 gyerek, 2 teljes állású szülő, INTERNET NÉLKÜL!!) az ma már a hihetetlen-elképzelhetetlen kategória!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De mit lehet csinálni az interneten csekkbefizetésen és halálos betegségek kiguglizásán kívül, ami növeli a gyereknevelés sikerét? (Mi egyébként nagyjából a leírt lehetetlen kategória vagyunk internettel.)
      PS: na jó, oké, ott a csodás online Tesco/G-Roby, igaz.

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    3. Halálos betegségek kiguglizása rohadt sok időt vesz igénybe.

      Törlés
    4. Namost ami a "teljes állást" illeti, Anyukám aki mndkét érában dolgozott maga is bevallja hogy a 70-es 80-as években pihenni járt a munkahelyére. És mikor lejárt a 8 óra dobták el a tollat.

      És én amúgy egyszer megkérdeztem, hogy amikor én kicsi voltam és Anyukám otthon mosott-vasalt-főzött-takarított, (mert ugye se eldobható pelus se mosógép sőt nálunk még folyóvíz sem volt 3 éves koromig) addig én mit csináltam?
      Tudjátok mit mondott?
      Hát ültél a járókában, 3 óránként tisztába tettelek és megetettelek.
      Mutassatok ma egy Z vagy alfa generációs gyereket aki órákon át csöndben, magában, hiszti és üvöltés nélkül ül a kiságyban vagy a járókában.

      Törlés
    5. De nem lehet, hogy ez a helikopter szülőség hibája? Az eszelős hisztié az egész szülőség körül? Én annyira azt látom, hogy a szülők a hisztérikus állandó jelenlétükkel nem hagyják élni a gyerekeket és ez visszaüt.

      Törlés
    6. Amúgy nagyanyáink nem jártak sehova pihenni (hacsak a patakparti mosást nem számítjuk ide) és sokszor négy gyereket neveltek, meg háborúban kocsi alatt kúszva menekítették őket.(ez a nagymamám sztorija)
      Szerintem a modern anyák rettentően el vannak kényeztetve, viszont a szociális kapcsolataik annyira rosszak, hogy képtelenek a modernség előnyeit megfelelően használni.

      Törlés
    7. Emlékszem, mikor a nagynéném kijött hozzánk segíteni Amerikába és mi mérsékelt sikerrel épp az alvástanítással próbálkoztunk, akkor csak nézett ránk, hogy megőrültünk? Hát hol volt a nagymamámnak arra ideje, hogy azt figyelgesse, hogy melyik gyereke mikor alszik, egyáltalán TUD-E aludni.Tudott, oszt jóvan.
      Agatha Christie-től olvastam egyszer egy ilyet, hogy a gyerekek akkor lesznek normálisak, ha kicsit elhanyagoljuk őket - ez olyan sokszor eszembe jut, mikor egy-egy apróság miatt teljesen becsavarodom .

      Törlés
    8. Igen én konkrétan anyukámról beszéltem 70-es évek.
      A korábbiakról nehéz beszélni mert ott voltak a "gazdagok" ahol volt cseléd, dajka, francia nevelőnő kutyafasza (ez mondjuk az én családom volt) és ott voltak a szegények akiknek a helyzetét véletlenül sem áll szándékomban könnyebbnek feltüntetni mint amilyen volt.
      Szerintem abba már ne menjünk bele hogy háború, menekülés mert ez nem fair összehasonlítás, de visszatérve a szegényekre, Anyukám 48-ban született, konkrétan enni nem volt mit és egy nagy udvarban laktak sokan és mikor az ő anyukája dolgozott az én csecsemő anyukámat az egyik meg a másik szomszéd lányka (12-15 évesek) dajkálták, babusgatták.
      Tehát nem olyan fekete-fehér a kinek jobb kinek rosszabb.
      Biztos egyéni is hogy ki mit bír el vagy mit csinál szívesebben.
      Nekem a gyerek üvöltésnél rosszabb nincsen. Megint nem extremitásokról beszélek, háború, menekülés de inkább mostam volna szaros pelenkát mint a 2 perces peluscsere után a 240 perces masszív folyamatos üvöltés.

      Törlés
    9. De nyilván akkor is ordítottak a gyerekek, csak nem kellett ettől annyira félni. És hát na. Az én családomat nem mákteázták, meg nyilván még sok más embert sem.

      Törlés
    10. számomra az internet legfőbb erénye, hogy szociális kapcsolatokat biztosít

      Törlés
    11. "Halálos betegségek kiguglizása rohadt sok időt vesz igénybe."

      :DDDDDD

      Törlés
  11. ebben van igazsag, de nem kell Agatha Christie-ig menni, hogy mai szemmel nezve hatborzongato sztorikra leljen az ember: a Szomszedokban pl minden újszulottet hagyott uvolteni az anyja, "hogy ne legyen elkenyeztetve". ez ma mar sztem ugyanugy kozmegvetes targya, mint a terhesseg alatti dohanyzas (vagy majdnem). meg aztan azt is feltetelezem, higy bar Agatha Christie imadta a lanyat, akkoriban nem minden brit felsobb osztalybeli csaladban voltka meghittek a szulo-gyerek viszonyok, a nevelonok, dadak, bentlakasos iskolak koraban.

    VálaszTörlés
  12. nekem nagyanyam azt meselte, hogy siman volt, aki makteaval itatta a gyereket, hogy az csendben marasjon, mig az anyja kalal vagy markot szed. nem is lett belole ep ember.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. OK de csak nem lett egy egész generáció gyagyás. Ezek kivételek.
      Én arra szoktam gondolni hogy a 3 - 4 kis gyereket nevelő anyukáknál, ahol a legnagyobb is mondjuk 5-6 éves mennyit sírhat a csecsemő és mégsem lesz lelki nyomorék.
      Ennek ellenére én sose mertem letenni a gyerekemet amíg csecsemő volt, volt olyan hogy estig tartogattam a pisilést is. De bele is nyomorodtam ebbe a nagy sírninemhagyásba meg kötődő nevelésbe.

      Törlés
    2. Igen, Fella, én pont erről beszélek, mármint, hogy nem mindenhol mákteázták a síró gyereket, de nem is loholtak a nyomában minden nyekkre, aztán azért léteznek normális emberek.
      És persze biztos voltam benne, hogy valaki majd azt mondja, hogy Agatha Christie egy elhanyagoló rohadék volt, meg máktea, pálinkáskenyér, stb...de ha eltekintünk az extremitásoktól, akkor nemár, hogy az a hisztéria a normális, ami ma gyereknevelés címén folyik, ahogy a nők egymást gyepálják különböző témákban, ahogy újabb és újabb cikkek jelennek meg arról, hogy ha a gyerek egy fél másodpercig sír, nem szopik, nem hordozzák, akkor biztosan lelki roncs lesz, stb...nekem volt, hogy sírtak a gyerekeim, mert kettőt nem tudtam egyszerre felvenni, de kifejezetten dühít, amikor arról beszélnek, hogy ezzel maradandó károsodást okoztam nekik (így, teljes bizonyossággal.Egy bizonytalanabb embert szerintem teljesen össze lehet törni ilyen dolgokkal és bizony én is éreztem úgy, hogy öngyilkos leszek, mert...ide bármilyen gyerekkel kapcsolatos probléma beírható.)
      És ahogy az ember képtelen kivonni magát ezeknek a nyomása alól, nem, szerintem ez nem normális. Ahogy a pálinkás kenyér sem. De azért a kettő között hadd legyen már valami!

      Törlés
    3. Teljesen egyetértünk, de sajnos pont ez történik és megkockáztatom hogy az is egy ok hogy - állítólag - nem születik annyi gyerek mint amennyit a párok eleinte terveznek mert akkora teher (hiszen azzá tesszük egymásnak) hogy sokan azt mondják köszönöm nem, ezt mégegyszer nem csinálom végig.

      Törlés
    4. Igen, szerintem is az a baj, hogy túl kevés gyerek születik és azt a keveset is teljesen elszigetelten nevelik a nők.

      Törlés
    5. (De amúgy a gyerekenként három szülő szuper ötlet a részedről:))

      Törlés
    6. Nem pisiltél? Hát miért nem vitted akkor be a wcbe magaddal? Oké, nekem nem sírós a gyerekem, az első egy hónapban kb azt is alig lehetett észrevenni hogy itt van, de ha úgy hozta az élet, bevittem. Pl. egyszer elaludt rajtam szopi közben kb. két naposan, és mennem kellett nempisilni...vittem őt is. Vessetek meg:) De egyébként túlélte a wcidőket nélkülem.

      Törlés
    7. Vittem én mindenhova ahova tudtam. De kb 6 hónapos koráig nem tartotta a fejét, és akkor már nagyon súlyos volt, most arra nem emlékszem de azt tudom hogy 5 hetesen volt 5 kiló (én 55).
      Ha ébren volt (gyakran ébren volt) üvöltött, kapálózott és volt hogy 1 nap 100x (nem számoltam) akadt el a lélegzete (sírási apnoe - most is megvan), folyton köpött vagy hányt a reflux meg a sok sírás miatt. Járkáltam vele, ütemesen ringattam és vagy énekeltem, vagy sírtam vagy mondogattam hogy nem bírom tovább inkább meghalnék.
      Így teltek az első hónapjaink.
      De volt amikor letettem a kiságyba kirohantam az előszobába, rugdostam a beépített szekrényt és hangosan üvöltöttem hogy nem bírom tovább (nem tudom mit szóltak a szomszédok). Olyankor nem jutott eszembe hogy egyúttal kihasználhatnám a lehetőséget pisilésre.
      Ma már mi is együtt járunk wc-re. :-)

      Törlés
  13. azé az ország és a hatalom, aki teliszüli - szóval, csak semmi háromszülő/gyerek - csak szegény férfiak aztán ki ne haljanak

    VálaszTörlés
  14. Azért is kell két szülő, mert én pl. nem ugrottam volna be a gyerekkel egy a parttól fél méterre kikötött csónakba, ami természetesen nem a miénk és a tulaj bármelyik percben visszajöhetett és ejnye-bejnyézhetett volna (ha egyáltalán túléljük és lett volna kinek). Gyereknap ide vagy oda.

    VálaszTörlés