2016. november 24., csütörtök

A világ egyik legnehezebb foglalkozása

Úgy tűnik, takarítani csak a nagyon ügyesek, elhivatottak és motiváltak tudnak – legalábbis ezt a tapasztalatot szűrtem le tízenvalahány takarítónő munkájából, akik az elmúlt években felvonultak nálunk.

Az egyik például megérkezése után, kézmosás nélkül, magassarkúban esett neki a konyhának, hogy elpakolja a tiszta edényeket. Ugyanez a nő a kivasalt ruhákat a bőröndömre pakolta rá, arra, amit Európa repülőterein húzok végig évek óta és ami csomagtartókban szokott hánykolódni. Volt egy másik nő, az meg egyenesen csizmában takarított mindaddig, amíg rá nem szóltam, hogy azért a porszívózáshoz vegye le (alig bírta levenni).

Egyszer az egyik sokáig nem jött, akkor elővettem a porszívót, hogy fölporszívózzak. Rájöttem, hogy a porzsák valszeg hónapok óta dugig tele van. Oda egy árva szösz sem fért már be – a nő teljesen feleslegesen huzigatta a porszívót ide-oda, az bizony nem szívott (de mióta?).

Az a csaj, akitől most fogunk megválni, rendszeresen megy el idő előtt és úgy, hogy a szemeteseket nem ürítette ki, az ágy alatt nem takarított, de volt, hogy Bonhomme szobájához hozzá sem nyúlt. Egy másik pedig, miután negyedórát kávézgatott (anno mindig megkérdeztem, kérnek-e kávét), arra a kérésemre, hogy takarítson ki a pelenkázóasztal mögött is, azt válaszolta, hogy nem biztos, hogy lesz rá ideje.

Volt egy nő, aki teljesen úgy nézett ki, mint egy prostituált. Azon tanakodtunk, hogy vajon a szomszédok mit gondolhatnak? Na de ő legalább jól takarított, igaz, hogy valamiért viszont mezítláb.

A szupertiszta, gyors, szimpi lány, aki olyan csillogó rendet rakott, hogy azt egy hét alatt sem tudtam összekoszolni (akkor még egyedül laktam) viszont kirúgott! Nem fértem már bele az idejébe, a sokgyerekes, nagy háztartást vezető, kupis családok mellé.

31 megjegyzés:

  1. Hát most mit mondjak. Én is írtam erről posztot és mindenki helyeselt a kommentekben. A mi takarítónőnk még lopott is. De szinte mindegyik verzió előfordult nálunk is amiket leírsz.
    Én mostantól nem költök erre és én nagyon komolyan gondolkodom rajta hogy takarításból keressek pénzt. Kár hogy nem Magyarországon éltek mert már ajánlanám is magamat.

    VálaszTörlés
  2. Egyébként nekem a kedvenc beszólásom az egyik takarítónőtől az volt mikor kértem hogy az ágy alatt is porszívózzon az volt hogy "dehát ott múlt héten is porszívóztam."
    A tesóm egyik takarítónőjénél meg az derült ki hogy nem hogy nem szív a porszívó, hanem konkrétan nem működött, be se lehetett kapcsolni.

    VálaszTörlés
  3. Ella, sztem egy jol mukodo takaritoceggel, ahol megbizhato emberek vegeznek tiszta mynukat, jol lehetne keresni, ugyhogy hajra!!

    A te torteneteid pedig: huhuuuu...!!

    VálaszTörlés
  4. Magassarkúban ne! Csizmában ne! Mezítláb ne! Hát akkor miben takarítson szegény takarítónő?! :-D
    Amúgy én belehalnék, ha idegen mászkálna a lakásomban, turkálna (pakolna) a holmijaim között, takarítaná utánam a budit, etc.. Nem lehet annyi elfoglaltságom, hogy ne legyen időm magam körül rendet tartani. Ezért soha nem fogom átérezni ezt a problémát. Bocsi!
    Anett

    VálaszTörlés
  5. A fizetésért végzett hanyag és trehány munka problémája sajnos UNIVERZÁLIS! :)

    VálaszTörlés
  6. A porzsákot nem fogják helyettetek kiüríteni.
    Mikor óvodás lett a kisfiam, lemondtam a takarítónőt, és minden hétfőn alaposan megcsinálom. Igaz, eléggé ingerült leszek a végére :-)

    VálaszTörlés
  7. Nekem az útlevelemet lovasította meg az eddigi egyetlen takarítónéni, aki járt a barátaimhoz is, szóval még referencia is volt.
    Van már robotporszívód? A mosogatógép mellett a lányok másik nagy barátja, és ha naponta elinditod még port törölni sem kell!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem erdekel a robotporszivo de gondolom az nem tolja arrébb a bútorokat es a sarkokat sem porszivozza ki sot gondolom a szőnyeget sem emeli fel meg a labtorloket sem rázza ki. Szerintem nem a porszívózás a nehez hanem ezek a koritesek amiket leirtam.
      Ugyanigy ablakpucolasnal minden takarítónő csak az üveget mossa le az ablakkeretet meg a patkányt meg egy se mosta le mert hat attol koszos lesz a keze.
      Szoval hogy mukodik a robotporszivo?

      Törlés
    2. PATKÁNY...!!!??? :-DDD




      (tudom, hülye a telefon)

      Törlés
    3. Patkányt helyett parkanyt. Egyszer meg fogok őrülni az érintőképernyős telefonoktol olvasni fogtok rólam az indexen. Bemegyek eg boltba es mindet összetöröm

      Törlés
    4. Elképzeltem, hogy az ablakotokban ül a patkány... és néha meg kell mosni.. :))))

      Törlés
    5. Ezen most nagyon röhögök:D

      Törlés
    6. Hat ahol slendrianul dolgozik a takarítónő elobb utóbb jönnek a patkanyok.

      Törlés
    7. Na ebben nem tudok segiteni, mert nálunk 15 éve műanyag ablakok vannak, amiket baromi könnyű takarítani.

      Törlés
  8. Egyebkent volt jo takarítononk is, legutobb 1 evig dolgozott itt egy szimpi es hatékony csaj, de sajna o elment a cégtol (feketén meg nem akartuk foglalkoztatni). Es o meg a porzsakot is kicserélte! :))

    VálaszTörlés
  9. Szerintem nagyon változó, hogy kinek mit jelent a rend és a tisztaság. Az anyukam pl nagyon alapos, de az anyósom pont az ellentéte. Amikor a lányunk elkezdett kuszni, meg kellett kérni, hogy kezdjen el takarítani rendesen, mert úgy nézett ki szegénykém mint egy kismalac minden nála tett látogatás után. A férjem szólt neki, állítólag takarított is, de a gyerek ugyanolyan koszos volt. Aztán a sógornőm átment hozzá és kitakarított mielőtt mentünk, iszonyú mennyiségű kosz került ki az ágy alól pl, mióta odakoltozott nem takarított alatta. Nálunk egyszer takarított, porszivozas nélkül felmosta a lakást, és nem értette, hogy ez miért nem OK.

    VálaszTörlés
  10. A miénk egy tünemény (ügyes, gyors, megbízható, cuki) minden barátunk sorban áll hozzá, de kihalásos alapon megy.

    VálaszTörlés
  11. A robotporszivotol nem varj sokat. Abbol, amit itt irsz,arra következtetek, hogy nagyon igényes vagy a rendre es tisztasagra, ugyhogy sztem csalodas lenne a robotporszivo. Még nekem is az volt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kb erre számítottam. Igen sajna eleg tisztasagmanias vagyok. De mar a gyerek is szeret porszívózni az lesz a vege hogy ot fogom be segítőnek.

      Törlés
    2. A gyerek előtt minden nap porszívóztam, így nekem megváltás a robotporszívó. Az Aldis tökéletesen kiporszívózik a szőnyegen is, ha sok a rá szánt budget, akkor persze lehet Roombat is venni, abból van felmosó is. Viszont a Viledat, Samsungot és a LGt még soha senki nem dicsérte, azokat kerülni kell. Nalunk rend van, pakolni keveset kell. Nincs csoda, minden este elpakolunk, ezt már a lányomnal is rutin, a játékait ő teszi el este. Pár ikeas dobozzal csodát lehet tenni rendrakas terén. Nalunk minden nap megy a porszívó, úgyhogy port torolni nagyon ritkán kell, ez mondjuk olyan helyeken látványos, mint pl a klaviatúra. A porszívózás előtti rendrakás így a székek és a fürdőszobai szennyestartó elpakolásából áll.
      A mindennapos takaritasnak koszonhetoen a szőnyeg alatt sincs por:)

      Törlés
    3. ugyanígy vagyok én is a robotporszívómmal. imádom. én is minden nap porszívóztam korábban is, mióta gyerekem van, még inkább, plusz nálunk van egy macska is. mi roombát vettünk, tökéletesen kiporszívózza a nagy szőnyeget, de a kis rongyszőnyegeket is, sarkokból is. minden nap megy egy kört, a vezetékekből kitekergi magát, egyedül a székeket és a játékokat pakolom el az újtából. soha nem volt még ilyen tisztaság előtte a lakásban, csillog a parketta, mire végez, így a felmosást bevallom már csak párnaponta csinálom, mivel látom, hogy tiszta a padló tényleg. egyetlen hibája: a fekete szint nem tudja értelmezni, így azt kihagyja. a szőnyegünk csíkos, két fekete csíkkal, na azt külön kell takarítani, klasszikus porszívóval porszívózni, de legalább kontrollcsíknak tökéletes, döbbenetes látni, hogy 24 óra alatt is mennyi kosz megy rá. szóval nekem nem tudom leírni, hány százalékponttal javított az életminőségemen, mióta megvettük.

      Törlés
    4. Nahát, ez olyan lehet, mint a csesemős cuccok (pelenkás kuka, Babycook, fertőtlenítő, cumisüveg-melegítő stb.), amelyek hatékonyságáról TELJESEN ellentétes véleményeket lehet hallani! :) Lásd Hóbelevanc vs Merylla és W kommentjét.

      Törlés
    5. Szerintem azért nem értünk egyet, mert nagyon nem mindegy, hogy milyen géped van. A Roomba a Ferrari ebben a kategóriában, ki lehet próbálni, a Récseiben van üzletük, ahonnan el lehet vinni pl egy hétvégére. Én is azzal szemeztem, aztán elcsíptem egy aldist éppen akcióban és nagyon szuperül takarít az is. Ezek a drága gépek, amik szívják rendesen a port és felmennek a szőnyegre, nem gond pl a szőnyeg rojtja sem nekik. Az olcsóbbak már a mélyebb fugáknál elakadnak és nagyon gyengén szívnak pl.: van Vileda 10 ezer Ft-ért, ami csak törli a port a padlóról nem szívja, kb semmit sem ér. Én nagyon sokat olvasgattam vásárlás előtt, főleg német tesztoldalakat, és a Roombat, Aldit mindenki dicsérte, a többiről nagyon megoszlottak a vélemények.

      Törlés
    6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    7. Ha tudnék olvasni, nem irnék hülyeséget ☺

      Törlés
  12. utálok takarítani, viszont ha nekiállok, baromira precíz és maximalista vagyok. éppen ezért nem találok takarítónőt, mivel senki nem dolgozik úgy, ahogy én, azért meg nem fizetek, hogy tologassák a koszt jobbra-balra. tehát maradok magamra. :(( pedig de jó lenne...

    VálaszTörlés
  13. azért sztem nehéz lehet takarítőnőnek lenni, hiszen mindenki azt várja (értelemszerűen), hogy a pénzéért legyen szebb, alaposabb, mint amit ő csinál (igen, én is azt várnám, a híres kuplerájtulajdonos) - na de vajon belegondolunk-e abba, hogy az az idő, amit nálunk tölt, elég-e arra, hogy mindenre kiterjedő tisztaságot varázsoljon? mert szerintem nem mindig. egy olyan takarítórobotra vágyomn, aki tökéletes ÉS nem kell szégyellnem a rendetlenséget (de a koszt sem!), amit rá hagyok :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nalam volt ugy takaritono, hogy mondtam neki, nem szamit, mennyi ideig dolgozik, de legyen alapos. nem sikerult...

      Törlés
  14. Nem, szerintem vannak bizonyos minimálfeltételek. HA már kiporszívóz, akkor az ágy alatt is (de főleg ne felejtsen ki egy szobát sem + ne menjen el 15 perccel előbb). A dzsuvás törlőrongyokat ne a tiszta mosogatóba, a mosott ruhákat pedig ne a koszos bőröndre tegye - ezek mind pontosan azt példázzák, hogy ugyanannyi erőbefektetéssel akár szépen is meg lehetett volna csinálni a munkát. Pont ezt nem értem egyébként: nincs igényük rá? (tisztelet a kivételnek)

    És amúgy én nem szégyellem a rendetlenséget, miért kéne?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mert feltételezem, hogy ami nálad van, az igazából nem rendetlenség :)))

      Törlés
    2. Ja, közben nekem is leesett :))) Viszonyítás kérdése az egész!

      Törlés