2016. november 23., szerda

Könyvajánló

 
 Részlet a regényből: 

„Üvöltöttünk, ahogy a torkunkon kifért. Nem számított többé, hogy ő a fiam, én az apja vagyok. Akárkik lehettünk volna. Két vak akarat feszült egymásnak, amelyeknek egyetlenegy céljuk volt: megsemmisíteni a másikat. Néhány hosszú percre halálos ellenségek voltunk.

Miközben sodort az indulat, valami állt is bennemm mozdulatlanul. Ezzel a mozdulatlan részemmel mindent tudtam. Hogy Mihályt nem elpusztítani, hanem lecsillapítani kéne. Hogy nem lenne szabad megfélemlíteni. Ahogy nekem is meg kéne találnom az elvesztett nyugalmat, és legyőznöm a saját félelmemet. Hogy szigurúan tilos lenne visszaélnem az erőfölényemmel.

Ehelyett ütöttem. A mozdulatlan részem felől azonban az a „sok tudás” mintegy bevilágította a tettemet. Bár nem állította meg a kezem, de eltérítette. Olyan féloldalasan és sután csaptam meg Mihány fejét, mintha hatalmamban állna, hogy üthessek is meg nem is. Aztán átfordítottam az egész gyereket, és teljes erőből fenekelni kezdtem. Néhány ütés után égett a tenyerem a fájdalomtól, időnként szünetet tartottam, miközben hörgő hangon azt kérdezgettem: 

– Fogsz még repülni? Fogsz még repülni?

Ezt ismételgettem, amíg Mihány be nem kapcsolódott a siralmas kánonba:

– Nem fogok, nem fogok.

Legyőztem, megaláztam. Magzatpózban, összegömbölyödve, szipogva hevert előttem a toronyba vivő falépcső egyik fokán.

Úgy éreztem magam, ahogy Ádám és Éva érezhette magát a bűnbeesés után.”

13 megjegyzés:

  1. Én is pont ezt olvasom!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  2. Nem mondod! :))) És, tetszik? Hol tartasz? A 2005-ös konkúr már megvolt? :)

    Én úgy olvastam végig, mint amikor szájtátva hallgat egy embert sztorizgatni, anekdotázni. Nekem 10/8! (de én szigorú vagyok)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A konkúrnál hagytam abba, de akkor majdnem írtam Neked, amikor azt olvastam :)) Közben véletlenül elkezdtem egy másik könyvet is, hasonló tematikával (Törtmagyar), az jobban fogvatart, utána majd visszatérek ehhez :)

      Törlés
    2. Hehehe :) Én is azon a konkúron ültem ám!

      "véletlenül elkeztem": ez jó, ilyen velem is elő szokott fordulni. És ez a második jó? Magyarul írta vagy fordítás? Érdekes a téma, a második generáció beilleszkedése, lehet h én is beütemezem.

      Törlés
    3. Áá, nem mondod, ez nem esett le! :D Ott a BNV-n meg minden? :D

      Fordítás, de annyira jó, hogy bennem eddig fel se merült, hogy nem magyarul volt eredetileg :) Elég "lila", de közben húsbavágó is, kíváncsi vagyok, mit fogsz szólni hozzá. Még 16%-om van hátra.

      Törlés
    4. Jujj, es most kepzedl, ramentem a konyvesblogodra, es latom h a Kilenc koffert is olvasod - amit mar tok reg keresek!! Megvan neked? En most gyorsan rakerestem, de nem lehet megvenni kindle-formátumban, ugye?

      Lila... Na kivancsi vagyok. Szuper, h vannak jo forditasok is. Erdekes, h a honlaokon, ahol neztem, nincs foltuntetve a fordito neve.

      Nem BNV, hanem a nagyhercegseg! Akkor mar ott éltem, tudod.

      Törlés
    5. aha, azt is elkezdtem, de nem annyira tetszik. átküldöm! :)

      a honlapokon én se találtam meg, csak az e-könyv elején. Nagy Gergely vagy valami hasonló.

      áá, oké, csak mert azt írtad, Te is "ott" ültél :)

      Törlés
    6. Na ezt a kommentet meg most latom, kozben megjott az email is. De milyen e-konyv? Nagygergely...?

      Jaaa, ugy ertettem, h a feladatok folott ultem. Pontosan emlekszem a napra is, mert kepzeld, pont a 30. szulinapomon tortent! :)))

      Törlés
    7. A Törtmagyarról beszélek meg a fordítójáról :-))

      Törlés
  3. Elolvastam. Egyszerűen nem értem, hogy tudtam félbehagyni :D Nagyon tetszett. Nagyon. Nagyon. Majd írok róla a könyves blogomon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, orulok! Varom a beszamolot!!

      En meg a Kilend koffert olvasom, es letaglóz. Nagyon tetszik, nagyon jo elemzés, bar iszonyuan kiabrandult es

      Törlés
    2. neha szinte gyulolkodo - ertheto modon. Uristan, hogyan lehetett ez epp esszel tulelni. Vannak benne egeszen elkepeszto reszek is, majd ha befezeted, megbeszeljuk!

      Törlés