2015. június 25., csütörtök

Szomorú valóság: mindennapi rasszizmus

T: És képzeld, még mindig nem találtunk takarítónőt. Nagyon nehéz.
X: Nem mondod!
T: De. A múltkor azt mesélte a nő az ügynökségen, hogy gyakran egyáltalán nem éri meg, hogy valaki takarítást vállaljon: a munkanélküli segély pár száz euróval több, mint a fizetésük.
X: Hát persze. Figyi, mit gondolsz, az a sok arab, azokkal a rengeteg gyerekükkel, hogyan él meg? Hát segélyből!

***

T: Én is éltem Brüsszelben 4,5 évet...
Y: Rémes, ugye??
T: Hát nem tudom, bizonyos dolgok jók voltak, pl. hogy olyan kozmopolita a város...
Y: Igen! Tele van feketékkel!!

***

T: Köszi, hogy elkísértél. Várok még egy kicsit, majd a végén szállok fel, addig még beszélgethetünk.
Z: Húúú, ennyien vannak minden nap?
T: Ja, rémes. Néha nincs is ülőhely. És látod, hogy tolakodnak?
Z: Látom... de hát ez normális. Ezek franciák!

15 megjegyzés:

  1. Huu a munkam soran en is egyre rasszistabb vagyok vagyis ez nem igaz igy mert nem szinre megyek hanem hogy "mar megint egy hulye francia, aki azt hiszi o khmozte a spanyol viaszt". Mondjuk zsinorban harom fura franciam volt. es most egyolasz faszi. Vegulis csak 100%ban erositi meg az olaszokkal kapcsolatos eloiteleteket :D

    VálaszTörlés
  2. Szerintem ez néha inkább vicces. Pláne az utolsó.
    Az az igazság hogy Kanadában engem rohadtul zavart a rasszizmus. Az az igazi rasszizmus szerintem nem az amit Magyarországról mondanak, viszont egy idő után én is egyet kellett értsek néhány (persze általánosító) véleménnyel pl. az indiaiakkal kapcsolatban. De az hogy mennyire lenézett minket az ottani "fehér" réteg az meglepett, pedig a nyugat-európaiak részéről is sokszor van egy (részben érthető) pökhendiség a kelet-európaiakkal kapcsolatban. És persze nekünk sem kell a szomszédba menni a viszont érzésekért, megjegyzésekért ez tény, de szerintem ez nem mindig baj. Hiszen saját emberi tulajdonságainkkal is ironizálunk, piszkáljuk egymást.
    De én is gyűlölöm a szín/nemzetiség/vallás miatti eleve előítéleteket.

    VálaszTörlés
  3. Én arra vagyok kíváncsi, hogy az 5 év francia szolidaritási kiképzés után, amit kaptam, mikor válik belőlem is masszív jobbossá. Arrafelé halad a világ, egyre több és több a mindennapi rasszizmus, amit leírtál. Mert ha sokáig és kitartóan mossák az ember agyát, akkor simán válhat belőle is rasszista, nem? Láttunk már ilyet a világtörténelemben. Mindenesetre nem hagyom magam.
    Én például már nem mindenhol fedem fel az ellenjobbosságomat, mert állandóan leharapják a fejem.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem is riasztó és veszélyes jelenségek ezek. Főleg, hogy okos, értelmes és a légynek ártani sem tudó emberek mondták a fenti mondatokat - mi lehet akkor a kevésbé toleráns emberek véleménye?

    Ella: szerintem ha van ország, amire a rasszista szó ráillik, akkor az Magyarország! Döbbenet, hogy nyíltan és büntetlenül megy a cigányozás, zsidózás stb. Én egyébként nem érzem, hogy itt Fro-ban engem lenéznének, soha nem éreztem irányomban pökhendiséget.

    Bezzeg: mi is gyakran beszélünk arról itthon, hogy Mo vagy Fro a durvább e tekintetben. Nehéz összehasonlítani. Szóval szted Fro? De pl te el tudod képzelni h itt olyan plakátok jelenjenek meg, mint otthon (Ha Magyarországra jössz...)? Én nem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen értem amit mondasz. Magyarországon níltan megy. Én Kanadában a hátulról jövő, udvariasság köpenyébe bújt rasszizmust éreztem. De lehet hogy ez is mikrolkíma kérdése. Soha nem dolgoztam olyan helyen (és soha nem voltak olyan ismerőseim) akik pl. "zsidóztak" (de egy undorító szó ez) volna. Lehet hogy csak a társadalom kis rétegével érintkezem.

      Törlés
    2. Egy bevallottan szélsőjobbos töri tanàr ismerősöm épp most kapott vmi legjobb tanàr díjat és a Facebook-on vki gratulàlt neki, h milyen jól tanít, nem úgy, ahogy a zsidók szeretnék...borzalom, komolyan.

      Törlés
    3. (Mondjuk az is milyen màr, h egy nyíltan szélsőjobbos tanàr díjat kap)

      Törlés
  5. Nem, éppen azt akartam kihangsúlyozni, hogy Fr.o szerintem jóval toleránsabb. Ahol én mozogtam, nem volt ilyen és ennyire radikális, ez fix, mint ami most itthon folyik. Magyar plakátokat pedig nem, nem tudom elképzelni Franciao-ban. Tamko, én csak pislogok, és néha kezdek hinni a szír barátnőmnek, aki azt mondta, nem jó irányba tart a világ. Nem hittem neki, nem gondoltam volna, hogy ennyire elfajulhat a dolog (ízlésemhez képest...).

    VálaszTörlés
  6. Óóóó, én szeretném azt gondolni, hogy gobálisan pont h jó irányba mennek a dolgok. Naív lennék??

    VálaszTörlés
  7. Remélem, neked lesz igazad! De akkor ezek a plakátok miért kerültek napvilágra? :/

    VálaszTörlés
  8. Ha a fiam kijön az iskolából /egyházi gimnázium/, a kapuban álló fegyveres!! őr szól a fiuknak, hogy vegyék le a fejükről a kipát. 2015-ben, Budapesten.
    A barátnőm unokája óvodás, ortodox oviba jár. A fiúk fején kipa, természetesen. A csoporttal mentek az állatkertbe /5 éves gyerekek/. A buszon annyi megjegyzést kaptak, meglehetősen durvákat, hogy inkább leszálltak előbb. És még vannak történetek, egyre számosabbak. Borzalom, ami itt van, mi jön még?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. OK én pl. nem utazom buszon. Ez döbbenetes valóban.

      Törlés
  9. Szerintem Anglia is rasszista, de csak burkoltan. Itt nagyon odafigyelnek és megütheted a bokádat egy niggerezés vagy egy pakizás miatt. Viszont zárt ajtók mögött... Barátnőmnek félvér kislánya van, egyedül neveli. Randizott párszor egy fehér, angol sráccal, de mikor megtudta, hogy a kislány apukája fekete, egyszerűen kijelentette, hogy ő egy négerimádóval nem jár. Ennyi. 21. század, London.

    Az új kormány elég durva migrációs törvényt akar bevezetni. Nagyon kíváncsi leszek, hogyan fog ez alakulni, mert ennek értelmében nagyon sok embernek el kell majd hagynia az országot. Nem biztos, hogy ez jobb, mint az otthoni táblák.

    VálaszTörlés
  10. Itt is kb. ez van: az emberek magánban zsidóznak, araboznak. Pl a fenti kisgyerekes esetben (ami RÉMES) senki nem merne beszólni a buszon, mert a rendőrök vinnék el a következő megállóban.

    De szerintem az otthoni helyzet százszor rosszabb: intézményesen megengedni, mintegy azt sugallva, hogy ez szinte normális, de ha nem is az: lehetséges (cigányozni stb), nos, szerintem ez tarthatatlan. Legalább az állam lépjen föl, ha már az emberek mindenhol ugyanolyanok. A különbség szerintem óriási.

    És mi ez az új törvény?

    Kata, egyébként én mindig is csodálkoztam, hogy Bp-en hogy mer valaki kipában járni... én nem mernék!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt szeretnék bevezetni, hogy a nem EU-s állampolgárok, akik nem keresnek évi szintem 35 ezer fontot, azok ki legyenek toloncolva. Ezzel leginkább az a baj, hogy egy manager kb. 20-25 ezer fontot visz haza évente, szóval nekem pl. lövésem sincs, hogy ki keres ennyit. Illetve nagyon sok vegyes házasság van, ahol nyilván ennek a törvénynek a nyomására, majd rengeteg állampolgársági kérelem fog születni. És mivel lesznek olyanok, akik valami oknál fogva ez nem kapják meg, így családokat választhatnak szét.

      Szép egy sütemény... kíváncsian várjuk mi lesz a vége.

      Törlés