2013. április 14., vasárnap

Jól uraljuk mániáinkat

Eddig a biocuccokról is azt gondoltam nagy vonalakban, mint a környezetvédelemről: úri huncutság unatkozó középosztály számára. Hóbort, amiből cégek ezrei gazdagodnak meg. Drága divat, ami majd elmúlik, amikor kiderül egy-két dolog. Például az, hogy a biocuccok is a tömegtársdalom termékei, profitorientált vállalkozásokkal a háttérben.

Még mindig ezt gondolom, de a héten meginogtam és majdnem átálltam. Úgy kezdődött, hogy Z. írt egy sms-t, hogy semmiképp se használjam többet a popsitörlőt. (Hehe, mi babákank való popsitörlőt használunk, most lebuktam.) Kiderült ugyanis, hogy a benne lévő anyag (phénoxyethanol) veszélyes a babákra. Innen már csak egy ugrás volt az a gondolat, hogy akkor az embriókra is veszélyes lehet… Kidobtam tehát a popsitörlő kendőket, és még egy csomó kézkrémet is, mert abban is volt.
Aztán valamelyik nap minden órában bemondták a hírekben, hogy a terhes nők ne egyenek konzervélelmiszereket. Ez azért durva, nem? Ezt már nem én ötlöttem ki, ez nem feltételezés, meg hipotézis, ez már komoly felszólítás. Az történt, hogy most meg a biszfenol A nevű összetevőről mutatták ki, hogy veszélyes a magzatra. Ilyen kemikália van többek között a vásárlói blokkokban (on?), és állítólag emiatt a terhes pénztárosok nagy veszélynek vannak kitéve.

Már láttam magam lelki szemeimmel bioüzletek pultjai között kóricálni, kezemben csökevényes citromokkal és paradicsommal, kosaramban méregdrága biomosóporral, ami majd nem viszi ki a koszt stb., stb. Sőt, már arra gondoltam, szappant fogok főzni! És olivaolajjal testápolni!

Aztán pont ezen a héten voltam a bőrgyógyásznál anyajegyeket nézettetni, és akkor egy füst alatt már ezekre a félelmeimre is rákérdeztem. A popsitörtő babáknak tényleg nem ajánlott, de terhes nőknél állítólag nem gond. Azt mondta, használjam a józan eszemet, és noha én is mindig ezt a vonalat képviseltem bioügyben, jól esett a megerősítés. Végre valami, amit lazán fogok kezelni a terhesség alatt!

Jól fog jönni, mert jó bő egyhetes kihagyás után szombat reggel újrakezdődött a barnázás. A dokihoz ennek megfelelően megint tök idegesen mentünk el. Szerencsére minden rendben volt, most manó formájú volt a baba, szerintem iszonyú cuki volt, ahogy a kis kezecskéit az arca elé tette, meg mozgatta a lábacskáit... 34 mm, és még mindig nem látszik semmi a hasamon, hihetetlen!

Dumas-ügyben sem kell aggódnom: megint kiírt egy hétre a vérzés miatt, úgyhogy lesz időm befejezni...

17 megjegyzés:

  1. Szia. Megkérdezhetem,hogy melyik popsitörlőről van szó konkrétan? Köszi :)

    VálaszTörlés
  2. Jujj, lassan nem merlek olvasni! :) Én a héten mirelit kaját ettem, aztán pizzát rendeltem, majd kínaival zártam a hétvégét. Nagyon jólesett! :) 34 mm-es manóbabához gratula, szerintem 1-2 héttel előttünk jártok. :)

    VálaszTörlés
  3. jaj, MINDEN veszélyes :) eldönteni úgysem tudjuk, így reméljük a legjobbakat.
    Úgy látszik, a Babó nem szerti a melóhelyedet, és úgyis ő bábozik a testeddel az elkövetkezendő 8 hónapban, így jobban jársz, ha azt csinálod, amit diktál ;)
    Viccet félretéve, pihi, és no stressz (könnyű mondani, tudom..)

    VálaszTörlés
  4. És mi lenne, ha nem dolgoznál? Ha egy törlőkendő hatásaitól félsz, nem lenne jobb kiíratni magad? Hasonló tünetekkel engem végig kiírtak, pedig nem is kértem. Nyilván orvosa válogatja, de nekem kifejezetten könnyebbség volt.

    VálaszTörlés
  5. Rena: a marka neve MIXA, (MIXA Bébé) de ezt asszemm otthon nem forgalmazzak.

    Lurci: a papiron az all, 9hetes 6napos voltam tegnap, es az embrio (magzat?) mérete szerint 10hetes 3napos volt. Ha jol értem. En is meglepodtem a méreten, foleg, h olvastalak elotte :)) De akkor hogy lehet h a szulési datumunk csak 1 nappal tér el?

    Audrey: koszi! :) Pedig nem is volt stresszes a hetem, de az igaz, h mind2szer péntek délutan kezdodott a vérzés... En mar a sok ulésre is gondoltam.

    Turchi: csak én még mindig nem nagyon tudom elhinni, h terhes vagyok... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az előzményeket olvasva ezt meg is értem, de pont Audrey-nak adott válaszodban meg is erősítetted a véleményem. Az ülés, állás, bármi fokozhatja az ilyen jellegű panaszokat, és erre mindig fekvést szoktak javasolni, mármint nem egész nap, de gondolom, senkinek a munkahelye nem pihenőhely, neked meg igen csak azt kellene. Én 3 hónapig szaladgáltam egyfolytában az orvoshoz emiatt, aztán elmúlt, de végig pihenőben töltöttem az időt. Azért csak hidd el most már hogy terhes vagy, drukkolok neked!

      Törlés
    2. tamko, a sok ülés simán lehet, hogy nem jó, én akkor kezdtem váratlanul szülni - most ettől ne kezdj parázni, nem azért mondom - miután egy nagyon hosszú estét végigültem vendégségben. (jézusom, még jó, hogy a százezer órás repülőút alatt meg nem)
      én akkor arra gondoltam, hogy biztos az volt a gond, mert előtte a világon semmi nem utalt koraszülésre, végig zárt volt a méhszáj, egy percet se kellett feküdnöm - szóval lehet, hogy jobb lenne, ha tényleg otthon maradnál és feküdnél valamennyit (az orvosok szerintem nem tartják jónak a sok fekvést sem, mondjuk feküdni muszáj, mert az ember halálosan fáradt).

      Törlés
  6. A kókuszolaj sokkal jobb a testápolásra, és terhességi csíkok ellen is beválik. A mandulaolaj is, csak hát az ugye koraszülést okoz :))

    VálaszTörlés
  7. A francia szuleszeteken nem keszen kaphato torlokendot hasznalnak az ujszulott fenekenek torlesehez, hanem vattanegyzetet (vattakorong, ami negyzet alaku es nagyobb, mint amit az arcunkhoz hasznalunk) es tiszta vizet. A torlokendore azt mondtak, hogy ameddig csak lehet, mellozzem. Legalabbis ahol en szultem, ott igy van.

    VálaszTörlés
  8. Jó hír lehet, hogy Belgiumban (is?) kapható bio-popsitörlő! Mi a legelején simán bevizezett törlőkendőt használtunk, de azért később elcsábultunk az eldobható törlőkendők felé.
    Testápolásra mandulaolaj szuper, én a terhesség alatt kattantam rá, és az egész család függő lett. A kórházba is vittem és szülés után mielőtt a kis papírkutyánkat bekentük volna, rákérdeztünk azért, és a csecsemős nővérek is nagyon ajánloták.
    mimi/réka

    VálaszTörlés
  9. Svajcban ditto vatta+viz

    VálaszTörlés
  10. Ja meg az jutott eszembe, hogy ugyan a popsitorlo tilos, de a korhazi listan rajta van, hogy babaparfumot vigyunk. :D (En nem vittem)

    VálaszTörlés
  11. Szia Tamko :) Egy ideje olvaslak Teged es nehany blogos tarsad ;) Alkalmankent Est-nek szoktam jelezni ha eszrevetelem van de ma mar szolt hogy dehat miert nem kommentelek? jééééééé hat ez eszembe sem jutott eddig :D Na szoval popsitorlot hazilag is keszithetunk,en ezt talaltam ha egyszer eljutok odaig ki fogom probalni: http://antalvali.com/comment/42547/keszitsunk-hazilag-popsitorlot-a-babaknak
    Remelem nem baj hogy csak ugy betortem ide... ;)

    VálaszTörlés
  12. Koszonom a komenteket és otleteket! Maria Gardner, persze h nem baj :)

    Babaparfum, te jo ég :)))

    VálaszTörlés
  13. Írtam egy nagyon fontos e-mailt. Majdnem babapopsitörlő a téma. ;)

    VálaszTörlés
  14. Mármint hogy nézd meg azonnal és válaszolj kedvesen.

    VálaszTörlés
  15. Szia,

    nevtelen vagyok, jol megijesztettel, rohantam haza leellenorizni a mi torlonket :)), de abban nem volt "phénoxyethanol". (Mondjuk lehet, h van benne mas gazos osszetevo...) Mi ezt hasznaljuk: Nivea Lingettes Toddies. Szep napot!

    VálaszTörlés