2012. november 10., szombat

Hiperstimuláció

A péntekről szombatról virradó éjszakát az ügyeleten töltöttük, borzalmas volt. Éjjel háromkor iszonyú fájdalomra ébredtem, olyanra, amely meghazudtolta a múltkori légycsípéses kijelentésemet. Fura ez az egész, mert míg úgy emlékszem, hogy a múltkori lombik során a beültetés után jöttek ezek a hiperstimulációs fájdalmak (amire az a teóriám, hogy a képződő terhességi hormon váltotta ki őket), most szinte a punkció napján kezdődött. De amit most éreztem, az túlment minden eddigi éltelem ismert nőgyógyászatai fájdalmon, akkor csillapodott csak egy kicsit, amikor mozdulatlanul feküdtem a hátamon. De fordulásnál, felülésnél, járkálásnál a csillagokat láttam. Rögtön arra gondoltam, hogy itt valami el lett rontva, ez nem normális.

Az Editbe mentünk ügyeletre, az úton kicsit jobb volt, de ahogy odaértünk, megint rákezdett, minden mozdulatomra iszonyú fájdalom hasított belém. Egy ideig úgy tűnt, húgyúti fertőzést kaptam, de a laboreredmény semmiféle fertőzést nem mutatott ki. Akkor bizony teljesen összeomlottam, és meg voltam róla győződve, hogy valami hiba történt a punkció során, mert nem létezhet, hogy az ekkora fájdalom normális legyen.

A többi meddőségi blog olvasásakor mindig olyan megsemmisülten gondolok arra, hogy nekem bizony nincsenek olyan biológiai ismereteim, mint a többi lánynak. Nem szoktam magamtól felíratni vérképet, nem ismerem jól az értékeket, sőt, még cukormentes-diétából és hőmérőzésből  is béna vagyok, az egész valahogy nem érdekel. Ezt azért írom le, mert most is képtelen voltam beazonosítani, hogy pontosan honnan is jön a fájdalom. Miután kiesett a húgyhólyag, csak arra tudtam gondolni, hogy a méhben lehet valami – volt egy olyan pillanat az ügyeleten, hogy nem bírtam elmenni a WC-ig, mert olyan összehúzódásaim (?) voltak, hogy inkább feladtam.

Reggelre már hatott a fájdalomcsillapító, és egyszer csak egy telefonnal jött be az áplónő: az Erik volt az, akiről én már minden rosszat agyongondoltam (pl. hogy benfelejtett valamit a méhemben – így most ez hülyén hangzik, de akkor éjjel az ügyeleten ezt valós feltevésnek gondoltam). Azt mondta, és végülis ezt az interpretációt tettem magamévá, hogy a megduzzadt petefészkek és a gravitációs erő ötvözete válja ki ezt az őrületes fájdalmat. Javasolta hogy mivel szombat reggel nincs nőgyógyász a kórházban (??), menjünk el a rendelésére vidékre, ahol épp a transzfereket végzi.

Reggelre jobban lettem, úgyhogy nem is mentünk haza, hanem egyenesen a vidéki kórházba mentünk, ahol tök alaposan megvizsgált és megnyugtatott. Hiba volt, hogy nem szedtem fájdalomcsillapítót szerdától, és hogy bementem dolgozni erre a két napra, dehát én a transzfer utánra tartogattam a szabikat. Apropó transzfer: ha hétfőig nem leszek jobban, az összes kis embriót lefagyasztják, nem lesz beültetés.

Z. annyira aranyos volt, szó nélkül kísérgetett (csak 2 órát aludtunk aznap), beszélt a nővérekkel-orvosokkal helyettem, megnyugtatott. És tényleg tudott olyat mondani, ami ebben az egészben úgy-ahogy megnyugtatott, mégpedig hogy a fájdalom mértéke nem arányos a dolog súlyosságával. Úgy tűnik, ez be is igazolódott. Egyébként pedig amikor hajnaltájt alábbhagyott a görcs és olyan pozíciót is tudtam találni, hogy szinte nem voltak fájdalmaim, arra gondoltam, hogy baszus, nem tudjuk, milyen jó dolgunk van, amikor semmink sem fáj.

20 megjegyzés:

  1. Úristen Tamko, min mehettél keresztül!!! A tegnapi nekem írt kommentedben lévő smileyból bízom, hogy ma már sokkal jobban vagy, hisz' ez amúgy is a te napod, isten éltessen! :)

    VálaszTörlés
  2. Hat ez eleg kemenny. Nekem ugy fajt punkcio utan harom napig a hasam, hogy nem tudtam kiegyenesedni, de nekem az eges hasam fajt, a gyomorszajamtol a szemeremcsontomig, meg a bor is erzekeny volt ha hozzaertem. Nekem is golflabda nagysaguak lettek a petefeszkeim, de nekem volt mar ilyen fajdalmam, akkor akkor amikor menszi fajdalom ellen flector port vettem be, ami diclofenac szarmazek es ugy tunik kicseszett erzekeny vagyok ra. Szoval az az elmeletem, hogy az volt az infuzios koktelomban.

    A tulstimu puffadassal jar es nem tudsz pisilni barmannyit iszol, apropo remelem megvan a napi minimum 2 liter... Es a legsulyosabb, amikor az embernek gondjai vannak a legzessel. Nem akarom kedved szedni, de lehet, hogy a doki nem akar kockaztatni majd... De drukkolok!

    VálaszTörlés
  3. Heniii, amúgy tegnap és ma már tök jó, ha fekszem, nincs gond, meg már szedem a fájdalomcsillapítókat. Egyébként péntek éjjel 1-re éertünk haza egy koncertrol, akkor kommenteltem Nálad az elsőt (szmájlisat :)), majd lefeküdtünk, és 2 órával rá lezdődött. Köszi a jókívánságot! :))

    Eszter, a múltkor volt ilyen (azért nem ennyire durva, mint Neked, de megvolt, h nem tudtam pisilni) hiperstimus fájdalmam, de most ez tök más volt és nagyon LENT fájt és görcsölt, tehát jött-ment és vaéamennyire a haspuffadás (tehát az ismerős fájdalom) is elmúlt addigra... a fene érti ezt, főleg h HOL vannak konkrétan a petefészkek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát azért laza vagy, punkció után másnap sztrájkellenes amazonként beleveted magad a munkába, este koncert, majd egy kis hiperstimuláció.
      (A petefészkek egyébként a mellkasban vannak a vesék és a tüdő között.)
      Egy rendesen hyperstimulált petefészek egyébként bazi nagy (mondjuk 1-2 teniszlabdányi, ha már sportolunk) és tele van cisztával. Veszélyes dolog, egy súlyosabb OHSS-nek azonnal intenzív osztályra kell kerülnie. Az enyhe forma gyakoribb. Egyébként tényleg igyál sokat és egyél fehérjedús dolgokat. Én még egy kis Aspirint is adnék (Protect, 100mg/nap), de ha nem mondták, akkor nem kell, bár ártani nem nagyon tud.

      Törlés
    2. Na jó, megkomolyodom.
      http://www.cancer.umn.edu/cancerinfo/NCI/CDR62967.html

      A hüvelyboltozatba be lehet menni egy hüvelyi UH-transzducerrel és onnan egész közel vannak a petefészkek, főleg egy stimulált, megnagyobbodott petefészek. Amikor jól látsz, lehet lövöldözni a tüszőkre a transzducerre rögzített punkciós tűvel, aminek az irányát egy vektor jelöli az UH-monitoron.
      http://www.avapeter.com/en/infertility/ivf/ovulation/

      Törlés
  4. Hat elvileg a medencecsonttal kb parhuzamosan. Mindenkeppen abban a haromszogben amit a ket medence es a szemerem zar be, legalabbis nalam :-)

    VálaszTörlés
  5. szegény Tamkó, ez elég szarul hangzik :( nem lehetett kellemes iylen állapotban még vidékre is elautózgatni.. remélem azóta már exponenciálisan javulsz. Ebben a ehylzetben nem is tudom, mit kiívánjak Neked, hogy legyen hétfőn beültetés, vagy ne legyen.. legyél már tökéletesen jó, és legyen beülti! :)

    VálaszTörlés
  6. Sssz... :/ Mikor laparon voltam, hoztak éjjel egy szobatársat, aki szintén túlstimulálódott, nem hiszem, hogy láttam volna valaha jobban szenvedő embert, pedig sajnos egy-két dolgot megéltem... Remélem jobban vagy már... holnap meg legyen úgy, ahogy a kilenc kölköcskének a legjobb...

    VálaszTörlés
  7. Jobbulást! Sok folyadék, fehérjedús étkezés!!!! Drukkolok nagyon!

    VálaszTörlés
  8. Na, hogy maradjunk pozitivak, remelem ma mar visszakaptad a legszebb embriocskat es sokkal jobban vagy:-):-):-):-) Sokat gondoltam Rad a hetvegen :-):-)

    A hiperstimulacio uberszar, de van egy jo oldala is, ha es amennyiben vagy mar olyan jol, hogy visszakaphattad a Babacskad, megpedig az, hogy a megtapadas es terhesseg eselye klasszisokkal nagyobb!!!! Ezt onnan tudom, hogy a baratnomnel, aki a gyori Kaali-ba jart sziten tulstimu volt, azon kuzdottek, hogy vissza tudjak adni az embriokat, mert Korosi professzor azt mondta, hogy sokkal nagyobb a valoszinusege a terhessegnek mint normal stimu eseten.
    Sajnos o 2 napra korhazba is kerult, igy fagyasztani kellett az embriokat, de azota ezekbol a Fagyibabakbol fog december szuletni a kisfia:-):-):-)

    A legfontosabb a pihenes az eszmeletlen vizivas es a feherjedus etkezes, amiol a legfontosabb a turo barmilyen formban. Ezen kivul egyel minel tobb diot, mogyorot, kesudiot. IKL-nek igaza van az Aspirin Protect is mehet gond nelkul.

    NAGYON-NAGYON DRUKOLOK :-):-):-)

    En a masik Heni voltam ismet.

    VálaszTörlés
  9. Úh, csak most olvastam. Szegény, ezt olvasni is fájdalmas volt, hát még átélni... :( Szorítok!

    VálaszTörlés
  10. Tamko, annyit gondoltam ma rád, ugye adsz "füstjelet" hamarosan magadról? :)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon köszönöm a drukkokat lányok és az együttérzést! Az aszpirint elfelejtettem megkérdezni, tök hülye vagyok, lehet h holnap felhívom a dokit, bár sztem az agyára megyek. Vasárnap pedig csináltam eperturmixot a fehérje miatt. (de az miért kell??)

    VálaszTörlés
  12. OHSS-ben az ember veszt egy csomó fehérjét, ha súlyosabb, akkor pl. adnak vénásan nagy molekulasúlyú fehérjét, humán albumint, vagy most már inkább HAES-t, ami meg nem is fehérje, de mindegy, a lényeg, hogy az érpályán belül tartja a folyadékot és nem megy ki a hasüregbe meg a mellüregbe meg ilyen kellemetlen helyekre. Ha annyira nem súlyos, akkor elég az eperturmix, bár fogalmam nincs, abban mennyi fehérje van.

    VálaszTörlés
  13. á, értem, köszi! Akkor ma lehet h csinálok sajtkrémet.

    VálaszTörlés
  14. (TOJÁSkrémet akartam írni, ahh)

    VálaszTörlés
  15. The Bowflex Series seven will be the biggest alternate for
    your outstanding instruction in the comforts of your respective dwelling.


    Take a look at my website: adjustable dumbbells

    VálaszTörlés
  16. I see this on Tv set on a regular basis,
    they pitch the idea that you can get greater plus more muscular though concurrently
    dieting in order that you can be ripped.


    Check out my web site: click the next site

    VálaszTörlés
  17. With only a minor outlay you may buy a established of dumbells which you can use
    anywhere in the house of outside the house and may offer
    you a actually successful complete system training session.


    my web-site: bowflex for sale

    VálaszTörlés