Hát minden egyre rosszabb, tiszta sor! Az ember már csak a saját józan paraszti eszére támaszkodhat ebben az őrült világban!
Ma reggel rákattintottam egy cikkre az ultrafeldolgozott élelmiszerekről. Tudjuk, hogy az Ördög személyesen kotyvasztja össze ezeket boszorkánykonyhájában, hogy megmérgezzen velük minket, és hogy értelmes ember, akinek számít családja egészsége, nem vásárol (gyakran) chipset, kekszet, virslit, és még csak bottal sem piszkálja a mirelit pizzát vagy az instant levest.
Kivéve, ha naponta háromszor kell kaját adnia a növésben lévő gyerekének, mert akkor, ahogy mi is, kénytelen néha májkrémet meg felvágottat meg előrecsomagolt rántott húst venni. Van az ételeken újabban egy A-tól E-ig tartó besorolás, amiről és TUDOM, hogy nem veszi figyelembe a feldolgozottság mértékét, mert olvastam és hallottam. Elsősorban a zsír-, a cukor- és a sótartalmat méri, mert a zsír-, cukor, és sóellenes lobbi fejlesztette ki. Ez alapján a fent említett rémes rántott hús a C kategóriába esik, ami nem is olyan rossz, ezért a férjem néha-néha vesz belőle. (Csak mondom, hogy a csokis gabonapehely A kategóriás! Ehhez csak annyi kommentárt fűzök, hogy: no komment.) Ettől a rántott hústól a falra tudnék mászni, na mindegy, tényleg praktikus időnként. Én ugyan nem eszem meg, de ők szeretik.
Felelősségteljes és lelkiismeretes anyukaként a feldolgozottság mértékét én a Yuka nevű alkalmazással ellenőrzöm le. Ez az ominózus rántott hús ebben a számításban 72%-ot és „Jó” besorolást kapott, és a leírás szerint nincs benne veszélyes adalékanyag. Épp ezért hunytam szemet évekig a rántott hús felett. Ma reggel viszont a cikkből letöltöttem egy másik alkalmazást (OpenFoodFacts), és érdekességképpen leelenőriztem ugyanezt a rántott húst. Itt már csak 39%-os, és állítólag tele van adalékanyaggal!
Teljesen felháborodva kattintgattam tovább, és a legmeglepőbb eredményem a következő volt: a polcon lévő két szardíniakonzerv közül az egyik 60%-os (a doboz címkéjén A kategóriás), a másik viszont csak 15%-os! Tehát még a rántott húsnál is sokkal rosszabb! (A dobozon nincs is jelezve az A–E kategória.)
Most azon gondolkodom, hogy mérgemben kidobjam-e ezt a rántott húst (és szardíniát) az ablakon, vagy inkább töröljem le ezt az új alkalmazást?!
Na, jó étvágyat! Megyek, eszem egy kis mikroműanyagot és nehézfémet.
Erről eszembe jutott az INCI app, amit régóta használok, az is francia, és senki sem ismerte az angliai ismerőseim közül (akit megkérdeztem). Volt egy lány, aki egyenesen bedühödött, amikor megmutattam neki, gondolom, mert csupa drága kozmetikumot vesz..
VálaszTörlésJé, én sem ismertem!
TörlésJaj, de ismerős ez a nyomás, hogy egészséges élelmiszerekből állítsunk elő egészséges ételeket a gyerekeinknek, családunknak, magunknak. Én az adalékanyagokat igyekszek tudatosan kerülni. Pl. nem veszek olyan termékeket amiben ízfokozó (nátriumglutamát) van. Vagy nem veszek olyan sót, amiben csomósodás gátló van. De hát ezeken kívül még mennyi olyan dolog van, amit kerülni kellene, de egyszerűen én azt kezdem érezni, hogy ez egy olyan sziszifuszi harc, amiben egyszer nem nyerhetünk. Pl. májgombócot nem veszek azóta, mióta megláttam, hogy van benne ízfokozó, de addig még nem jutottam el, hogy én magam készítsek.
VálaszTörlésNa, hát egy Crohnosnak (aki a kisfiam) kb muszáj minden kaját from scratch megcsinálni (vagy nem ehet olyat, amit nem tudok megcsinálni), úgyhogy ez a téma elevenembe vág. Épp most kapok majd egy nagy adag kovászt pl, hogy nevelgessem, mert csak kovászos kenyeret ehet mindenféle adalékanyag nélkül, úgyhogy most majd a kenyérsütést is el kell kezdenem (sírok). De pl vettem minden mentes fûszereket, sót, mindenbôl igyekszem olyan biot venni, amiben tényleg nincs semmi adalékanyag (nagyon nehéz!) és ez nemcsak, hogy nagyon sok energia, de egy rakás pénz is. Mondjuk cserébe ô a legegészségesebben táplálkozó ismerôsöm😀.Hozzáteszem, hogy én alapvetôen kifejezetten szeretek sütni-fôzni, de ez brutális, fôleg (sok) munka mellett.
VálaszTörlésÓó, kovászom nekem is volt egy ideig, nagyon szerettem vele sütni.
TörlésSok sikert :))
Köszi! Normális esetben nekem is tetszene a dolog, de most, hogy már kb fôállású szakács vagyok, annyira nem ôszinte a mosolyom
Törlés