2024. május 31., péntek

Az egyszerű életszabályokról

Jelenleg tesztelek egy tanácsot, amit a rádióban hallottam a cukorfogyasztás csökkentésére. Pár éve próbálom kordában tartani a feldolgozott cukrot tartalmazó kaják fogyasztását. A hivatalos ajánlás 25 gramm naponta, de semmi kedvem méricskélni meg számolgatni. Így eddig egyszerűen csak úgy csináltam, hogy ritkán eszem édességet, és reménykedem, hogy ez így jó. Valószínűleg jó amúgy, legalábbis ha ahhoz viszonyítok, hogy Boni de főleg az apja! mennyi édességet esznek (bár úgy emlékszem gyerekeknél az ajánlás 75 gr).

Szóval most hallottam egy gyakorlati tippet, ami úgy szól, hogy annyi cukrozott kaját (sütit, csokit, tortát, fagyit stb.*) egyen az ember, amennyi még jólesik. Ha már kezd lelkiismeret-furdalása meg rossz érzése lenni, meg kezdni azt gondolni, hogy ezt azért már nem kéne, akkor abba kell hagyni. Nagyon szimpatikus ennek a szabálynak az egyszerűsége és természetessége; talán tényleg érzi az ember, hogy hol a határ.

Olyasmi ez, mint a borravaló (fodrásznál, étteremben, mosógépszerelőnek stb.), amelynek pontos számszerűsítésére is létezik egy pofonegyszerű teszt: ha úgy érzi az ember, hogy kevés – akkor tényleg kevés.

* Tiszta szerencse, hogy a cukros üditők nem vonzanak!

5 megjegyzés:

  1. nincsenek is már cukros üdítők, legalábbis Magyarországon (ami nekem nagy baj, gyűlölöm az édesítőszer ízét és ha néha innék valami nemvizet, képtelenség találni bármit)
    a szabály amúgy szuper, abszolút ezt követem azt hiszem én is, de akkor innentől ezt szabállyá is teszem magamban, köszi! én mondjuk valószínűleg egy jóval magasabb szinten tartom a mércét, de hát pont ahogy írod, mindenki a magáét érzi.

    VálaszTörlés
  2. Nincs Fanta, Sprite, Cola Magyarországon? Vagy mi számit cukros üditönek? Nálam a cukoréhség =mennyi cukor esik jól - attól is függ, mit ettem elötte. Egy füszeres, fokhagymás kaja után be tudnék nyomni egy tábla Milkát, egy kiskocka KESERÜ csoki viszont rögtön kioltja a cukoréhségemet a füszeres kaja után is. A mentolos dolgok is segitenek, de nem annyira mint a keserü iz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem úgy értette, hogy már azokban nem cukor van hanem kukorica szirup. Kevés dologba kerül már tényleges cukor.

      Törlés
    2. úgy értettem :)) édesítőszer van mindenben gyakorlatilag, vadászni kell a sima cukros dolgokat, pl egy normális málnaszörpöt. a kólában nincs édesítőszer, de azt meg én nem nagyon szeretem vagy csak extrém ritkán.

      Törlés
  3. Nálam ez azért nehéz, mert én a fáradtságot vagy a szomorúságot szoktam édességgel tuningolni/kompenzálni. Amikor már a napi negyedik kávé sem segít a munkahelyeden, nagyon nehéz nem venni egy csokit (ami segítene még egy 1-2 óráig ébren maradni).

    VálaszTörlés