2024. április 9., kedd

Újabb háziszabály

Hajlamos vagyok ilyen-olyan szabályokat hozni otthon, mint pl. hogy aki kinyit egy szekrényajtót, az utána csukja is be, vagy hogy ha megeszik az ember egy csokitojást, akkor az illető ne szórja szét a sztaniolpapírt körbe-körbe, hanem ügyesen tegye bele a szemetesbe.

Legújabb háziszabályunk: tilos kimondani ilyen és ehhez hasonló mondatokat:

– Ma láttam Gabrielt!
– Ma láttam Raphaёlt!
– Ma láttam Robin-t!

Ezek félinformációk, amelyek csak értetlenséget és magyarázkodást szülnek. A következő kérdés ugyanis minden esetben az, hogy:

– MELYIKET?!

Mindegyikből minimum kettő van, ha nem négy. Ezért gyakran a vezetéknevükkel különböztetjük meg őket, de előfordul, hogy a vezetéknevüket nehéz kimondani (mert kettős, vagy mert idegen hangzású), esetleg nem is ismerjük, ekkor olyanokat szoktunk mondani, hogy Raphaёl-az-Alexis-Fia vagy Robin-Akinek-Most-Született-Tesója vagy Gabriel-a-Kardozós.

Amúgy én vagyok az első, aki gyakran megszegi a szabályt. Olyan könnyű ugyanis feltételezni, hogy a másik is ugyanarra a gyerekre gondol. Csak azt a bizonyos Robin-t (Akinek-El-Volt-Törve-a-Karja) lehet látni a könyvtárban, a másik nem szokott odajárni vagy egyértelmű, hogy melyik Raphaёl köszönt rám a boltban (mert a másik soha nem szokott köszönni*).

* Nem véletlenül ő Boni legjobb barátja!

6 megjegyzés:

  1. :)))
    sokáig csodálkoztam, hogy Dani miért emlegeti bizonyos bölcsis csoporttársait mindig teljes névvel (az egyik amúgy szintén Gabriel). pár nap után kiderült, hogy azért, mert három keresztnév is duplán fordul elő a csoportban, és a reggeli közös "bonjour, [keresztnév]!" így esetükben "bonjour, [keresztnév vezetéknév]!"-re módosult, plusz a gondozónénik is mindig teljes néven szólítják őket.

    VálaszTörlés
  2. A Vak Akinek Lámpása Volt (elnézést private joke) - FElla vagyok, de nem is ezt akartam mondani, kár hogy "lejárt" a Monty Hall-os post-od, mert valójában ahhoz akartam hozzászólni, hogy le vagyok döbbenve, hogy ilyen témákkal foglalkozik Boni. Azt hiszem itt Mo.-n 12.-es anyag a valószínűségszámítás, de a Pitagroasz tétel, sőt maga a négyzetre emelés meg hatodikos (nekem az volt)? Őrület! Egyébként szerintem a matematika megértése az nem kockaság, a magasabb matematika az inkább olyan filozófiaféle. Az is mutatja, hogy én pl semmit nem értettem a táblázatodból, el kellett olvasnom a Wikipédiában, hogy mi is ez a Monty Hall paradoxon (nem emlékszem rá hogy valaha hallottam volna) majd a magam kocka módján megoldanom, hogy megértsem. FElla vagyok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáltam közérthetően magyarázni :))) de ez tényleg olyan feladvány, amit mindenkinek magának kell lezongoráznia, és akkor pillanatok alatt megérthető.

      Törlés
    2. Hát nem tudom, én kb egy napig gondolkoztam rajta (nem egyfolytában, de vissza-vissza térve) mire megértettem. (FElla.

      Törlés
    3. Igen? Érdekes, mert a három vándoros feladványt pedig rögtön vágtad!! Emlészel? Nekem azon kellett sokáig elgondolkodnom :))

      http://altatnietetni.blogspot.com/2019/04/buveszmutatvany.html

      Törlés
    4. Emlékszem, sőt meg akartam keresni pont azért hogy újra foglalkozzak vele (nagyon tetszett) de nem tudom fejből rekreálni, úgyhogy köszi hogy ideraktad. Biztos egyéni, megkockáztatom a valószínűségszámítás az már nem matematika hanem épphogy filozófia - féleség. (FElla)

      Törlés