2024. január 19., péntek

Új év, új külső! (Új egészségügyi problémák!)

 

 
Szerencsére már van olyan szemüveglencse, amellyel nem romlik tovább a gyerekek szeme. Reméljük, még idejében meg lehet állítani a hanyatlást!

9 megjegyzés:

  1. biztos nagyon jól áll neki! mit szól hozzá? vannak más szemüveges osztálytársai?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Képzeld, az őszi osztályfényképen 24 gyereből 12 szemüveges volt!

      Hamar elfogadta és megszokta. Most olyan aranyosan vigyáz a szemüvegre, esténként vallásos szertatásossággal teszi be a tokjába :)

      Törlés
  2. Pedig nem is képernyőfüggő! Nem is értem mitől van ez. Zselyke már nagyon várja hogy szemüveges legyen, náluk is egyre terjed, nekünk azt mondta a szemorvos kb 11-12 éves korára majdnem minden gyerek szemüveges lesz mostanság. Csak nem tudom utána hogy lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha csak a képernyőfüggésen múlna, a 2010-es évek előtt nem lett volna szemüveges gyerek.

      Törlés
    2. Nekem úgy magyarázták, hogy a rövidlátás azon múlik, hogy gyerekként mennyit nézel közelre és távolra. Természetesen fogalmam sincs, hogy Boni a klasszikus rövidlátó lett-e vagy sem, de valamiért azt gondoltam igen, mert a másfajta szemüvegesség hamarabb szokott kialakulni (csak tapasztalat). Nekem 19 éves koromra alakult ki, de ez még nem képernyőtől volt, hanem sok olvasástól a sok szabadlevegős, szaladgálós, messzire nézős játék helyett. Nekünk azt mondta a gyerekszemész (dehát ezt is írtam fentebb) hogy a képernyőfüggés miatt ma a klasszikus rövidlátás kialakulása előrejött 10-12 éves korra. Ezért írtam amit. Nylílván ezer más szempont van. Olvastam is egy cikket erről nemrég, az ázsiai (vagy csak kínai?) gyerekekről szólt, hogy nem tudom 30 éve még alig-alig voltak rövidlátók, ma meg valami brutál szám 70% (nem emlékszem) és ezt a képernyővel állították ok-okozati összefüggésbe (nemcsak az agyatlan játék, hanem a tanulási segédeszköz miatt. Egy másik szemész meg azt mondta nekem, hogy ne aggódjak mert egyre jobb műkönnyek vannak (győzd megfizetni) és alakul a szemünk ahhoz az életmódhoz amit élni vagyunk kénytelenek. Nekem vannak napok hogy óránként kell cseppentenem, de ugye én barom, még a szabadidőmet is képernyőolvasással, kommenteléssel töltöm, pedig mennyivel jobb lenne ezeket élőszóban megbeszélni.

      Törlés
    3. :-D

      Élőszóban nem tudnánk ezeket megbeszélni. Nem ismerjük egymást :)))))

      Törlés
    4. Persze nem is úgy gondoltam. De pl el tudnám képzelni, hogy egy irodában dolgozom, ahol körülöttem élő emberek ülnek és munka közben meg-meg beszélünk egy ilyesmit. Pl egyik kolléganőnek szemüveges lett a kisfia.
      Én nagyjából 16 órát "dolgozom" egy nap, azért az idézőjel mert nem nonstop, és mikor átváltok az otthoni képernyőre néha, akkor elolvasok egy posztot és/vagy írok egy kommentet, ezzel helyettesítem az emberi kommunikációt.
      Mikor az irodában vagyok, ott nincs "otthoni képernyő" az nonstop munka és nem emberek, hanem robotok között ülök akikkel nem beszélgetek.
      De ez nem volt mindig így, és nekem nagyon hiányzik a szóbeli kommunikáció. Síró emoji, kezében félbetört szívecskét szorongatva....

      Törlés
    5. A szemüvegesség kezdete attól is függ, hogy mikor veszik észre. Ha egy gyereknek csak max -1-es a szeme, de pl pont az első padban ül és ezért nem tűnik fel, vagy nem szól, hogy nem lát jól, stb., akkor simán elélhet úgy 12 éves koráig, hogy valójában "klasszikus rövidlátó"...

      Törlés
    6. Fella, gyere hozzànk dolgozni, hetente kétszer egész nap pofàzunk az irodàban😆

      Törlés