2022. december 12., hétfő

A népmesei eszes leány

Barkochbáztunk Bonival, ő gondolt. Már kitaláltam, hogy egy felnőtt nőről van szó, akit személyesen is ismerünk, de amikor azt kérdeztem, hogy az illető orvos-e, elbizonytalanodott. Igen is, meg nem is! – válaszolta.

Azt mondtam neki, hogy ilyen nincs, gondolkodjon. Nem lehet valaki egyszerre orvos is meg annak az ellentéte (nemorvos) is. Vagy-vagy.

Gondolkodott egy picit, majd kijelentette, hogy erre a kérdésre nem tud válaszolni, mert nem tudja eldönteni, hogy az illető valójában orvos-e. Úgyhogy végül elárulta, hogy kire gondolt.

Ekkor beláttam, hogy teljesen igaza van. Teljesen jogos a felvetés: a nő, akire gondolt, szerintem is egyszerre lehet orvos is, meg nem is.

Kitaláljátok, hogyan fordulhat ez elő?

22 megjegyzés:

  1. Egy ismerősötök, aki nem orvosi státuszban ismerősötök, hanem szomszéd, nagynéni stb?

    A másik ötletem, hogy nyugdíjas. :)

    A harmadik, hogy a neve előtt ott van, hogy dr, de nem lehet tudni, orvosdoktor vagy más típusú doktori cím.

    (Medea vagyok, telefonról nem tudok bejelentkezni)

    VálaszTörlés
  2. Három ötletem van:

    - Az illetőt nem orvosi státuszában ismeritek (szomszéd, nagynéni)

    - Az illető nyugdíjas

    - Az illető neve előtt ott a dr, de nem egyértemű, hogy orvosdoktor vagy más doktori címe van

    (Medea)

    VálaszTörlés
  3. Orvos a végzettsége de nem orvosként dolgozik?
    Egyébként fogalmam sincs. A gyerek második osztályos logikafeladatait sem tudom mindet megoldani.

    VálaszTörlés
  4. Medea, Ella: igen, ügyesek vagytok, eltaláltátok :)))

    A múlt héten nyugdíjba vonult gyerekorvosunkra gondolt.

    VálaszTörlés
  5. jogilag (szerintem!): ha az illető befizette a kamarai tagsagat es van biztositasa az orvosi munkahoz, akkor orvos, ha nem, nem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jogos! És vajon a nyugdíjasokra ez igaz?

      Ugyanakkor szerintem ha rosszul lesz valaki a repülőn, és a pilóta megkérdezi, hogy van-e orvos a gépen, akkor ebben a forgatókönyvben a frissnyugdíjas gyerekorvos (szerintem!) orvosnak számítana, függetlenül a kamarai tagságtól és a biztosítástól, nem? :)

      Törlés
    2. az elsőre: szerintem nem, en pl Angliaban csak akkor nevezhetem magam epitesznek ha rajta vagyok a kamara listajan, a biztositast nem ellenorzik, de ha eszreveszik, h nincs nekem vagy a munkaltatomnak, kizarnak.

      A repulogepen sajnos/szerencsere senki semmit sem nez, akar egy apolo is menthet meg eleteket, vagy egy elsősegelynyujto!

      Törlés
    3. ez Magyarorszagon nincs igy, szerintem ott az epitesz címe nem vedett (csak a munkaja - legalabbis 15 eve igy volt! :) Angliaban viszont a címe vedett, nem a munkaja - barki epithet barmit, ha elfogadjak, csak epitesznek nem nevezheti magat). Viszont az orvosi titulus biztosan vedett Mo-on is, a kamara altal.

      Törlés
    4. Igen, ez a foglalkozás vs végzettség egyébként is érdekes kérdés nem nyugdíjas esetén is. Hány olyan eredetileg tanár van aki totál más területen dolgozik pl üzleti életben. Akkor titkárnő vagy némettanár pl?

      Törlés
  6. Zenjebil: úgy értettem a repülőgépes példát, hogy az életmentés abban a helyzetben nemcsak morális feladat, de JOGI kötelesség is. Tehát ha a nyugdíjas orvos nem jelentkezik, mert nem akar vérben turkálni vagy szájon át lélegeztetni, akkor felelősségre is vonható akár. Ilyen értelemben írtam, hogy orvosnak számít. De persze tippelgetek csak.

    Ella, igen, én is elgondolkodtam ezen. Szerintem mindenki az, amilyen munkát végez, tehát ha a jogász, közgaszdász stb. egész állásban fordít, akkor ő fordító. KIVÉVE az orvost :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na de miért kéne eggyel azonosulni a végzettség és a foglalkozás/állás/aktuális pozíció közül? Ha egyszer van rá külön szó is. Én pl. fordító és tolmács vagyok, de titkárnőként dolgozom. És a legkevésbé se tartom magam titkárnőnek. :D

      Törlés
    2. Nem mondtam, hogy nem definiálhatod önmagadat úgy, ahogy szeretnéd.

      Abba viszont nincs beleszólásod, hogy MÁSOK hogyan látnak. Én pl. inkább az aktuális pozi alapján kategorizálom az embereket (beleértve saját magamat is - soha nem hivatkoztam magamra nyelvészként, például)

      Törlés
    3. Én egyetértek Verával, azt mondani hogy titkárnő vagyok az nem feltétlenül kellemes. Viszont arra meg nem mindig van lehetőség (rubrika) hogy az ember azt írja, fordító vagyok de jelenleg titkárnőként dolgozom.
      Nem tudom a nyelvész és fordító között van-e (vagy mekkora) presztízsbeli különbség, én simán azonosnak érzem (mind rangban, mind témakörben) de lehet hogy totálisan tévedek.
      Én pl végzettségem szerint közgazdász vagyok. De valójában szerintem az közgazdász aki ért a makrogazdasági folyamatokhoz (úgy igazán és én sosem dolgoztam ilyen területen) másrészről meg (legalábbis Magyarországon) minden utcasarkon hozzád vágnak egy közgazdász diplomát ami nem ér semmit. Szóval ez nagyon nehéz mert a legtöbb esetben olyan emberek kategorizálnak be akiknek fogalmuk sincs a te szakmai területed mélységéről és szélességéről, de mégis szeretnéd hogy a "helyeden kezeljenek".
      Ah nehéz ügy, nekem is rengeteg élményem van akár magam akár mással kapcsolatban. Pl a Férjem szereti azt mondani magáról, hogy könyvelő. Basszus gazdasági igazgató, egy cég második embere.
      Másrészről meg, van olyan ember aki ügyvezető igazgató a saját 2 személyes cégében...
      Nincs jó megoldás, de barchoba feladatnak jó.

      Törlés
    4. Igen, ez jó felvetés, FElla, hogy vszleg nekem derogál a titkárnőség és ezért nem akarok vele azonosulni. Amikor fordítóirodai PM voltam, azzal nem volt bajom! :D

      Törlés
    5. Nagyon jó kérdés! Ott van például az az eset, amikor valamihez kell elvileg végzettség, gyakorlatban meg nem mindig. A férjem pl senior szoftverfejlesztő, viszont semmi ilyen végzettsége nincsen, csupán 20+ éve csinálja (autodidakta módon tanulta meg a szakmát, sehol nem járt képzésre). Ha őt megkérdezik, azt mondja fejlesztő. A munkához az ő szintjén egyetemi végzettség, vagy minimum valami hivatalos papír sok helyen kell, de neki hivatalosan egy érettségije van. Az IT az egyik olyan terület, ahol ezt elég lazán kezelik, ha bizonyítja, hogy ért hozzá, senki se kéri el a diplomát.
      Vagy ott vagyok én, aki szerkesztőként dolgozom, de két teljesen más végzettségem van, arra, hogy szerkesztőként definiálom magam egyedül a tapasztalatom és a munkáim jogosítanak (jó, mondjuk az egyik végzettségem bölcsész és tanár).

      Törlés
    6. Most, h mondod, be is ugrott: nekem sincs fordítói végzettségem :)))

      Törlés
  7. Tamkó, ez teljesen off, de en egyaltalan nem biznek olyan orvosban, aki nem vegzi napi szinten a munkajat! Ez biztosan embertől is függ, de en tobb olyan gyakorló haziorvossal is talalkoztam, aki elrontotta a gyogyszeradagomat (kb 50%-kal), pedig csak az egyik papirrol kellett volna atmasolnia a masikra. Ezert remelem a repulogepen nem olyanok önkenteskednenek, akiknek csak címe van vagy valaha orvoskent dolgoztak, hanem akik tenyleg ertenek ahhoz, amit tesznek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, világos :)) úgyanígy egy gyakorló orvos is lehet rossz orvos.

      Törlés
    2. ebben teljesen igazad van, tenyleg!

      Törlés
  8. Hmm, számomra az orvos külön kategória. Ha valaki pl. "papíron" röntgen asszisztens, de gondnokként dolgozik, az azért más. Egy igazi orvos mindig, minden helyzetben és örökre az, függetlenül attól, hogy dolgozik orvosként, vagy már nyugdíjas. Mindegy, ha nyaral, de a szomszédban belázasodik egy kisgyerek, màris viszi a táskáját, vagy ha épp babakocsit tolnak, àtfut a túloldalra, mert meglát egy nénit, aki összeesett... Ez hivatás, szemtanúja voltam, míg apám élt, és tapasztalom ma is, a gyerekemnél. (Azt persze nem vitatom hogy van jó meg rossz orvos, bár ugyanazt a szakembert egyik betege dícséri, a másik meg szidja...)
    rhumel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ez a tanárokkal is így van...én fél éve elhagytam a tanàri pályát, de azonnal tanár üzemmódba kapcsolok, amint bárkinek bármit el kell magyaráznom.

      Törlés
  9. (Közben látom, sikerült dupláznom. Bocsi, telefonról néha nem működik a blogger, bejelentkezni sem enged, s nem vettem észre, hogy moderálás után mennek csak ki a kommentek.)

    VálaszTörlés