2022. október 12., szerda

Boni és a könyvek

 

A könyvtár gyerekrészlegén max. 18 könyvet lehet kivenni egyszerre, és a nő felajánlotta, hogy az én kártyámra is ráterhelhetek gyerekkönyveket, max hatot. Először nem értettem, miért kellene ennyi könyvet hazacipelnünk. Már értem!

*** 

Megtörtént már, hogy olyan hatást tett Bonira egy szomorú olvasmány (kutyának meghalt az anyja), hogy teljes letargiába esett. Mérgesen leszögezte, hogy ilyen borzalmakat nem olvas tovább (aztán mégis befejezte).

***

Rendszeresen újraolvas bizonyos könyveket, ezt magyarul úgy mondja: visszaolvasom. Nincs szívem kijavítani!

***

Előfordult, hogy elkoboztam tőle könyvet, mert a füle botját sem mozdítva olvasott a kupi közepén, és meg sem hallotta, amit mondtam neki.

*** 

Bizonyos könyveket, valamiféle negatív előítélettől hajtva (borító? cím? illusztráció?), még csak elkezdeni sem hajlandó.

***

Vannak olyan könyvek (sorozat), amelyeket sajnos megvettünk neki anélkül, hogy előzetesen áttanulmányoztuk volna. Jóval később, amikor elolvastam az első részt, jöttem rá, hogy – és ide most tényleg ez a patetikus kifejezés illik – nem azt az értékrendet közvetíti, amelyet mi fontosnak és követendőnek tartunk. Úgy hat rá ez a sorozat, mintha rossz társaságba keveredett volna!

*** 

Be lehet vinni könyvet a suliba, és lehet órán olvasni (ha a gyerek befejezte az órai feladatot).

*** 

Könyvek hevernek mindenfelé: konyhaasztalon, WC-ben, ablakpárkányokon, éjjeliszekrényen, ágyban stb. Ezeket jól viselem. Egyetlen, de sajnos nagyon elterjedt esetet nem viselek jól, ez pedig: könyvek a földön.

*** 

Esténként ő olvas föl nekem.

11 megjegyzés:

  1. Ez nagyon szimpatikus, hogy a suliban órán lehet olvasni! Milyen jó lett volna ez nálunk (Mo-n) is anno! (Most már nem hiszem, hogy lenne célközönség...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Miért nem? Itt nagyon sok gyerek visz hóna alatt könyvet a suliba, és minden osztályteremben van egy-egy kis könyvtár.

      Törlés
    2. Nem tudom, a szüleim elmesélése szerint elég távol áll tőlük (12-18 éveseket tanítanak mindketten) a könyvből olvasás, persze a kisebbeknél vagy jobb sulikban lehet, hogy más a helyzet.

      Törlés
    3. A masodikos lanyom osztalyaban mindenki visz be olvasnivalot a suliba, oran is olvasnak, ha vegeztek a feladataikkal, de gyakran a szunetben is tobben osszeulnek. Nem csak ok, mas evfolyamokon is. Videki varos iskolaja. Nem azt mondom, hogy Magyarorszagon aztan minden iskolaban ez az alap, de szerintem kivetelesnek sem szamit. Osszessegeben szerintem tobb gyerek olvas Magyarorszagon is, mint amennyivel a kozvelemeny szeret riogatni. (Statisztikak is ezt mutatjak.)

      Törlés
    4. Ez jó hír, akkor ezúton is elnézést kérek a feltételezésért. Azt viszont fenntartom, hogy valószínűleg az alsósok - általános iskolások körében gyakoribb, mint a nagyobbaknál. Remélem, mindjárt kommentek valaki, akinek középiskolás gyereke van, és rámcáfol!

      Törlés
    5. Igaz, még csak 12 éveseim vannak (de középiskolások:)), de nálunk kifejezetten azért folynak közelharcok, hogy ne olvassanak mindig mindenhol. Marcus kb négy könyvvel megy iskolába minden nap és nemcsak, hogy minden szünetben olvas mindkét gyerek, de órán, ha befejezték a feladataikat, akkor is.

      Törlés
  2. A gimiben nekem is voltak olyan gyerekek, akik olvastak órán - sokszor a feladat helyett is, a pad alatt 🥴

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nahát ez érdekes. Épp tegnap hallgattam egy műsort, amelyben egy gimis tanárnnő arról panaszkodott, h a tanítványai folyton a telefonjukat görgetik.

      Törlés
    2. Én is észrevettem, hogy egy tanitványom az óra és a pad alatt a Szürke ötven árnyalatát olvasta!... pedig mi is pont egy regényt elemeztünk, de egy másikat...

      Törlés
    3. Én kétszer füleltem le az órámon olvasó gyereket a négy év alatt, amit a gimiben töltöttem és mindkétszer annyira megörültem, hogy további jó olvasást kívántam nekik.

      Törlés
  3. A kis rokon fiúnk, harmadikon most, annyira szeret olvasni, hogy hamarabb felel reggelente, az ágyában könyvekkel alszik, és úgy kell noszogatni, hogy álljon fel, mert menni kell suliba. Egyik kirándulásra is könyvekkel pakolta tele a hátizsákját, és úgy jött. Mondjuk náluk ez családi vonás. Nagyon értelmes és szélesen tájékozott már most is, 9 évesen.

    VálaszTörlés