2022. január 3., hétfő

Segítség, idegesítő a gyerekem!

Hú, milyen fárasztó tud lenni Boni, te jó ég. Nagyon vidám, cuki, bolondos gyerek, tud komoly is lenni, de valljuk be: gyakran idegesítő. Írtam már, hogy folyamatosan dumál és mozog; az az érzésem, hogy az évek előrehaladtával egyre többet beszél és egyre többet ugrál. Pedig azt hittem, hogy a tendencia pont a fordítottja lesz, hogy lehiggad! Sokkal több figyelem kell neki most, mint pár éve. Kiköveteli a figyelmet magának, sőt, azt is gyakran eléri, hogy az ő akarata érvényesüljön, mert egyszerűen: lyukat beszél a hasunkba.

Előfordul, hogy megengedek neki valamit, térben és időben előre behatárolva (mondjuk harminc perc mobiltelefon-baszkurálást net nélkül, plusz tíz perc olvasást este stb.), amiből végeláthatalan vita és konfliktus keletkezik, mert persze nem akarja abbahagyni. Különböző érveket és indokokat keres (és talál) arra, hogy miért nem tudja tartani magát a megállapodásunkhoz, közben teliik az idő, nekünk fogy a türelmünk és gyakran beadjuk a derekünkat, mert arra gondolunk Z-vel: nem ér meg annyit az egész, hogy ebből ilyen nagy ügyet csináljunk. De főleg: nem akarjuk hallgatni Bonit, amint felháborodottan a jogait hangoztatja. (Pár hete kaptak egy tájékoztatót a Gyermekjogi Egyezményről, azóta nagy a szája, paragrafusokat citál).

Született ellenzéki; először mindenre csípőből azt válaszolja, hogy nem. (Mész zuhanyozni? Csináld meg légyszi a házit! Pakolj össze a szobádban! Szólsz a papának, hogy eszünk?) Vágyódva gondolok vissza a dackorszakra. Húzza az időt. Bármit kérek tőle, az a válsz, hogy „most nem jó” vagy „még befejezem ezt a fejezetet”. Hosszú percekig várjuk minden egyes alkalommal, amikor jönnie kéne (enni, zongorázni, elindulni stb.). Azt hinné az ember, hogy van annyi sütnivalója, hogy belássa: neki is jobb, ha azonnal jön, mert így is úgy is menni fog, de ha húzza az időt, azzal csak azt éri el, hogy ingerültek leszünk.

Imádja a vicceket, és sajnos minket is folyton viccekkel traktál; mondanom sem kell, már a könyökünkön jönnek ki. Saját vicceket is fabrikál (nem viccesek) és minket is arra kér, hogy találjunk ki újabbakat. Mr. Bean és Louis de Funes a példaképe. Idén a suliban eltanult a többiektől egy újdonságot: szamárfület mutat. Nem ám (csak) fotókon, hanem bármikor (de előnyben részesítve az étkezéseket); odaáll az ember mögé, szamárfület mutat, és ezt iszonyú mulatságosnak tartja – egymás után többször is! Az idegeink rojtokban, csak annyit mondok.

A múlt hetet Z. húgáéknál töltöttük, nekik hat gyerekük és valami angyali türelmük van. Igyekeztem megfigyelni, hogy ők hogy bírják elviselni Bonit, aki mindenáron a középpontba szeretne kerülni: dumál, ötletel, magyaráz, közben az asztal körül futkároz (csak egy-egy szamárfülre áll meg az emberek háta mögött), nekifutásból a falnak (ajtónak, szekrénynek stb.) csapódik.

És azt látom, hogy igen, van az a türelem, amivel az idegesítő gyerekemet el lehet viselni. Úgy látszik, nekünk elfogyott, vagy eleve nem is volt meg. Kétszer került sor arra, hogy a sógorom felemelje a hangját Bonival szemben; mindkettőnek az volt az oka, hogy Boni, akár ovis korában, holott azt hittem, ebből ki fog nőni, mindenkinek a szavába vág. Talán ez a legidegesítőbb tulajdonsága. Föl nem foghatom, hogy miért nincs benne annyi józan ész, hogy megértse: csak azt éri el vele, hogy felcsattanunk és leteremtjük, de semmiképp nem hallgatjuk végig. Akkor a legszembetűnőbb a jelenség, amikor valaki telefonál. Ilyenkor borítékolható, hogy Boni beleszól, még ha a NAV-val beszélek is. És ahogy a sógorom rámutatott: Boni rendszerint akkor dumál (ráadásul nagyon HANGOSAN), amikor mások beszélgetni szeretnének. Előfordult ugyanis, hogy csendben ebédeltünk, épp mindenki el volt foglalva a saját gondolataival – na, nem ilyenkor hozakodott elő Boni a mondanivalójával. Hanem csak akkor, amikor beszélünk. Imád közbevágni.

Szóval egy ilyen alkalommal, vacsora közben, Jack nagyon szigorúan rászólt, hogy ha még egyszer közbeszól, föl kell állnia az asztaltól. Utána mindketten (Jack és Anne) bocsánatot kértek tőlünk, és elmondták, hogy a saját gyerekeikkel sem ütöttek még meg ilyen hangot. Én viszont hálás voltam neki, mert nagyon hatásosnak bizonyult arra a napra, és Boni tényleg nem vágott senki szavába utána. Mert persze ha mi mondjuk neki, fel sem veszi.

A legutolsó napon, már minden be volt csomagolva, már a fürdőszobát takarítottam (ebéd után terveztünk hazaindulni), amikor kaptam egy e-mailt Boni tanítónőjétől, hogy mégsem hétfőn lesz a sulikezdés, hanem csak csütörtökön. Nálam volt a számítógépem, tudunk volna tovább maradni. Boni amúgy is napok óta nyaggatott, hogy ő „nem akar innen elmenni” (nyáron napokig rosszkedvű volt, miután hazajöttünk tőlük). Én hajlandó lettem volna újra kicsomagolni a bőröndökből, hogy pár napot még maradjunk. Z. is fontolgatta a dolgot, de a sógornőmnek kellett (volna) kimondania a végső szót.

Teljesen érthető módon azt mondta, hogy nagyon szeretik Bonit, de egy hét most elég volt belőle, jöjjünk inkább húsétkor!

18 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Jaj ez a poszt most nekem nagyon érdekes volt. Egyrészt azért mert látatlanban azt gondolom (és simán lehet hogy nincs igazam) hogy a mi gyerekünk ettől ezerszer rosszabb (ő a szoba berendezését szétdobálja, tányérokat az asztalról pl, arcunkba csapja az ajtót, üvöltözik velünk, a szemtelenségnek azon a fokán áll, hogy én még tizenévesben sem láttam ilyet, stb.) másrészt meg, a rokonaitoknak 6 gyerekük van és ezek szerint lehet - akár 6 gyereket is - normálisra, megkockáztatom szófogadóra, nevelni. Vajon hogy?

    Én egy dologban látok egy - számomra megoldhatatlan - feladatot. A gyerekem olyan dolgokban viselkedik a legrosszabbul amik nekem gyerekként fel sem merültek hogy elkövessem őket. És nulla mintám van rájuk. Ezért térek vissza mindig oda, hogy bizonyos fokú (vagy bizonyos fajta) neveletlenséghez születni kell?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ellám, szerintem egy rugóra jár az agyunk :))) Gondolhatod, hogy egy hétig ez volt a téma nálunk! :-DD

      Én is minden infót ki akartam belőlük csiholni, hogy hogy kell jól gyereket nevelni (mind a hat elképesztően sikeres és szimpatikus ember). Mi abban maradtunk, h az eredeti kérdésre (nature vs nurture) SOHA SENKI nem fog választ kapni. Én azt hiszem, hogy van a gyerek genetikájának, a szülők személyiségének, meg a családi kontextusnak (anyagi és időbeli szempontok, gyerekek száma, sorrend) egy olyan egyvelege, ami már eleve adott, és ezért valójában NAGYON kevés direkt beleszólásunk van a gyerek személyiségének alakulásába. Hozzávéve még a társadalmi tényezőket (közösségi média, járvány stb.). Én pl. nem tudnék olyan türelmes lenni, mint Jack és Anne, hiába vontam le azt a konklúziót, hogy Boni kevésbé lenne ilyen kergebirka.

      Emiatt én sokkal kevésbé emésztem magam, mint a barátnőim, akik folyton azon gondolkodnak, hogy "hol rontották el". Szerintem nem lehet elrontani. Mindenki csinálja a legjobb tudása, ereje, ideje stb. szerint. (de azért szívesen megnéztem volna az okos és tehetséges rokonlányt, aki végül le sem érettségizett és mára már "elkallódott", hogy mivé lett volna Anne és Jack családjában...).

      Törlés
    2. Igen ez nagyon érdekes lenne. Egy író meg is írhatná ilyen párhuzamos történetek formájában, az egyik és a másik életutat.

      Törlés
    3. Szerintem egy gyerekkel mindig sokkal nehezebb, mint legalább kettővel. Ha valaki egyedüli gyerek akkor az nagyon könnyen hozzászokik a szülei teljes figyelméhez - de a teljes figyelmet nagyon nehéz évekig olyan szinten fenntartani, mint ahogyan csecsemő vagy kisgyerekkorban adja az ember. Így valószínűleg egyre hangosabban követeli ki az a gyerek, aki esetleg amúgy is tök figyelemre vágyna, de a testvérekkel vagy más direkt társakkal való zsizsegésben valószínűleg sokszor meg is kapná.

      Törlés
    4. Ez ilyen poénokkal mint a szamárfül mutatás vagy mint az azonnali közlésvágy meghallgatása a gyerekek 24 órán keresztül jól elszórakoztatjak egymást, és sokkal ritkábban szorulnak arra, hogy a felnőttekkel osszanak meg mindent.

      Törlés
    5. FElla! Nem találok hozzád e-mail címet - megtennéd, hogy írsz nekem az elf.martine@gmail.com-ra?

      Törlés
    6. ÉN is így gondolom, mint Martine, több gyerekkel ez a dolog könnyebb. Az egész család teljes dinamikája más lesz.

      Törlés
    7. Köszönöm, válaszoltam!

      Törlés
  3. A más gyerekével, akivel az együttlét véges, bárkinek könnyű türelmesebbnek lenni, mint a saját szülőjének, aki tudja, hogy ha egy adott vitát le is meccselt, jön még nyolcvan másik és holnap is és jövő héten is és azután is... Ezzel csak azt akarom mondani, hogy (persze lehet, hogy alaptalanul) nem hiszem, hogy Jack és Anne valami titok vagy különleges tudás birtokában lennének, még azt se, hogy türelmesebbek lennének, mint ti, egyszerűen csak Boni nem az ő gyerekük, egész más dinamikája van az ő kapcsolatuknak, mint a ti hármótokénak (még jó). Tuti ti is türelmesebbek tudtok/tudnátok lenni egy (szinte) idegen gyerekkel, akit évente csak párszor láttok pár napra és minden egyes alkalommal tudjàtok, hogy x nap után megy vissza a szüleihez...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, mindenki ezt mondja, de én viszont làtom, h a szüleim nyaranta pontosan napi egy óràban tudjàk elviselni Bonit, pedig nem is lakunk az ö hàzukban (mellettük bérlünk egyet).

      Törlés
    2. Ebben a kor(uk) is biztos benne van azért, nem?

      Törlés
    3. Ezt aláírom: az en kornyezetemben keves (75+ éves) nagyszülő tudja elviselni az unokakat huzamosabb ideig, plane a hangosabb unokákat. Az apósom ki szokta kötni, hogy a sógornőm hany gyereket hozhat magaval az ötből (max 2-t) és mennyi ideig maradhat (max 2-3 órát).

      Törlés
  4. Ez nem kor függvénye, sok 25-30-35-40-45....stb. korú ember is lehet türelmetlen, és türelmes is a saját, ill. más gyerekével, ember-társával szemben.
    Bizony nem árt, ha reálisan látjuk a magunk viselkedését is, reagálását, következetességünket is.
    Viszont az is igaz, hogy minden gyereknek, és felnőttnek más-más az idegrendszere, a tűrőképessége bizonyos dolgok iránt.....
    Szóval ez egy nagyon-nagyon bonyolult téma, mindenkinek szükséges megtalálni ebben a helyzetben a saját maga hozzáállását, hogy minél jobban tudjanak a dolgok működni.
    Erika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ez biztosan így van :)! Csak az idősebb emberek már ki tudjak tiltani a hangos gyerekeket tarsadalmi megítélés nelkul (az apósomnal mindenki tiszteletben tartja, hogy egy nyolcvanharom eves ferfit mar idegesítenek a gyerekek), míg én negyven évesen ezt nem tudom/nem merem nyílvánosan kijelenteni :)

      Törlés
  5. Ebben az esetben szó sincs életkori sajátosságokról, mivel minden érintett (Z. hùgàék, szüleim) hetven körül van :-DD

    VálaszTörlés
  6. Én is azt gondolom mint Martine, , hogy mivel Boni egyke MINDENT akar egyszerre és ti erőtökön felül teljesítitek is a kívánságait, amikor meg tudjátok tenni, de ahol több vagy sok gyerek van, óhatatlanul is alakul ki egy rangsor, az apróbbak kívánságainak és szükségleteinek kielégítése előbbre való így hát megtanulnak várni a nagyobbak és mivel anya és apa nem áll rendelkezésre örökké, kénytelenek egymással lenni, egymás társaságát és figyelmét akarni. Szerintem is nehezebb egy gyerekekkel mint többel, de az is biztos, hogy az egy varázslatos egység ami két szülő és egy gyerek között létrejön. Több gyerekkel is megvan, de az már nagyon más:)

    VálaszTörlés