2021. december 9., csütörtök

Jobb ma egy Moderna mint holnap egy Pfizer

Háromszor voltam oltva, és a három alkalomból kétszer megakasztottam a rendszert az oltóközpontban: problémáztam, akadékoskodtam, különleges elbánást kértem – holott annyira, de annyira utálom az ilyen magatartást!

A probléma gyökere az volt, hogy a munkahelyem jóvoltából egy másik országban vagyok oltásra jogosult, mint ahol élek. És a két ország járványügyi protokollja eltér egymástól. Amikor márciusban az első oltásomra mentem Luxemburgba, itt, Fro-ban éppen betiltották a korosztályomnak az Astra Zenecát. Nem tudtam előre, hogy mit fogok kapni, de a biztonság kedvéért megkérdeztem a reumatológusomat: mit tegyek, ha a szomszédban AZ-val akarnak beoltani? Az orvos kerek perec megmondta, hogy szerinte tartsam magam a francia hatóságok ajánlásához, és utasítsam vissza. Tökre örültem ennek a határozott véleménynek: felmentett a további agyalás és a hezitálás alól. Így amikor az oltóközpontban kiderült, hogy tényleg Astrát akarnak adni, nem haboztam, és könyörgőre fogtam a dolgot.

Tök rendes nőhöz kerültem, aki tolmácsolta a kérésemet az oltóközpont vezetőjéhez. Ott gyorsan összeültek megvitatni a kérést, állítólag még a minisztériumot is felhívták, és végül engedélyezték, hogy kivételesen Pfizerrel oltsanak be. Iszonyúan megnyugodtam, mert Fro-ban márciusban még szó sem volt arról, hogy sorra kerülhetek (mint utólag kiderült, ott május végén-június elején kaptam volna meg). Amúgy ha nem adtak volna Pfizert, az orvosi iránymutatás alapján biztosan hazajövök oltás nélkül.

A hét elején mentem a harmadik oltásra ugyanoda. Két héttel előtte voltam a háziorvosomnál (más miatt) és csak úgy mellékesen, a védőoltások kapcsán megemlítette, hogy ő „nem hisz” a Modernában, mert micsoda hülyeség már, hogy féladagot adnak emlékeztetőként, hát homeopátia ez vagy komoly orvoslás? Ekkor neki is föltettem a tavaszi kérdésemet, hogy ha esetleg Modernával akarnak beoltani, utasítsam vissza? Igen! – válaszolta kategorikusan.

És hétfőn a helyszínen kiderült, hogy tényleg Modernával oltanak. Egy másodperc alatt leizzadtam, amikor meghallottam. Most már semmi kedvem sem volt oltás nélkül hazamenni: Franciaországban jelenleg nagyon nehéz időpontot foglalni, karácsony előtt nem is nagyon lehetne, és a hat hónap igencsak lejárt már a legutolsó vakcinám óta. Megint összehívták miattam az ügyeletes orvosokat, tanácskoztak a fejem felett, majd kijelentették: vagy Moderna, vagy semmi!

Tökre megértettem őket (a Pfizert a gyerekeknek tartogatják), ugyanakkor visszhangzott a fejemben a dokim mondata, hogy a Moderna szar, utasítsam vissza. Az ápolónő felajánlotta, hogy menjek vissza a várócsarnokba, gondoljam át a dolgot, hívjam fel esetleg az orvost. Ez egy nagy hodályban történt, ahol még százan várakoztak, és én ez elé a száz ember elé ültem le egy székre, idegesen, csomagostul, kabátban. Mindenki azt nézte, hogy mi a túrót csinálok én ott, miért jöttem vissza.

Talán azt hitték, azok közül a nőszemélyek közül való vagyok, aki kénye-kedvére válogat a vakcinák között. Most nem mondhattam, hogy a két ország protokollja eltérő: Franciaországban is adnak két Pfizerre fél Modernát (ez tényleg úgy hangzik így leírva, mint egy sütirecept!). A háziorvosomat nem tudtam elérni, a férjemet hívtam pánikolva, aki meg (szintén pánikolva, mert nem hallgat koronavírusos híreket) azt hitte, hogy valamiféle karácsonyi kiárusítás keretében szeretnének nekem csak féladagot beadni.

Szerencsére eszembe jutott a reumatológusom. Azonnal felvette a telefont, és fél perc alatt megnyugtatott. Két perc múlva már be voltam oltva, és boldogan ültem végig a kötelező 15 percet. Nem újdonság, hogy két orvos véleménye szögesen eltér egymástól; tudom, hogy vannak rossz orvosok, tudom, hogy vannak orvosok, akik időnként mondanak hülyeséget is, és tudom, hogy egy hivatalos közegészségügyi ajánlás legalább annyira egészségügyi, mint amennyire politikai vagy közgazdasági is (klasszikus példák: Down-szűrés, Bexsero-oltás). Azt is tudom, hogy még a legnagyobb jóakarattal és felkészültséggel sem lehet egy bizonyos pillanatban megmondani, hogy mi bizonyul később a legjobbnak (gondoljunk csak, mit lett március óta az Astra Zenecával), mert minden folyton változik: új tanulmányok születnek, mutánsok alakulnak ki stb. De megbíztam abban, amit egy (szimpi) orvos abban a pillanatban a legjobbnak vélt, összhangban a francia oltási rendszerrel.

Másnap írt a reumatológus, hogy megkérdezze: ki az a háziorvos, aki eltántorított a Modernától. Mit tehettem? Megmeveztem, remélve, hogy nem kerül bajba, sem ő, sem én.

21 megjegyzés:

  1. "azt hitte, hogy valamiféle karácsonyi kiárusítás keretében szeretnének nekem csak féladagot beadni." - ezen olyan jót nevettem! :D

    VálaszTörlés
  2. Én is problémáztam mert Sinopharmot akartam volna 3-nak de csak Pfizert kaphattam. Az embereknek elkezdtek igényeik lenni. Meg elképzeléseik. Úgy, hogy senki sem ért hozzá. Teljesen szürreális ami történik...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igen :)))

      De azért megjegyzem (azt hittem, kiderült a posztból), hogy nem fórumokon összeolvasott, laikusok által terjesztett infók és benyomások alapján támasztottam különleges igényeket. Ez abszolút nem az én módszerem, sőt, teljesen távol áll az én személyiségemtől.

      Az orvosom javaslatát követtem, aki azért mégiscsak szakember. :))

      Törlés
    2. @FElla:
      Ezt már nálad is akartam mondani, csak ott nem tudok kommentelni, hogy Apunak két Sinopharm után nulla ellenanyaga lett (jó intervallumra lett beadva, és megfelelő idő kivárása után lett mérve), és tudom, hogy a standard vérvételes mérés állítólag nem biztos eredményt mutat (azaz a nulla ellenére is reagálhat majd okosan a szervezete betegség esetén), de én péládul azok után mi kifejezettem örültünk, hogy Pfizert kaphattunk háromszor is. (Az oltóponton ahol mi voltunk, egyébként a te lakóhelyedhez közel, ott mi választhattunk, pont Pfizer és Sinapharm közül. Nekünk egyik Pfizer után sem lett semmi bajunk, enyhe karfájáson kívül, és nem is ismerünk olyant, akinek igen, pedig az ismerőseink 90%-a azt kapott.)

      Törlés
    3. @Tamko: Szerintem az orvosok sem értenek hozzá, legjobb szándékuk ellenére sem. De még a kutatók is csak abból az adatból dolgoznak ami van. Könnyű a feketehimlő elleni oltásról (van olyan?) véleményt alkotni amikor már évszázada (fogalmam sincs) nem fordul elő megbetegedés (vagy igen?) de itt mindenki nyomás alatt van, senkinek sincs elégséges információja, vannak viszont alap feltételezései amiket nincs idő megkérdőjelezni.

      Törlés
    4. @Fella: szerencsére már csak volt fekete himlő, 1980-ra sikerült felszámolni a betegséget. Az utolsó megbetegedés 1978-ban volt egy labor két munkatársa betegedett meg. Ugyanúgy vírus okozza, mint a covidot, csak egy sokkal kevésbé változékony vírusról van szó. Nem magamtól vagyok ilyen okos, egy részét tudtam, egy részének utánaolvastam. :)

      @Tamko: én csak azt nem értem, hogy akkor ennyi erővel mindegyik kétfázisúra mondhatta volna a dokid, hogy utasítsd vissza, mert miazhogy féladag?!? Én is furcsálltam, hogy Pfizert kaptam harmadiknak és nem kell visszamenni egy hónap múlva. De már akkor is azt mondták, hogy már az első adag is kialakít valamennyi védettséget. Talán harmadiknak elég egy adag is.

      Törlés
  3. És lett valami mellékhatásod a harmadik oltás után? Csak kíváncsiságból kérdezem. Az ismerőseim között nagyon vegyes, hogy vagy semmi nem volt, vagy jól megbetegedtek 1-2 napra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem szinte semmi mellékhatás nem volt (egyik alkalommal sem).

      Törlés
  4. Az orvos mi alapján mondja azt, hogy a Moderna szar? Kifejtette bővebben? Szinte ugyanaz a technológia, mint a Pfizer, csak a Modernaban 3x-os az mRNS, talán pont emiatt számolnak be erősebb oltási reakciókról.

    Tamko, nálatok mennyire elterjedt az ellenanyag mérése?

    VálaszTörlés
  5. Megkérdezhetem hogy mi az álláspontotok Boni oltásával kapcsolatban? Határozottan igen vagy vannak kételyeitek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vannak kételyeink. Vvalszeg várunk egy kicsit, és megbeszéljük a gyerekorvossal.

      Törlés
    2. Jó ég, milyen kételyeitek vannak?
      (Mindig amikor azt hiszem, hogy mekkora renegát vagyok, hogy egyáltalán ki merem jelenteni, hogy vannak kételyeim az oltással kapcsolatban) és elszégyellem magam, hogy esetleg nem vagyok elég mainstream meg tudományhívő, akkor belefutok olyan infókba, hogy valakinek aki sokkal tudományhívőbb(nek tűnik) is vannak kételyei.

      Illetve: van olyan orvos aki nem javasolná bárki beoltását?

      Törlés
    3. Nagyon gyorsan húzták elő a kalapból ezt a csodaszert, sztem teljesen jogos, h az embereknek vannak kételyeik, félelmeik. Nagyon kevés gyereket oltottak még be, nem ismerjük a hosszú távú hatásait.

      Mi ráadásul csak súlyos lefolyású betegségre "szoktuk" oltani Bonit (tehát bárányhimlőre, rotavírusra nem). Nem tudom, hogy mennyi lenne az EGYÉNI haszna annak, ha megkapná a Covid-vakcinát. A politikusoknak inkább lenne belőle hasznuk: nagyobb átoltottság anélkül, hogy köteleznék az időseket az oltásra.

      Röviden ennyi! De erről már asszem beszéltünk egyszer, tudod, én nem ítélem ez azokat a felnőtteket sem, akik nem oltatták ba magukat (csak nem tudom megérteni az észjárásukat: én ugyanis a betegségtől jobban félek mint a vakcinától).

      Amúgy meg MINDENFÉLE orvos van :)) Barátnőm anyukája háziorvos, és nem hogy nem oltatta be magát, hanem még hamis védettségi igazolványt is szerzett magának. No komment... :((

      Törlés
    4. Igen emlékszem a bárányhimlőre. Én beoltattam, de pl Anyukám tökre ki volt hogy nem kell mindenfélére oltatni azt a szegény gyereket.
      Az a baj hogy most annyira riogatnak a gyerekekkel. Szerintem pont azért mivel a felnőtteknél úgymond "kifulladt" a program, aki mostanáig nem oltatta be magát az már nagyon kis eséllyel fogja (hacsak nem lesz valami fergeteges változás vagy az oltásban vagy a betegségben) és most úgy érzem "rámentek" a magukat kötelességtudóan beoltó felnőttekre, hogy a gyerekeiket is beoltassák. Mi pl a Férjemmel nem értünk egyet. De az is igaz hogy egy ismerős ismerősének a gyereke (7 éves) most halt meg Covidban pár hete. És ilyenkor mindig megijedek.
      Mert mivel én egyáltalán nem hiszek a hivatalos kommunikációban (teljes mértékben irányítottnak tartom - globális szinten) emiatt én csak az ún. "anekdotikus" tapasztalatokat veszem figyelembe (amiről tudom hogy nem tudományos, de mégis).

      Igen a gyerekem esetében én is leginkább egyéni haszonnal foglalkozok.

      Az orvosokkal kapcsolatban valahogy azt hittem hogy akik oltásellenesek azokat már ki is rúgták az állásaikból (Európaszerte).

      Törlés
    5. FElla, jaj dehogy! A szüleim lakhelyén (kis falu) a háziorvos nem támogatja az oltást. A sógornőm neurológusház jár (Kelet-Magyarország megyeszékhely) nem javasolta neki az oltást. A faluhoz legközelebbi kórházban - állítólag - nagyon sok az oltásellenes orvos. Nincs is beoltva senki a családban, csak én, nagy bánatomra. Hogy azóta hogy dolgoznak ezek az orvosok, jó kérdés. A pletykák szerint könnyen megoldották "okosba", de fent ír is ilyen példát Tamkó, úgyhogy nem olyan földtől elrugaszkodott feltételezés ez valószínűleg.

      Törlés
    6. Na ezt nem tudtam, viszont ezek után akkor főleg felteszem a kérdést, hogy akkor ezek az orvosok, gyógyszerészek mind laposföldhívők?
      Hát hogy legyen így okos egy teljesen laikus ember??

      Törlés
    7. Nekem apukám gyerekorvos, és az én gyerekeim pl. bárányhimlő ellen is oltva voltak már akkor, amikor még kanyarban sem volt az, hogy kötelező legyen. Szerintem a gyerekeknek is van személyes haszna is az oltással, pl. nem kell a megnyomorító karanténra kényszerülniük, ugyanis az oltottakat kontaktszemélyként se rakják karanténba. Ezen kívül találkozhat nyugodt szívvel a nagyszüleivel, akiket imád, nem kell attól félni, hogy pont tőle kapják majd el a betegséget (oltva vannak persze a nagyszülők is).
      Az, hogy mi súlyos lefolyású, az nagyon relatív. A rota is lehet nagyon-nagyon súlyos lefolyású, a bárányhimlő is, engem pl. gyerekkoromban rendesen kiütött, a tesóim meg pár pöttyel megúszták. De apukámnak volt pl. lélegeztetőre kerülő bárányhimlős paciense is, azt mondta, hogy az elmúlt években a bárányhimlő sokkal súlyosabb betegséget okoz, mint pár évtizede.
      Elolvastam egy csomó-csomó cikket, az oltásoknak nem igazán vannak olyan mellékhatásai, amik hosszú távon derülnek ki csak, az inkább a gyógyszerekre jellemző. És hát nem kellett előhúzni, hiszen megvolt, csak azt kellett kikísérletezni, hogy mekkora adag kell a gyerekeknek.
      Halál ugyan nem volt ismerősi körben gyerekek között, de elég sokan szenvednek poszt-covidtól, long-covidtól, nekem ez is riasztó. Mivel a nagyobb gyerekeim már oltva vannak, és kutya bajuk nem lett tőle, engem ez is simán megnyugtat.
      De abszolút meg tudom érteni, ha valaki nem oltatja a gyerekét. Azt viszont kevésbé, hogy mondjuk 78 évesen és viszonylag kicsi gyerek apjaként miért nem oltatja be magát valaki.

      Amúgy érdekes, már nekem kb. az összes orvos azt mondta, hogy a Moderna a legjobb, és 2 Pfizerre legjobb harmadiknak Modernát adatni. :) Én 2 Astrára kaptam Pfizert, de nem is ajánlottak mást, szerintem itthon oltóponton már nem igazán van Moderna. Elfogyott.

      Törlés
    8. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    9. Ella, ne haragudj, folytassátok a vitát a te blogodon. Ez nem az a fórum, ahol szívesen látok laikusok között, a partvonalról, ide-oda dobálózást érvekkel és ellenérvekkel. Ahogy írtam is feljebb: mi a gyerekorvosunkat fogjuk megkérdezni, akiben mindketten megbízunk.

      Senkinek az apukája vagy az általa olvasott ilyen-olyan szakirodalom nem fog minket meggyőzni semmiről. Ez egy meddő vita, és mint olyan, felesleges.

      Törlés
  6. Fella vannak a kötelező oltásokat ellenző orvosok is valamint homeopátiás doktorok, ami azt bizonyítja sajnos, hogy közöttük is vannak laposföldhívők.

    VálaszTörlés