2020. április 23., csütörtök

Karanténmetafora

A suli bezárásakor vettünk egy könyvet Boninak, tele házilag is megvalósítható kísérletekkel (köszi Bori az ajánlást!!). Az egyik kísérlet során répát kellett vízbe helyezni, majd megfigyelni, hogy pár nap múlva kis hajszálgyökerek jelennek meg a vízben, illetve a répa felül zöld hajtásokat ereszt. Ilyen volt az első napon:



A hajszálgyökerek pár nap múlva megjelentek, Boni legnagyobb örömére. A zöld leveleknek viszont hetekig semmi nyoma nem volt, már le is mondtunk róluk, gondolván, hogy ezek a műanyagba csomagolt, szabványméretű biorépák ilyet nem tudnak (a szüleim kerti répái teljesen máshogy néznek ki). Félre is tettük az üveget, csak lustaságból és kíváncsiságból nem dobtam ki... és egy hónap (!) múlva, mikor már egyáltalán nem számítottunk rá, megjelent valami zöld rügy a tetején, amiből napokon belül kifejlődőtt ez:


A fotón talán nem látszik, de a répának az a része, ami nincs vízben, teljesen elhalt. Gusztustalan, összeasszott valami lett belőle, itt-ott penészfoltokkal. És ez a nekrotikus csonk most úgy döntött, hogy bénán, üszkösen, ráadásul táplálék nélkül szép, friss hajtásokat ereszt!

(idáig jutottam délután az írásban, amikor Boni egy nyisszantással levágta az összes zöldet, jaj!!)

9 megjegyzés:

  1. Simán felejtsd benne a zacskóban, amiben vetted.... kis fehér gyökerek és friss zöld max két héten belül, és összeaszott sem lesz a teteje. Többek között céklával is tudom! :D :D (sajnos..... :( )

    VálaszTörlés
  2. Ezt én is meg akartam csinálni, de a lányoknak nem tetszett, hogy "kukacok jönnek ki a répából" 😀 Megcsináltuk a másikat, amikor a répa tetejét teszed tányérra, alá kis vizet és rá egy poharat. Kihajtott az is, a répa pedig pont ilyen fekete lett ☺️
    Tényleg örülök, hogy tetszik a könyv!
    Nekünk is újra elő kellene venni... Azt hittem, amíg a férjem nem dolgozik, egész nap kísérletezünk majd, de nagyon ellustultunk 😊

    VálaszTörlés
  3. Haha, mennyire mások a gyerekek; Boninak pont ezek a kukacok tetszettek sztem!

    A szüleim megcsinálták neki ezt a másik kísérletet, amit te is írtál, és nekik is pár napon belül kihajtott a zöld (lefotózták). Ezért gondoltam, hogy ezek a műbiorépák nem alkalmasak erre, hanem csak a valódi, kertben termettek, de nem!

    VálaszTörlés
  4. Mi most lencsével kísérletezünk éppen. Működik.

    VálaszTörlés
  5. Most nezem: műbiorépa :DDD

    VálaszTörlés
  6. És ezt vajon a befóliázott, szuvidált MŰBIOlencse is tudja? :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a miénk nem bio volt, sem szuvidált, csak sima szárított, zacskós. :)

      Törlés
    2. De azert ez is olyan fura, hogy a honapokig bezacskozott lecse vízben FÖLÉLED....!

      Törlés