2020. március 4., szerda

Egyértelmű álláspont

Ez a koronavírus-járvány(veszély) hasonlít Trianonhoz abból a szempontból, hogy nincs róla hivatalos konszenzus, illetve a gyerekneveléshez, mivel mindenkinek sarkos véleménye van róla. Módot és lehetőséget kínál arra, hogy:

– pánikolva katasztrófa-forgatókönyveket gyártsunk,
– lesajnálóan nagyot legyintsünk az egész hisztériára,
– felelőtlennek nevezünk bizonyos embereket,
– sőt, amint láttuk, egyenesen rasszistának is bélyegezhetünk bárkit,
– a médiát tegyük felelőssé mindenért,
– koronavírus-vicceket gyársunk,
– betárazzunk tartós élelmiszerekből (adott esetben maszkokból és kézfertőtlenítőkből),
– röhögjünk azokon, akik betáraznak tartós élelmiszerekből, maszkokból, kézfertőtlenítőből,
– statisztikákat és analógiákat vonultassunk fel érveink alátámasztására,
– kritizáljuk a hivatalos ajánlásokat és intézkedéseket,
– érdeklődve szemléljük a járványügyi helyzet fejleményeit.

De ki gondolta volna, hogy a fenti tevékenységek párhuzamosan lehetnek jelen ugyanabban a családban? Rólam és a férjemről beszélek, természetesen. Sőt, továbbmegyek: én magam is tudom produkálni a fenti khm.. tünetek 90%-át egyszerre, vagy legalábbis ugyanazon a napon belül. A minap egy barátnőmhöz mentem, és már alig vártam, hogy beüljek az autóba és meghallgassam a koronavírus-járvány miatt összeült miniszterek tanácskozásának eredményeit. Aztán füstölögtem magamban egy sort a hozott intézkedéseken. Majd meg kellett állnom az IKEÁ-ban, mert a barátnőmnek ígértem dobozokat, és arra gondoltam, hogy azért elég merész vagyok egy ilyen forgalmas helyre jönni, a mai vírusos világban (hogy a terhesen ott promenádozó nőket már ne is említsem). Utána megérkeztem abba a fiatalokkal teletölött (éppen meccs volt) kávézóba, ahol Marival és egy másik barátnőnkkel találkoztam, és meglepődve vettem tudomásul, hogy van élet a pánikon kívül is! Sőt, noha beteg voltam (köhögtem), egyikőjük sem zavartatta magát. Azután útbaesett egy élelmiszerbolt, és mivel emlékeztem, hogy Z. a lelkemre kötötte, hogy vegyek kézfertőtlenítőt, felhívtam, hogy mennyit vásároljak a már meglévő friss készleteink mellé. Tízet! – adta ki az utasítást a vonal végén. Tízet?! – sápadtam el, majd néztem körül zavartan, a körülöttem (tejet, kenyeret stb.) vásárolgató, normális emberekre. Bocsánatkérően sorakoztattam fel a tíz flakont a pultra, szerencsére Mari segített. Megkönnyebbülten csúsztattam a szajrét a táskám aljára, miután az egyikből kentem valamennyit a kezemre: indulás előtt ugyanis elfelejtettem vinni magammal.

17 megjegyzés:

  1. megragadom a lényeget: te még kaptál kézfertőtlenítőt???!!!! szerintem mi ott lakunk, ahol te dolgozol, és (patikában) sehol nem találunk. egy munkatársam kislánya nagyon beteg, nekik vadásztam. de ha át kell menni a határ túloldalára, az se gond :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. En is felkaptam ra a fejem. Angliaban sem lehet mar sehol venni.

      Törlés
    2. Látjátok, a férjem is vérszemet kapott!...

      Törlés
    3. Most olvasom, hogy Németo.ban a patikák engedélyt kaptak, hogy maguk állitsanak elö kézfertötlenitöt, és tényleg volt is mindenfèle gyógynövényes illattal. Gondolom, ez másutt is lehetséges lesz.

      Törlés
    4. Azt olvastam, hogy most már Franciaországban is állíthatnak elő a patikák kézfertőtlenítő zselét. Holnap meg is nézem

      Törlés
  2. A limpertsbergi Cactusban szombaton még volt egy CSOMÓ!! (Hagytam másoknak is :)) itt nálunk tényleg nem nagyon van már.

    VálaszTörlés
  3. Tamkó, ezeket majdnem en is mind csinalom, azon kivul, hogy meg semmit sem vettem a kovetkezon kivul: hőmérő (nalunk nem volt otthon!) + bicikli lampa (bringaval kene jarni!!). Sőt még az egyetlen kezfertőtlenítőt is majdnem elhasznaltam mar, ami evek óta a polcban hevert felredobva - és most venni akarok többet! Ezt sose gondoltam volna, hogy bekövetkezik!! 😂

    VálaszTörlés
  4. én csak az utolsó pontnak vagyok lelkes művelője eddig :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez tényleg tök izgi, a „hat lépés távolság” elmélet fényes bizonyítéka! (az első kolléganőm, akivel szabi után összefutottam, egy pilótával él együtt, akinek a kollégája, egy másodpilóta, a vörös zónában lakik).

      Törlés
  5. Ne is mondd.... kb így. Bár én még mindig hajlok arra, hogy túlzottan felfújják - illetve hogy azért van ez a sok intézkedés, hogy megállítsák, és ezért pont felesleges pánikolni. Ugyanakkor a kézfertőtlenítő nem a baktériumok megölésére jó? ez meg egy vírus (nem vettem és nem is fogok kézfertőtlenítőt hazsnálni, de mosok kezet sokszor).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem, az alkohol a vírust is kinyírja, ezért ajánlják, hogy alkoholos kézfertőtlenítőt használjunk.

      Törlés
    2. While the effectiveness of alcohol gels depends on the virus being targeted – which is why some alcohol hand rubs aren't very effective against norovirus – the coronavirus has an envelope structure which alcohol can attack.

      Törlés
  6. Megmondom őszintén engem nem a kézfertőtlenítő vagy liszt hiánya zavar. Többször próbáltam én már kézfertőtlenítőt használni, de soha nem sikerült, mindig elfelejtem hogy a táskám mélyén lapul. Úgyhogy most nem is zavar (mondta a vírusgazda, aki épp egész Münchent fertőzi végig).
    Ami borzalmas viszont számomra, hogy a normális élet egy pillanat alatt felmorzsolódott: szépen megkértek, hogy dolgozzak otthonról ahol teljes magányban lassan de biztosan kezdek eligénytelenedni, nem fog velem kezet bemutatkozáskor a szemész egy „tudja, most miért nem lehet” kíséretében, a sport utáni kocsmázáson millió érdekesebb téma helyett erről beszélgetünk. A 2 legfájóbb pedig, hogy nem utazhatok el a számomra nagyon fontos találkozóra repülővel, és a fiam a legjobb haverjának 1 óra trambulin ugrálást adott a szülinapjára még a múlt hónapban és azóta is erről beszélnek/tervezik/várják, de most írt a fiú anyja, hogy nem engedik el, mert félnek nyilvános helyre küldeni.

    VálaszTörlés
  7. Szerintem kijelenthető, hogy Bp-en már nem lehet kézfertőtlenítőt vásárolni, de a héten rendeltem a DM-ből online és ott sem volt már kapható. (Nálam ez alap felszereltség és a készleteim víruhelyzettől függetlenül is kiapadhatatlanok:) )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szerintem is kijelenthető.
      nálam is alap, melóban + itthon nagy, meg egy kicsi a táskámban, amit mindig csak újratöltök, és a gyerek + mobilok miatt kendő.

      kb annyira hétköznapi funkcionális cucc, mint a szappan, zsepi, wcpapír, mosogatószer -amit automatice újravesz az ember, amikor fogyóban, és fel se merül, h ne juthatna hozzá bármikor, ha akar...

      aztán most pislogok :D

      hiába ezer évig elég a kiszerelés, mostanában járja a végét...
      de talán kihúzzák még a helyzet normalizálódásáig. csak vicces.

      Törlés