2020. március 16., hétfő

Az elmúlt tizenkét óra történései

Tegnap éjjel nem tudtam aludni, kitelepedtem a kanapéra, hogy véglegesítsem az élelmszer-rendelésünket, amit túlterhetlség miatt napközben nem tudtunk megtenni. Sikerült is, csak tojást nem lehet kapni sehol napok óta. Közben a húgommal cseteltem, aki Budapesten is ugyanezt csinálta; kicseréltük a tapasztalatainkat a legszükségesebb élelmiszerekről, a távmunkáról, összehasonlítottuk a különböző országok járványügyi intézkedéseit, majd mindketten visszafeküdt ki-ki a saját ágyába.

A mai nap úgy indult, mint mindig; hétfőnként távmunkázni szoktam, és akkor van az injekcióm napja is. Volt még egy otthon, de mivel abból is be akartam szerezni előre többet, le kellett mennem a patikába. Szerencsére már múlt héten megrendeltem és kifizettem, ezért most csak be kellett ugranom érte. Fölhívtam a gyógyszertárat, hogy mikor mehetek érte, mikor vannak a legkevesebben. Maradjon kint, integessen nekem, és majd kimegyek, odaadom! – mondta a telefonban a nő.

Amikor odaértem, már egy csomóan álltak az utcán, köztük a fogorvosom is. Szóltam neki, hogy a csütörtöki időpontomat le fogom majd mondani, azt felelte, hogy úgysem fog már akkor dolgozni. Aztán hallottam, amint telefonon azt kérdezi a patikától (amely előtt álltunk), hogy érkezett-e maszk.

Ekkor kifutott hozzám a patikusnő (maszkban), jó messziről átnyújtotta a csomagot. Hazamentem, otthon már várt Z. egy zacskóval, amibe belebugyolálta, majd zacskóstól rakta be a hűtőbe. Ugye messze álltál a fogorvostól?! – aggodalmaskodott.

Hihetetlen, hogy hová jutottunk! Egy hónapja még síeltünk, és éttermekben ebédeltünk. Két hete még komolyan föltettem azt a kérdést valakinek, hogy szerinte érdemes lenne-e a tavaszi szünetre Magyarországra utaznunk. Múlt hét kedden még uszodában volt Boni az osztályával. Múlt hét csütörtökön még a pékségben vásároltunk kenyeret. Még szombaton is azt kérdeztem cseten a húgomtól, hogy Jonatán oviját is bezárják-e. Mindez egyszerre tűnik távolniak és naívan egyszerűnek. Franciaországban január végén észlelték az első megbetegedést, és tudtuk, hogy milyen gyorsan terjed. Nem mondhatjuk, hogy váratlanul ért – és engem mégis váratlanul ért, mert idáig mindez elképzelhetetlen volt.

18 megjegyzés:

  1. Neha azt hiszem, hogy ez csak egy remalom. Majd fel fogok ebredni, s nyugtazni, hogy minden rendben. Annyira szurrealis.

    VálaszTörlés
  2. Én is, főleg reggelente. És aztán beugrik, hogy te jó ég, van ez az egész :(((((

    VálaszTörlés
  3. Én is voltam ma gyógyszertárban. Nálunk be kell menni, de olyanok a maszkokkal, mintha valami katasztrófafilmben lennénk. Az a legfurcsább tényleg, hogy ezek a korábban elképzelhetetlen dolgok, most hirtelen szinte természetesek.
    Ti jártok még pékhez? Én most azt próbálom leredukálni.
    Este 8-kor megint beszél Macron, vsz a teljes kijárási tilalomról.

    VálaszTörlés
  4. Mi már SEHOVA sem járunk :((( (és a múltkori kenyeret is tökre bánom már - valszeg a pékek, patikusok, eladók, fogorvosok stb. nagy része tünetmetnes fertőző)

    Hallgatni fogjuk Macront. Én támogatom a kijárási tilalmat, nagyon sokan (főleg a fiatalok) nem veszik komoylan a helyzetet. Szombato elmentünk a játszótér mellett - tele volt!

    VálaszTörlés
  5. Én azt bánom, hogy nem vettem sütőbe tevős baguettet. A mélyhűtő tele van magos kenyérrel, nekem meg gluténmentes kenyereim vannak, de a kicsi ezeket nem eszi. Most rá kell szoknia :)

    Én is nagyon támogatom a kijárási tilalmat. Itt előttünk megy egy bicikliút, tegnap óriási forgalom volt rajta (egy faluhoz képest). A kisgyerekes családok biciklivel és az egyedül futók szerintem nagyjából mindegy, de figyeltem a kamaszokat, akik ugyanúgy mászkálnak tovább csoportokban, ahogy eddig. Nem irigylem a szüleiket, őket már nem olyan könnyű visszatartani, mint a kisgyerekeket.

    VálaszTörlés
  6. Namost akkor elmondanam nektek hogy a kislanyomnak egy valamifele daganat jelent meg a szemen. A gyerekorvos szerint bemondasra arpa de oneki NINCS JOGA receptet adni.
    Az SZTK-ban NINCS RENDELES BIZONYTALAN IDEIG.
    MINDEN magan szemeszeti klinika zarva (egesz reggel a wcbol telefonaltam).
    A Janos Korhazba iranyitottak bennunket. Ahol ugye vedofelszereles nelkul kezelik a koronavirusos betegeket (index).
    Kozben a ferjemeknel fizetes stop. De be kell menni. Szemelyesen.
    2 baratomat ma reggel rugtak ki.
    Mindketto penzugyi terulet.
    Bocsanat hogy ideontottem lehet ujranyitom a blogomat csak hogy ezt leirjam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amugy itt mindenki dolgozik. En is probalok de eleg nehez koncentralni. Dea fiatalokat nem erdekli valoban.

      Törlés
    2. úristen, FElla, ezek nagyon durvák!

      Törlés
    3. Kitartás, Fella!
      Tegnaptól nekem is a felénél kevesebb fizetés, 2 órás bejelentés, de legalább bemenni nem kell, és a munka is jóval kevesebb lesz (ingatlan szektor).

      Törlés
    4. Nagyon sajnálom, Kitartást, erőt nektek is!

      Törlés
    5. Koszonom. Sajnalom Pilla nalatok is. Sajnos a maganszektor egybol reagal, 2008-ban es 12-ben is mekkora irtas volt. Lehet kellene majd kotni munkanelkulisegre szolo biztositast a kovetkezo valsagra felkeszulven. Persze ki tudja mennyibe kerul, de ha most helyrejonnek a dolgok utananezek.

      Törlés
  7. Én nemm tudom ezzel a tanulás dologgal hogyan lesz, de a tegnapi káosz után a mai nap semmivel sem jobb...
    A KRÉTA lett kijelölve, de az lefagy, pörget, eltűnnek belőle dolgok, nemm lehet feltölteni az elkészített feladatokat, a tanár ígért, hogy pdf fájlt feltölt, de sehol nem látom, a gyerek egyre idegesebb, aztán kétségbeesett, hogy meg fog bukni, mert nem tudja feltölteni. Ez így katasztrófa lesz. A matek csak el van küldve, hogy csináld meg a feladatokat, minden magyarázás nélkül, szóval én próbáltam megoldani vele. Eredmény: dél van, két e-mailt tudtam megírni munkaügyben, az ovis egész nap gépezett, hogy a többiek tudjanak tanulni, és ma még főzni sem kellett, mert tegnap dupla adagot csináltam és van kaja. Hát ez így rohadt szar lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem az lepett meg, hogy napközben viszonylagos nyugalom volt a céges ügyekben, azt hittem este majd meglódul. De semmi, remélem nem jelenti azt hogy a cégünk nem éli túl a vírust :(

      Törlés
  8. En ma netto 3 orat tanultam a ket fiammal. Csak elkudtek h miket oldjunk meg. Magyarazat nelkul, pedig uj anyag. Meg jo h alsosok. Holnaptol dolgoznom is kell. Foztem es takaritottam is. Hulla vagyok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na ez az, de nekem a legnagyobb már gimis. :)) A hetedikes kémmiát nekem is el kellett olvasnom, remélem jól értettem, utoljára 16 évesen tanultam kémiát. :))
      Na, szar ez így, ha így lehetne tanulni, akkor semmi szükség nem lenne tanárokra.

      És a másik nehézségem, a kamasz fiúkat iszonyatosan nehéz itthon tartani. Hogyan lehet tizenéveseket hónapokra elzárni??

      Törlés
    2. Én német háziban segítettem, Google Translattel, telefonos segítséggel és neten. Szerencsére az 1. és 2. osztályos matek még megy.

      Törlés
  9. Lehet, nem a leglényegesebb részlet maradt meg bennem, DE a mélyhűtő tényleg jó módszer?

    VálaszTörlés