2020. január 20., hétfő

Beszélgetések (1.)

Vannak Boninak visszatérő témái, amelyeken szívesen elmereng. Vagy csak mert soha nem adok a kérdéseire kimerítő választ? Ezért kérdezi meg mindig ugyanazt? Ilyen például, hogy hogyan lett a világ, és mikor. Igen ám, de mi volt előtte? Standard válaszom, hogy ezeket senki sem tudja pontosan, de van kétféle megközelítés: a hívőké (teremtés) és a tudósoké (ősrobbanás, evolúció). Úgy-ahogy összerakja a dolgokat a kis fejében; egyszer például felháborodottan mondta, hogy de hát ő nem akart volna majom lenni régebben!

Aggódva kérdezi, hogy el tud-e múlni a világ, majd válaszra sem várva folytatja: mivel van olyan szó, hogy örökké, ezért KELL, hogy folytatódjon valami. Tetszik, hogy a nyelv felől próbálja megfejteni a létezés titkait: múltkor azt tudakolván, hogy a villám belecsaphat-e valakinek a szívébe (és ennek mekkora az esélye, megtörtént-e már, meg fog-e történni stb.) rövidre akartam zárni, és azt mondtam, hogy velem például ez még SOHA nem történt meg. Logikus válasza az volt, hogy de a „sohának” még nincs vége...!

Azt találta ki, hogy a halottak föltámadnak, és az égben élnek tovább – ennek fényes bizonyítékai a dinoszaurusz alakú felhők, hiszen a dinoszauruszok már rég kihaltak és ezért, lám, ott vannak fönt. Újkeletű probléma (még nem talált válasz rá), hogy mi van azokkal az állatokkal, amelyeket felfalt, összerágott egy másik állat? Azok milyen alakban élnek tovább?

A múltkor, ebéd közben elgondolkodva megszólalt: Mama, mindez valójában történik, vagy csak álmodom?!

8 megjegyzés:

  1. Hú de kíváncsi vagyok, mi lesz Boniból! Remélem folytatod addig a blogot :)! Sztem zseniális meglátások!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is ez jutott eszembe 😊 Filozófus lesz? Vagy kutatómérnök? Fizikus? Vagy lelkész? Kíváncsi vagyok 😊

      Törlés
  2. Talán blogot fogok addig írni, de nem hiszem, hogy lesz benne szó pályaválasztásról, bocsánat :))))) Már így is jól visszafogom magam, nem írok annyit Boniról (=mint amennyit tudnék), nem akarom kiteregetni a kis életét.

    VálaszTörlés
  3. Ezek olyasmi kerdesek amiken en mar jo 10 evesen gondolkodtam.

    VálaszTörlés
  4. De nagyon jó meglátások!
    Az álom rész nem ijeszti meg? Ilyen nekem is volt (bár később kiderült, hogy betegség miatt) és néha borzasztóan rémisztő volt hogy fogalmam sincs mi az álom és mi a valóság.

    VálaszTörlés
  5. Az álmos meglatasra: biztos szoktál neki verseket olvasni, igaz, A Dzsuang-dszi álma Szabó Lőrinctol nem gyerekvers(nek van elkönyvelve), de pont ezt a témát kerülgeti. A Tucsokzenenek is vannak ilyen tárgyú darabjai.

    VálaszTörlés
  6. De jó ez a vers, köszi, nem ismertem! Erre nem is gondolt Boni: lehet hogy valaki MÁS álmodik MINKET?! ;-) Fel fogom olvasni neki!

    FM: emlékszem, írtad ezt az ijesztő betegséget, amikor nem tudtad megmozdítani a fejedet...!

    VálaszTörlés
  7. Mennyire okos ez a kisfiú!😊
    Álmos témára későbbiekben még A gólyakalifát ajánlanám, de ahhoz most meg kicsi Boni.

    VálaszTörlés