2019. január 25., péntek

Jóindulatúnak szánt, de ízléstelen mondatok, amelyek bizony elhangoztak


„Ha nincs kenyér, egyenek kalácsot!”

A jó ízlést sértő kijelentések klasszikusa Mária Antóniától. Ki is tört a forradalom. Ha nem lenne igaz a legenda, ehhez hasonlót olvastam Nádas Péter regényében is: az 1950-es években, a legnagyobb nyomor és újjáépítési munkálatok közepette Nádas anyja azt meséli egy kolléganőjének, hogy nem tud tejet adni reggelente a kisfiának. Erre a pártközeli kolléganő csak nagyokat néz és azt kérdezi: „Miért nem adsz akkor inkább kakaót?”.

„Kár volt otthagyni Gyulát, lányom. Ilyen pasit úgysem fogsz találni soha többé.”

Mondta a mamám a húgomnak, miután szakítottak Gyulával. Ez a mondat, amelynek funkcióját tekintve vigasztalásnak kellett (illett) volna lennie, valójában – nem is olyan rejtett – számonkéréssé állt össze. Arról nem is beszélve, hogy azt sugallja, hogy van valamiféle pasisorrend, amelyből helyezett, nem pedig vonzalom és szerelem alapján kell választani férjet.

„Ha nem házasodtok össze, akkor Boni, amikor majd nyiladozni fog az értelme, azt fogja gondolni, hogy nincs apja.”

Ez pedig a papám értelme nyilatkozta abból az időből, amikor még leányanyaként terhes voltam Bonival. Ez is több sebből vérzik: először is, egy miért garantálna bármit is egy házasság (ki nem tudna pár friss példát felhozni), másodszor pedig miért ne lenne apja egy házasságon kívüli gyereknek? Miért kell összemosni az apai és a férji szerepet?

„A húgodnak nem törünk diót. Tudod mennyire meghízott a szülés óta...”

Szintén a papám mondta. Több ez egy ízléstelen mondatnál: tett van mögötte, mulasztás, hiány. Amíg engem egész évben dióbéllel látnak el, addig a húgomnak (aki szintén szereti) nem adnak, önkényesen úgy gondolván, hogy ez majd minden súlyproblémát megold, vagy legalábbis nem hm... súlyosbít.

„De hát ha Ön meghal, akkor a felesége legfeljebb majd újból megházasodik. Akkor Boninak új apukája lesz.”

Ezt Z. egyik orvosa mondta, akihez az akkori halálos hipochondriájával került. Nem tudom, hogy a nő, maga is anyuka, hogyan gondolhatta, hogy bárki idegen úgy tudna szeretni egy 2–3–4 éves gyereket, mint annak a saját apja. A kérdés mondjuk nyitott. De én nem hiszem, hogy az első mondatban említett problémát a a második mondatban szereplő állítással olyan simán és klasszul meg lehetne oldani.

„Képtelen lennék egy 50 éves nőt szeretni. (...) Ezek a nők számomra láthatatlanok. (...) Egy 50 éves nő teste gáz.”

Nyilatkozta egy francia író nemrégiben, nagy felháborodást kiváltva. A mögöttes tartalomra azt mondom: miért ne. Sok férfi gondolja ezt, és mindenkinek jogosan lehetnek preferenciái. Aztán egy 50 éves nő tényleg nem úgy néz ki, mint egy 25 éves, ne is tagadjuk. A baj ott van, hogy ennek a gondolatnak nem egy énblog adott teret, ahol a helye lenne, hanem egy rangos nőcimagazinban jelent meg. Amelynek olvasói többek között 50 éves nők (voltak). A kijelentésnél már csak a rá adott reakciók egy része volt ízléstelenebb: voltak nők, akik egyszerűen vitába szálltak a pasival.

„Mit gondol, Önök kábé még meddig fognak élni?

A végére hagytam a legabszurdabb és legmeghökkentőbb kérdést, amelyet tegnapelőtt egy ingatlanügynök tett fel családunk 85+ éves barátjának, aki – mert gyerekeik és közvetlen hozzátartozóik nincsenek – eltartási szerződést szeretne kötni kis lakáskájára. A felesége alzheimeres, semmelyikőjük sem tud már a lépcsőkön fel-le járni, a nyugdíjuk kevés az öregek otthonához, hát úgy akarják eladni a lakásukat, hogy életük végéig joguk legyen havonta valamennyi jövedelemhez (van Franciaországban egy ilyen morbid konstrukció). De most őszintén, mit lehet erre az otromba kérdésre válaszolni? A feleségem már nem húzza sokáig, én viszont még eléldegélek egy-két évet? Vagy mondja azt, hogy a lába ugyan már nem viszi, de vasszervezete van, megéri még a százat is? Nincsenek erre valami statisztikáik ott, az ingatlanügynökségnél? Bele kell így gázolni szegény bácsika lelkébe, most számolgasson, kalkuláljon? Édes Istenem...!

19 megjegyzés:

  1. Tamko, te mindig olyan jó témákat találsz.

    Három ponttal hasonló velem is megtörtént. A sorozatot lehetne folytatni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A harmadik is illik rám, de másik két pont is. A "miért nem adsz akkor inkább kakaót?" és a diós. :) Na meg Horváth Petra is. :)

      Törlés
  2. Ne is mondd, azóta eszembe jutott még kettő (teljesen friss).

    A harmadik ponttal, úgy érted?

    VálaszTörlés
  3. Írd a frisseket is! - mind elképesztő (mindnek a valamilyen változatával találkoztam már)

    VálaszTörlés
  4. Egyik itteni ismerősömnek hirtelen meghalt első gyereke pár hónapos korában alvás közben.
    A férj szülei vígasztalásként a megtört szülőknek: "Ne búsuljatok, még fiatalok vagytok, lesz helyette másik!"...

    VálaszTörlés
  5. “Minek ment oda” - válasz egy szerencsétlen nőnek a bíróságtól (Fro), miután a nő kártérítést igényelt, amit ezek utan nem is kapott meg. Azért igényelhetett pénzt valamilyen alapból, mert az élettársa úgy megverte, hogy mozgásképtekenné vált. Azt válaszoltak neki, hogy tudhatta volna (???) hogy az élettársa erőszakos (?????).

    “Horváth Petrának születni kell” - megintcsak a papám, miután elmeséltem neki Petra barátnőm sikeres ingatlanbizniszét (jól eladtak egy lakást és jó áron megvettek helyette egy másikat). Igy nem hangzik durván, de családi történetünkből kifolyólag az: folytonos összehasonlításban telt a gyerekkorunk, másokhoz méricskéléshez, és persze nekünk alapból semmi sem sikerülhetett...

    Flora :(((((( valaki egyszer szorol szora ezt kommentelte nekem az egyik poszthoz. Hogy ugy vigasztalták, hogy lesz majd másik baba :(((((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te jo eg, most olvasom, hogy egyenesen a nagyszülők mondták ezt...!!

      Törlés
    2. Nekem a szomszédasszonyom mondta, mikor terhes voltam a kislányommal, hogy milyen jó, hogy lesz a fiamnak testvére. Az ő férjének csak egy fia volt az első házasságából, aki meghalt kamaszkorában. Nekem milyen jó, hogy két gyerekem lesz, ha meghal az egyik, lesz még egy másik.

      Törlés
  6. Uristen, ez hülye :(((((( mit valaszoltal?!?!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira lesokkolt, hogy csak hebegtem-habogtam.

      Törlés
    2. Remélem, azóta küldtél neki egy pár gyilkos pillantást a lépcsőházban...;-)

      Törlés
    3. egyébként nagyon kedveli a gyerekeimet, csak egyszerűen nem normális, amolyan jóindulatú bolond. ő volt az, aki mindkét gyerek születése után megkérdezte, hogy "na, és szereted?" és ő szokta kijelenteni, hogy milyen jól csináltam ezt a házasodást, mert a férfiak csapodárok, lusták és nem akarnak családot, én jól tettem, hogy "megfogtam" magamnak a férjemet

      Törlés
  7. Milyen jó választ lehetne egy ilyen kèrdèsre adni? Hm...
    "Csak ha nem büdös" ;)
    Létezik egyáltalan ilyan valasz, amitöl ö se tudna köpni-nyelni?

    VálaszTörlés
  8. Ja, én sem tudok hülyékkel vitatkozni, szóval nem tudom... kérdés hogy mit lehet mondani a jóindulatú bolondoknak, valszeg semmit :))) csak hebegni-habogni :)

    VálaszTörlés
  9. Amikor Violát vártam be kellett feküdnöm magzatvíz csorgással egy héttel a kiírt időpont előtt. Megvizsgált a doki, csináltak UH-t is persze. Az orvos azt mondta,hogy a mért adatok alapján kicsi a feje, így szerinte a súlya is max. 2,4 kg. Így amikor látta az arcomon, hogy szomorú vagyok mert bent kell maradnom a terhes patológián vigasztalóan a következőket mondta: " Ne aggódjon, épphogy nem ratardált, jobb is ha az ilyen kicsi gyerek hamarabb megszületik, mert kint lesz ideje utolérni a többit! " Az "épphogy nem retardált" gyerekem egy hét múlva 3870 g-al született meg. A fejkörfogata 33 cm volt. Amikor a húgainál is elsütötték ezt akicsi a feje poéánt, én már mondta, hogy tudom, az én gyerekeimnek ekkora:) Mind a négyen 33 cm-es fejkörfpogattal születtek és nem volt kicsi a fejük...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet hogy csak simán rossz volt a doki! (Ez sem mentség :)))

      Törlés
    2. Jaj orvosok rettenetes dolgokat mondanak. A testvérem kislánya Down szindrómás, és emiatt sok komoly betegsége is van. Egyszer volt egy olyan eset hogy valami komolyabb (talán tüdőgyulladás gyanúval) volt orvosnál és aggodalmaskodott a tünetei miatt, mire a doki azt mondta, hogy "mit vár tőle, fogyatékos!"

      Törlés
  10. Én csak annyit tennék hozzá vigasztalásul, hogy egy 50 éves nő is nézhet ki úgy, mint egy 25 éves...intimkozmetikus kérdése :-P meg amúgy is...:-)

    VálaszTörlés