2018. május 28., hétfő

Mindannyian szeretnénk hinni a tündérmesékben

Láttátok a videót a férfiról, aki megmentette az erkélyen lógó gyereket? Tegnap este óta másról sincs szó errefelé, mint erről. Akinek pedig hasonló korú gyereke van, az végképp nem mehet el a történtek mellett szótlanul. Mi tegnap többször is lélegzet-visszafojtva néztük meg a videót, amin az látszik, hogy lóg egy kisgyerek, mint utóbb kiderült, a negyedik emeleti erkélyről, és egy férfi az utcáról egyszerűen csak fölmászik (!!) hozzá. Pár másodperc az egész, de annál szédületesebb. Mikor fölér és biztonságban, a korláton belül van, a karjánál fogva fölhúzza a gyereket is.

Először is: döbbenetes, hogy ilyen akrobatikus mutatványra képes legyen valaki, aki mondjuk nem a fociválogatott tagja vagy más híres sportoló. Hogy egy fiatal pasinak megfordulhat a fejében, hogy bizony ő oda fölmászik – nekem még a gondolat is abszurd. És basszus, tényleg fölmászik, de kb. úgy, mintha egész életében erre gyakorolt volna.

Vajon számolt-e azzal, hogy a saját életét is kockára teszi? Vagy vakon, első reakcióból cselekedett? Nekem ugyan az első reakcióm az lett volna, hogy kiabálok, hívom a tűzoltókat, vagy leterítem a kabátomat (az szerintem nem jutott volna eszembe, hogy levideózzam az esetet, amikor az is benne volt a pakliban, hogy a gyerek leesik). Tetszik az a gondolat, amit ez a történet közvetít: hogy nem csak a tolvajok, gyilkosok, pedofilok stb. játnak szabadon közöttünk, hanem az ilyen hősies tettet végrehajtó, önfeláldozó és bátor emberek is.

Amúgy pedig, basszus, az ember tévesen azt hiheti, hogy egy négyévesnek már van annyi esze, hogy ne essen ki az ablakon. Én is hajlamos vagyok néha ezt gondolni, amikor tesztelem Bonit, hogy mit kell csinálnia, ha a lakásban tárva-nyilva felejtett ablakot vagy erkélyajtót lát. Tudja a helyes választ, okosan a szemebe is mondja: azonnal szólni kell a mamának vagy a papának. De az elmélet és a gyakorlat között tényleg nagy a szakadék (ez itt a jó szó), és biztos vagyok benne, hogy ha valami érdekes kutyát vagy autót látna az utcán, nem az lenne az első reakciója, hogy odajön hozzánk. Egyszer a szökőkútba esett majdnem fejjel lefelé, mert látott ott valamit és nem tudta kiszámítani a mozdulatait. Mostanában meg gyanúsan sokszor veszi elő a lakásban a kis esernyőjét, és ugrál vele, mondván, hogy ő is tud úgy repülni, ahogy Mary Poppins!

Szóval, igen, baromira kell ügyelni még egy négyévesre is. Ki tudná elfelejteni Eric Clapton kisfiát, ugye. Állítólag ezt a gyereket elvették az apjától és ideiglenesen nevelőszülőknél helyezték el – ezt viszont kicsit túlzásnak érzem, bár nem ismerem a részleteket. Az tény, hogy svájci barátnőim négy éves gyerekeiket minden további nélkül egyedül hagyták egy emeleti lakásban max fél órára. És egy balesethez elég pár másodperc... Amúgy pedig azt nem gondoltam volna, hogy képes egy gyerek a saját súlyát megtartani perceken keresztül a levegőben – Boni épp nemrég esett így le a mászókáról, szintén pár másodperc alatt.

Kiderült amúgy, hogy az életmentő férfi 22 éves, Maliból érkezett pár hónapja Franciaországba, most épp illegálisan tartózkodott Párizsban. Ma reggel pedig már Macron-nal beszélgetett, és állítólag megkapja az állampolgárságot és állást is ajánlottak neki. Az ilyen híreket szereti olvasni az ember reggelente!

9 megjegyzés:

  1. Láttam én is a videót, megcsodáltam a teljesítményt. Örültem, hogy ellentmond sok előítéletnek. Bizonyára nem volt ideje mérlegelni, csak úgy ösztönösen "tennie kellett".
    Ugyanakkor felvillant bennem, hogy egyesek bizonyára nem tudnak ellenállni annak sem (nem csodálnám, ha megjelenne a Hálón), hogy gyanús az az alak, aki ilyen gyorsan meg tud mászni 3 emeletet pár másodperc alatt, csak úgy puszta kézzel nekirugaszkodva...
    A párizsi tűzoltók mindenesetre máris szerződtették.

    VálaszTörlés
  2. De figyi, sztem ez teljesen természetes, h erre (is) gondol az ember!!

    Nekem a következő jutott eszembe: a férjem véletlenül megtudta (még télen, amikor lerepültem a cserepek a húga házáról, és fel kellett hívni a biztosítót, pont náluk voltunk) hogy a biztosító csak akkor térít betörés esetén, ha 22 órától a lakás ablakain a redőnyök le vannak húzva.

    Nos, azóta mi lehúzzuk, de tíz (10!!) ablakról van szó, szóval tök macera, én feleslegesenek tartottam, elintéztem úgy, hogy ez a férjem új mániája a sok közül. Arra gondoltam: ugyen ki tudna felmászni éjjel a MÁSODIKRA??

    És basszus e videó után elgondolkodtam... lehet h többen képesek erre, mint gondolnám :))

    VálaszTörlés
  3. Tamko, de arról nem írnak, hogy a szomszédból is próbálták a gyereket megmenteni, és már fogták is a kezét, mikor felért a srác, aki az utcáról mászott fel, és a szomszéd kezéből húzta be a kisfiút? Én nem értem, hogy a szomszéd ennyi idő alatt hogy nem tudta megfogni a grabancát, és berántani a kisfiút biztonságba. Persze értem, azért az ember alaposan be lehet tojva ilyen esetben, egy rossz mozdulat és baj van.

    VálaszTörlés
  4. Igen, erről nem írnak! (fura) Én is azt néztem, hogy talán fogták a gyereket? Ez megmagyarázná, hogy miért nem pottyant le. De szerintem ők olyan szögben álltak, hogy nem tudták volna behúzni, vagy ahogy írod, csak nagy rizikó vállalásával, és közben már jött a pasi lentről?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Többször megnéztem. Lehet, hogy a terasz miatt nem fért oda a szomszéd. De azért furcsa.

      A lényeg: mázli, hogy nem történt baj!

      Törlés
  5. Ninja warrior eloben. Erre kevesen kepesek fizikailag szerintem. Nagyon durva.

    VálaszTörlés
  6. Még a nyolcvanas években volt egy magyar meteorológus (!), aki valamelyik lakótelepen felmászott a hetedikig és egy nőt megerőszakolt (vagy többet is? Ezt nem tudom.) Anyukám is meteorológus volt, innen a háttérismeretem:) - és igen, sajnos az ilyen képességeket inkább rossz dolgokra használják. Mondjuk akkor is lenyűgöző az ilyesmi, ez a pasi is nagyon impozánsan mászott a gyerekért.

    VálaszTörlés
  7. Nyilván írtak már róla, hogy a szomszéd ott állt, és tuti megrendezett volt az egész, sőt a gyerek oda volt kötözve - és mindezt Soros... izé Macron rendezte meg, mert rosszul áll a szénája közvéleménykutatásilag, és apparently attól népszerű lesz, ha egy koszos migránsnak fake hőstettért cserébe állampolgárságot ajándékoz... szóval van ám nem-szeretem-olvasni oldala is a dolognak, mert az emberek faszkalap idióták jól.

    De hogy a lényeget is mondjam: a fent álló szomszédot egy ilyen üveg lezáró elem vágta el a gyerektől, ami sok helyen elválasztja a teraszokat egymástól, elég jól látszik, hogy jó fél méterre van, és elég kényelmetlen szögben tud csak hozzáférni - én tuti nem mertem volna semmit csinálni azon túl, hogy biztonságilag ráfogok a kisfiú csuklójára (de ki tudja, talán még azt se, hátha kellemetlen neki, és elengedi a korlátot), nehogy pont miattam potyogjon le, főleg hogy már úton volt a gyors és sokkal ügyesebb segítség.
    Gyerekkoromban egyszer a szomszéd kislány (olyan 3-4 éves lehetett talán, akkoriban simán hagytak egyedül otthon ekkora gyerekeket) kiült az ötödik emeleti teraszuk korlátjára lábat lógatni lefele. Mi eggyel lennebb laktunk "mellettük", Anyu felfigyelt a tömbház előtti kétségbeesett hangokra, és nem is értem, hogy merte, de nyugis, kedves, laza hangon megszólította, hogy hát szia Enikő, kapaszkodjál ügyesen a kezeddel, és ne lóbáld a lábad, mert véletlenül kirúgod az üveget és elvághat, és képzeld, az előbb beszéltem anyukáddal, és jön mindjárt és lesegít, nem kell egyedül visszamásznod, stb. és közben remélte, hogy csoda történik - és történt is, a szomszédok viszonylag csendesen betörték az ajtót, és berángatták a gyereket. Na ez szintén olyasmi amihez tutibiztosan nem lenne bátorságom, úgyhogy jobb, ha az én közelemben senki sem kapaszkodik az életéért...

    VálaszTörlés
  8. Most azt írják, hogy a gyerek eshetett egy vagy két emeletet, mielőtt megkapaszkodott az erkély korlátjában (de hogyan??), és a szomszéd pasi a ruhájánál vagy a csuklójánál fogta, amíg a pókember föl nem ért - mindez alig egy perc alatt!! Én még MA IS a történet hatása alatt állok teljesen! Mit élhetett áll szegény kisfiú, és mekkora mázlija van! (ügyes is volt)

    VálaszTörlés