2018. május 8., kedd

Ahol mindent tudnak

Ezt a miért-korszakot olyan jól kezeltem. Olyan türelmesen válaszolgattam, többször is akár, a se-füle-se-farka kérdésekre. De a folytatás már nem ilyen rózsás, mert eljött a hogyan? kérdések ideje:

- Mama, hogyan csinálják a széket? De hogyan rakják rá ezt?
- Mama, hogyan tudják megcsinálni a lámpát?
- Hogyan készül a matrica, mama? Hogyan tudják megcsinálni, hogy ilyen ügyesen ragad?
- Hogyan készítik a tányért? ...a biciklit? ...a pedált? ...

(Imádom ezt a távolságtartó többes szám harmadik személyt!)

Rá kellett, hogy jöjjek, hogy tök tájékozatlan vagyok, és fogalmam sincs kapásból, hogy miképpen készül a buszajtó, az alufólia, a radiátor vagy az autónak a kereke. Márpedig nincs idő utánanézni,  valamit rögtön mondani kell, tágra nyílt szemmel várja a gyerek a választ.

Úgyhogy elég gyakran mondom azt, hogy hát a kézkrémet, a vonatsínt meg a szögeket a gyárban csinálják. Ott valahogy mindent meg tudnak oldani: meghajlítják a műanyagot, lekerekítik az éleket, összeszögelik a különálló részeket, odacsavarozzák, levágják, kikalapálják, feltekerik, kinyomtatják, felfűzik, méretre szabják, nyesik, nyírják, vésik...

Annyiszor kijátszottam már ezt a kártyát, hogy Boni szerintem azt hiszi, hogy a Gyárnál kevés érdekesebb, izgalmasabb, kreatívabb hely létezik a Földön!

12 megjegyzés:

  1. Egyik hatalmas élmény gyerekkoromból a kenyérgyár meglátogatása az óvodai csoporttal. Most is nagyon élvezem a mindenféle gyárakat. Mondjuk volt/van a Discovery Channelen a Hogyan készült sorozat, na azt untam. Kicsit lélekölő volt nézni, hogy a skót duda sem kézzel készül, hanem egy gyártósoron gépek faragják, csiszolják a sípokat.

    VálaszTörlés
  2. Jön még a miért-korszak is, vagy volt már?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Volt, mert azt irja Tamko, jól kezelte. ès a "miért" egy jóval egyszerübb, vagyis egyszerübb választ igénylö kérdés, a hogyan már fejlettebb szellemi érettégre utal ;)

      (Tudom, hogy igazából nem egyszerü a válasz a miértekre sem!)

      Törlés
  3. Az én válaszom is a gyár lett volna:)

    VálaszTörlés
  4. Nem is gondoltam, hogy ez lett volna a megoldás: a GYÁR! :)

    Én a mai napig imádok gyárlátogatásra járni, életem legjobb munkái voltak, amikor gyárakban jártam. Sajnos még nem mindenfélébe, csak sokfélébe.

    VálaszTörlés
  5. mi állandóan a "hogyan készült" sorozatot néztük a gyerekekkel (asszem spektrumon) már kiskorukban is, felét sem értették, de mégis imádták és sokmindent megtanultak belőle és meg is maradt nekik :)

    VálaszTörlés
  6. illetve szégyen ide, szégyen oda volt- menj és kérdezd meg apádtól-, is :D :D

    VálaszTörlés
  7. Gyárlátogatást imádná, sztem én is :)))

    Kenyérgyár: ezen a franciák mindig annyit rohognek :)) olyan kenyeret nem is vennének sztem, amelyik nem pékségben készult, pedig gyerekkoromban en is laktam kenyérgyár mellett. És amikor onnan fújt a szél...mmmmmmmm.......!

    VálaszTörlés
  8. Pár évvel ezelőtt olyan helyen dolgoztam, hogy sokat kellett rajzolnom a gyerekeknek. Ki is fakadtam anyunak, hogy mennyire nem tudok rajzolni és jajj, bezzeg ő milyen ügyes volt és mindent lerajzolt nekem. És akkor így elkezdett röhögni, majd nem tudom mennyi idő után tudta csak kinyögni, hogy hát dehogy. Például állatokat nem nagyon tudott rajzolni, de a fejük még ment, azért volt, hogy mindig a fa mögül kukucskáltak ki az állatok. Én ezt annyira cukinak találtam, emlékszem, még menőztem is a többieknél, hogy az én anyukám rajzai milyen mások.
    Szóval anyu nem tudott állattestet rajzolni, ezért kukucskáltak. Én meg úgy 20 évig hittem, hogy ez a legmenőbb dolog a világon, hogy kukucskálnak az állatok, eszembe nem jutott volna, hogy az én anyukám nem tud mindent a világon :D

    Szóval esélyes, hogy te vagy a legmenőbb anyuka a gyáras válaszoddal :)

    VálaszTörlés
  9. Ez lehet, hogy tetszene Boninak:

    https://www.agavekonyvek.hu/konyvek/surgo-forgo-budapest-igy-mukodik-a-fovaros

    Szó van benne hőközpontról, szelektív hulladékgyűjtésről, járművekről, kéményekről, stb.

    VálaszTörlés
  10. Koszi, legkozelebb meg fogom nézni!!!

    VálaszTörlés