2018. április 3., kedd

Inszomnia

Legelőször egy volt kolléganőmtől hallottam értetlenkedve erről a jelenségről: fáradt, de nem tud aludni. Azóta a sógórnőmmel meséltetem el minden reggel, amikor náluk alszunk, hogy miképpen nem tudott aludni az éjjel. Mondanom sem kell, megvolt a véleményem az egészről (= úri hiszti), és számos tuti tippem volt a probléma megoldására, úgymint: kevesebb kávé napközben, friss levegő, testmozgás, könnyű vacsi, esti rituálék, internetmegvonás az elalvást megelőző fél órában, végső soron bárányok számolgatása.

Aztán úgy tűnik, utolért engem is a dolog. Pedig isten bizony jól elfáradok napközben. El is alszom rögtön, ahogy régebben tettem, amikor még simán és jóízűen végigaludtam egy teljes éjszakát. Az újdonság az, hogy pár perccel (!) az elalvás után tettrekészen, üdén és frissen felébredek. Az agyam kattog, készen állnék tíz oldalt lefordítani, a kivasalandókat kivasalni, hét véka diót megtörni. Ezen jól felidegesítem magam. A reggeli kínkeserves ébredés víziója lebeg a szemem előtt. Sőt, a világ összes problémája és nyomorúsága ilyenkor jut eszembe. Számolom a bárányokat, számolom, hogy mennyit aludhatok még. Mindenem, de főleg a kezem-lában viszket, vakarózom, mintha bolhás lennék, forgolódok. Melegem van. Hogy lehetek ilyen hülye.

Aztán feladom, bekapcsolom a zenét, hangoskönyvet, Kindle-t, kimegyek inni, visszamegyek forgolódni. Néha átmegyek máshová aludni, néha a férjem, hasonló okoból, szintén máshol alszik. Előfordult már, hogy vetésforgóban aludtunk felváltva a nappaliban/vendégszobában/Boninál, ki-ki saját párnáját és egy takarót hurcolászva a lakás különböző helyiségein keresztül. Volt olyan, hogy hajnali 2-kor még nem aludtam, de reggel 6-kor már csörgött az órám.

Nem igaz, hogy az világ legegyszerűbb dolga, úgymint alvás, nem megy. Mi jöhet még? Elromlik az emésztésem?! Hőhullámok?! Nemár!!

16 megjegyzés:

  1. nem szabad am écákat adni, még a végén bejon!

    VálaszTörlés
  2. Pont igy :( azt hittem, a munjahelyi stressz miatt, de munjahely nelkul is pompasan mukodik

    VálaszTörlés
  3. Ugyanebben a cipőben jár a párom. Aztán szembe jött a megoldás, egy cikk a bifázisos alvásról. És hogy az emberiség tekintetében ez a normális, ahogy ti alszotok. Az éjszaka végigalvása evolucios szempontbol nagyon uj dolog, az ipari forradalom ota alszunk igy. Olvass utána, és nyugodj meg, mert te alszol "normálisan".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No itt van egy leirás: "A középkorban az európaiak között a bifázisos alvás dívott. Az első alvás napnyugta körül kezdődött és körülbelül éjfélig tartott. Akkor az emberek 2-3 órára felkeltek.

      Volt, aki ilyenkor imádkozott vagy olvasott, mások a családjukkal vagy szomszédjaikkal töltötték. Ezután jött a második alvás, amely napkeltéig tartott."

      Törlés
    2. A középkorban nem használtak evőeszközöket, nem ismerék a krumplit, nem volt csatornázás, higiénia, védőoltás, epidurális érzéstelenítés, fogmosás, volt viszont háború, földesúri önkény, magas csecsemőhalandóság, érvágás, gyermekágyi halál.

      Szóval ha a normális - nem normális kategóriákat a középkori szokásokkal/jellegzetességekkel magyarázzuk meg, akkor köszönöm szépen, de nem kérek a "normális" dolgokból :))) Kérem vissza az abnormális, pihentető éjszakáimat! :-D

      Törlés
    3. Neeeem, ez nem csak a középkorban volt igy, hanem mindig. Ez az ember természetes ritmusa. Az uj, egy alváshoz nem tudott párszáz év alatt teljesen adaptálodni az ember és ezért van az éjszakai kakukkolás. Mert a géneket nem érdekli a mai iparosodott társadalmi alvási rend. Viszont a nap folyamán a rövid szundi megoldhatja a gondodat. Illetve a középkorban az éjszakai fennlét idöszaka volt a házaspárok khmm.. ideje.. szoval... na... ;-)

      Törlés
    4. Na de ha eddig nem középkori módon aludt szegény, hirtelen mitől lett középkori alvása? Kétlem, hogy ez a magyarázat...

      Törlés
  4. szorongás? este jön elő, néha én is kész vagyok tőle és még ha el is alszom, ilyenkor rosszakat szoktam álmodni :( nekem a calm app segített, de az ingyenes verziót hamar kimeríti az ember.

    VálaszTörlés
  5. Milli, gondoltam is..khmmm... olyan időre én is (de az is megfordult a fejemben h TÉNYLEG nekiállok vasalni), de olyan ideges vagyok én már addigra, hogy semmi kedvem... khm.... vasalni :)))

    Viszont ha napközben alszom (ami nagyon ritka), akkor borítékolható, hogy nem tudok elaludni este. :((

    Violet, köszi, megnézem majd azt az appot. Biztos van pszichés háttere is, mert a hosszú és fárasztó, koránkelős-vonatozós napok előtt szinte SOHA nem alszom jól...

    VálaszTörlés
  6. Nekem másfajta inszomniám van kora huszonéves koromtól, elaludni nem tudok egyátalán, nem az ébredés a baj. Semmi trükk nem segít ha elkap az álmatlanság (mert ez nem más, hiszen fáradtnak kibaszott fáradt vagyok, csak aludni nem tudok). Rájöttem, hogy amíg a mögöttes lelki tusát nem oldom meg, addig hiába nem telefonozok este vagy járok edzeni vagy használom az ágyat csak alvásra, nem fog elmúlni.
    Viszont, az egyik csopitársam mondta, hogy neki ugyanez az álltalad leírt inszomniája van, kb 45 éves korában kezdődött. Lehet, hogy ez a normális? Baromi idegesítő lehet. Esetleg ha később fekszel le?

    VálaszTörlés
  7. Nem tudom, mikortól kezdenek csökkenni a nöi hormonok, de ez a fajta alvászavar egy tipikus tünete lehet a túl kevés progeszteronnak. Nödoki fel tud irni receptre, ha hosszas mérlegelés utàn az ember lánya ad neki egy esélyt.
    Mármint a sárgatesthormonnak, nem a nödokinak...

    VálaszTörlés
  8. Egyelore meg nem akarok SZERHEZ NYÚLNI :))) de igazad van, rakerdezek a dokinál!

    VálaszTörlés
  9. Én mindig azt hittem a stressztől függ. 6 éves korom óta rossz alvó vagyok, és érdekes módon mostanában pár hónapja mintha kezdenék jobban aludni. De max. 3 órát tudok egyszerre aludni és utána felébredek jó hosszú időre. És persze hajnalban tudnék aludni 9-ig is ha lehetne.
    Szóval amit Milli mond passzol rám ez a két fázis. Érdekes.

    VálaszTörlés
  10. Hú, remélem ilyenem sosem lesz, mert én úúúgy imádok aludni. Manapság viszont többször felébredtem hajnalban, és mindenféle apró-cseprő problémán agyaltam órákig... meg azon, hogy francba, mindjárt kelni kell, és itt cseszem el a jó kis alvóidőmet.
    Mi történne, ha friss éjféli ébredéskor tényleg nekiállnál "tíz oldalt lefordítani, a kivasalandókat kivasalni, hét véka diót megtörni"? Ha már úgyis fent vagy, legalább nyerj egy kis időt napközbenre azzal, hogy haladsz a dolgaiddal...

    VálaszTörlés
  11. Aki ezt a bizonyságot ma olvassa, meg kell ünnepelnie velem és családommal, mert mindenki viccként kezdett el néhány embernek, és mások azt mondták, hogy lehetetlen. A nevem jamie yannick és én vagyok az Amszterdamból, de a feleségemmel Chicago USA-ba költözöm. Boldogan házas vagyok két gyermekkel és egy gyönyörű feleséggel. Valami szörnyű történt a családomkal, elvesztettem a munkámat, és a feleségem elhagyta a házamat, mert nem tudtam jól vigyázni magamra és a családra. őt és gyermekeimet abban az időben. Kilenc évig nem sikerült feleségem támogatni, hogy gondoskodjak a gyerekekről. Megpróbálok egy tesztüzenetet küldeni a feleségemnek, de ő megállítja, hogy beszéljek vele. Megpróbálok beszélni barátjával és családjával, de még mindig tudom, hogy valaki segíthet nekem, és később elküldtem a kérést olyan sok cégnek, de még mindig ne hívj, amíg egy hűséges nap meg nem érkezik, hogy soha nem fogom elfelejteni az életemben . Amikor találkoztam egy régi barátommal, akivel minden nehézséget megmagyaráztam, és egy nagyszerű emberről beszélt, aki segített neki, hogy jó munkát vállaljon a Coca cola cégnél, és elmondta nekem, hogy ez a bűbáj, de én vagyok olyan személy, aki soha nem hisz a varázslatban, de úgy döntöttem, hogy megpróbálom, és Drosagiede utasított engem, és megmutatta nekem, mit tegyek az ebéd három napján a varázslat. Kövesem az utasításokat, és megteszem, amit kért, hogy jól tegyek. Drosagiede győződjön meg róla, hogy minden jól ment, és a feleségem újra látni fog a Drosagiede csodálatos munkája után. A feleségem ismeretlen számmal hív engem, és bocsánatot kért, és elmondta, hogy tényleg hiányzik nekem, és a gyerekeink és a feleségem hazajön. Két nap elteltével egy olyan céget küldtem, amelyet megkértem, most már az Egyesült Államokban a példamutató cégvezető vagyok. Azt tanácsolom, hogy ha bármilyen problémája van, küldjön egy üzenetet erre az e-mailre: doctorosagiede75@gmail.com vagy whatsapp +2349014523836 és megkapja a legjobb eredményt. Fogadd el magadnak a dolgokat, és elveszik tőled. A legjobbakat.

    VálaszTörlés