2018. március 8., csütörtök

Szinesztézia

A magánhangzók = átlátszóak
C = sárga
Z = zöld (logikus)
A saját utónevem = piros, a húgomé = sárga
Boni neve és vezetékneve = fehér és zöld
Kedd = piros, szombat = sárga
A hónapokat sorban, körkörösen látom magam előtt, én magam mozgok, ha elmúlik egy hónap - nem tudom értelmesebben elmondani
Dó = kék, fá = barna, szó, tí = sátgák (de csak franciául)
2-essel kezdő számok = vörösek, 3-assal kezdő számok = sárgák

De a legnagyobb szívás az az, hogy a 8-ast és a 9-est minden nyelven keverem, pedig nem vagyok rossz matekos. De mit csináljak, ha egyszer ezek ROZSDABARNA EGYPETÉJŰ IKREK..!

27 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. A hetfo feher levego szinu, a kedd szurkeskek, a szerda halvanyzold, a csutortok voros (pont olyan, mint a 8as, szoval ha csutortokon 7e vagy 9e van, akkor tuti keverem), a pentek sotetzold, a szombat rozsaszines, a vasarnap napsutotte arany.

      A 2 sotetkek, a 3 es a harmincasok narancsba hajlo sarga, a negyes zold, az otos sotet zold, a hetes szerda szinu...

      Bonyulult dolgok ezek es nem is mind leirhato szin, csak erzetek kavargasa

      Törlés
  2. 8-ast es 9-est a magyaron kivul en is minden nyelvben keverem, pedig nincs szineszteziam. :))

    VálaszTörlés
  3. A magánhangzók olyan vizes-atlatszos kékek, és a délelőttök is kékek!

    Martine: húgommal gyerekkent mindig ezen rohogtunk. Hogy hogyan lehet a másiknak valami piros/sarga/zold stb! Amikor az bézs!!

    8-9: pfff... akkor lehet hogy ugyanazon a napon tanultad őket :)

    VálaszTörlés
  4. A hét napjainak, a hangjegyeknek és a neveknek a színeit értem. Ez nekem is van.
    Hangjegyek nálam: zöld, barna, piros, narancs, szürke, kék, lila, zöld.
    Az én nevem sajnos fekete.

    De a számok keverését nem. Vagy ez valami magasabb értelmű szimbolikus utalás?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. az én magyarázatom annyi, hogy a 8 csütörtök színű, a 7 pedig nagyon hasonló színű a szerdához, így a csütörtök az nekem nyolcadika - és ha nyolcadika pld. szerdára esik, az nagyon nehezen kezelhető számomra. A tegnapi pld egy teljesen koherens helyzet volt :D ma péntek van (sötétzöld) és kilencedike (hús színű) - ez neccesebb, de azért nem tragikus :D de pld egy 8-a szerda vagy egy 8-a péntek szinte biztosan okoz nálam fennakadást (nem feltétlenül látszik kifelé is)

      Törlés
    2. Na ez már nekem magas, de lehet az a baj, hogy nálam a számoknak nincs színe.
      Viszont én nagyon jól tudok 7-tel összeadni kivonni mert általában egész évre előre tudom, hogy a hétfők hanyadikára fognak esni. Persze ha vétek valahol egy hibát akkor felborulhat az egész év, mert naptárt nem haszálok és fejben szoktam megjegyezni az összes programokat.
      Most is tegnapra vártam a klímásokat mert nekem valamiért tegnap volt kilencedike. Pedig tudtam, hogy ez az 5-i hét, de 4-el nem adok jól össze fejben.

      Törlés
  5. Martine, én tökéletesen értem a problémádat! Bár az enyém nem ilyen: én egyszerűen keverem a két számot, tehát ha a mozi 18 órakor kezdődik, akkor hajlamos vagyok 19 órát gondolni, vagy nőnapot SOHA nem tudom, hogy március 8-e vagy 9, a férjem szülinapját is MINDEN évben meg kell néznem (18 vagy 19: most sem tudom).

    És mivel a K betű bordó, ezért ha franciául szóban a 14-ről vagy 15-ről van szó (mindkét szó K-val kezdődik), akkor azokat is keverem. Érkeztem már meg vendégségbe 15 óra helyett 14 órakor, ciki volt, mert még nem végeztek az ebéddel...

    Ella, tök érdekes, mert nekem a blogod tényleg fekete! És hogy tudod az összes hétfőt: húúúúúúú...!!! nem semmi! én még azt sem tudom fejből, hogy melyik hónap hány napos. Mindig ki kell számolnom az öklömön.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom, rettenetes. Nem csoda hogy sokszor azt kívánom jöjjön már valaki és üssön agyon. De basszus nem, így kell tovább élnem depisen. :-((

      Törlés
    2. Óóóóóó, ne mondd ezt. Biztos kijössz majd a gödörből, olyan erős csaj vagy!

      Törlés
  6. Én meg csak olvastam és nem értettem egyátalán az egészet. Nálam nincs színe a napoknak, a betűlnek és a számoknak vagyis soha nem gondoltam rájuk színnel. Sokkal inkább hangulatokat tudnék hozzájuk csoportosítani. Most azon gondolkozom, hogy ez baj? A számok csak számok, ami fontos az azért mert valamihez általában eseényhez kötődik. Eszembe sem jutott, hogy ez másnál nem így van:)

    VálaszTörlés
  7. En pld nagyon konnyen jegyeztem meg mindig evszamot, barmi datumot, telefonszamot mert mindegyik kzlonfele szinu es hangulatu. Igaz h van ami rosszul akad be az ugy is marad

    VálaszTörlés
  8. Mesélő, én ugyanígy csodálkoztam, amikor kiderült, hogy vannak emberek, akik nem látják a betűk és a számok színét. :)

    Érdekes, én a számokat térben jelenítve jegyzem meg (főleg az évszámokat). De pl. a mohácsi vész zöld és puha, ki érti ezt :))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. (te jó ég, most jöttem rá, hogy: MOHA :)))))

      Törlés
  9. Wow, a hónapok az én fejemben is körben vannak, és megyek körbe egész évben, de ezt még soha senki mástól nem hallottam így!
    Színek: nagyszüleimnél régen az volt a kényeztetés egyik formája, hogy szívószállal ihattam (!), és kiválaszthattam, milyen színű legyen. Minden egyes alkalommal az alapján választottam, hogy milyen nap volt: a hétfő, szerda, péntek a zöld/sárga/kék valamelyik árnyalata a fejemben, a kedd-csütörtök piros, rózaszín vagy lila, a hétvégére asszem nem volt színem. De ez még mindig így van a fejemben, azóta is ugyanezeket a színeket társítom a napokhoz.
    A betűkhöz, nevekhez sose jutott eszembe viszont színt társítani.

    Ez milyen érdekes téma!

    VálaszTörlés
  10. En se ertettem. Nalam sincs szine ezeknek. Ajajj, menthetetlenul foldhozragadt vagyok, semmi fantaziaval.

    VálaszTörlés
  11. Vera, woooooow, a hónapos körök! te is bal felé mész? :)

    Annamária: ja, hát fantáziám az nincs sok nekem se, ettől függetlenül!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja Vera, és innen jutott eszembe:

      https://www.courrierinternational.com/article/genetique-des-chercheurs-decryptent-le-melange-des-sens

      Itt azt írják, valaki HANGOKAT IS HALL :)))

      Törlés
    2. igen, én is bal felé megyek! :D ez hihetetlen! :D

      köszi a cikket, ez is durva, én a szinesztéziát eddig csak szónoki/költői eszközként ismertem, nem tudtam, hogy ez egy konkrét jelenség!

      Törlés
    3. A honapok ellioszis. Balra megyek bennuk. A nyar a leghosszabb, az osz es a tavasz rovidebbek, azok vannak a csucskokben. A tel sotetkek, balra az osz szurkesbarna, jibbra a tavasz zd es sarga. A nyar piros kek erett buzaszinu es forro.

      Törlés
    4. Martine, es te is mozogsz, ha elmulik egy honap, es ezzel egyutt valtozik a perspektiva?

      Ez a balra mozgas tok erdekes, mert nem logikus. Minden valamirevalo oviban oramutatoval megegyezo iranyban abrazoljak az evszakokat, ezert en mindig arra gondoltam, hogy ennek a mentalis reprezentacionak nem lehet valos tárgy az alapja - mert akkor jobbra mennék. De a bal az rejtély. Nem tudom, ertheto vagyok e :)) (es nalam az evfordulo a legsotétebb :)))

      Törlés
    5. Szerintem pont, hogy logikus a balra menés: merre másfele tudnál menni? ha egyszer arra van a következő hónap... :)))
      Tuti valami agyféltekés dolog van a háttérben, most próbálom elképzelni jobbra, de ott csak letérek a pályáról, ott nincs semmi.

      Törlés
    6. ja, és nálam nincsenek színek, a hónapok hármasával, évszak szerint csoportosulnak, és kis kockákat látok magam előtt (1 kocka/négyzet = 1 hónap)

      Törlés
    7. Vera, ja igen, meg soha nem probaltam meg letérni az útról :)))) mert az ott a Nagy Semmi :))

      Temyleg, lehet h agyfélteke-dominancia vagy ilyesmi all a hatterben!

      Törlés
  12. ennek a posztnak a hangulata olyan volt, mint egy svéd gyermekversé. <3 (az én fejemben nem ilyen szép színesek a dolgok)

    VálaszTörlés
  13. ez az egész nagyon érdekes. sose láttam színesen se számokat, se betűket, se hónapokat, se napokat, semmit. ha rákérdeznek mi milyen színű, gondolkodás nélkül mondom, mit milyennek érzek, mert hát egyértelmű, hogy mindennek adott színe van, de rákérdezés nélkül nem jelennek meg előttem mondjuk egy sima párbeszéd közben. nem látok színesen ilyen szempontból. más színeit abszolút nem értem és zavar is, ha valaki vmit pl barnának, zöldnek, bordónak lát, mert ezek nálam soha sehol sem szerepelnek.

    a legérdekesebb meg, hoyg alapvetően elég kreatív vagyok és a munkám során konkrétan színekkel dolgozom. vannak örök kedvenc színeim, amiktől nem tudok szabadulni, vannak, amik szóba se jöhetnek, konkrétan rosszul vagyok tőlük és vannak, amik időszakosan tetszenek, aztán rájuk se tudok nézni, zavarnak, aztán újra megtetszenek. rejtély.

    VálaszTörlés
  14. Én itt olvastam erről először, azóta megkérdeztem a tanítványaimat is :) Egy lány ugyanezeket mondta, amiket írtatok :O Döbbenetes!!!

    VálaszTörlés