2017. november 11., szombat

Megint az öregedésről

Valamit ki kellene találnom, hogy ne keserítse meg az életemet ennyire ez a látható fizikai leépülés. Tegnapelőtt képkeretet mentem vásárolni, egyébként vicces módon pont egy olyan fotóhoz, amelyet azért készíttettem sok másikkal együtt egy kolléganőm férjével, hogy legyenek már megint olyan képek rólam és Boniról, amelyen én is vállalhatóan nézek ki (a gyerek mindenhogy gyönyörű). Szóval bementem a boltba és rögtön az eladó csajtól kérdeztem, hogy hol találom azt a konkrét keretet, amit már kinéztem a neten. A csaj átkiabált egy másik lánynak a bolt másik végébe, hogy Mutsad már meg légyszi az XY kereteket ennek a hölgynek!

Értitek, egy hölgy. Une dame, franciául. Magyarán, dáma. Miután teljesen megzavarodva felkaptam a keretet, belenéztem az egyik tükörbe, hogy lecsekkoljam a látványt. Tényleg egy középkorú nő nézett vissza belőle. Még az éveket talán vállalnám is (nincs más választásom, ugye), nem baj, ha nem nézek ki fiatalabbnak. De ez a középkorú nő csúnya is volt, ráadásnak. Mert vannak azok, akik jól öregednek meg, és vannak azok a szerencsétlenek, mint ezek szerint én is, akin minden megcsúnyul, és magának az arcnak a szerkezete is megváltozik.

A mamám, aki még munkahelyi szépségkiránynő is volt fiatalon, és egészen sokáig csinos volt, jól öltözött, mára már iszonyúan elhanyagolja magát. Nem értjük a húgommal, hogy hogy válhatott egy szép nőből egy olyan néni, aki kócosan, szedett-vedett ruhákban megy ki az utcára (szerencsére Budapesten azért összeszedi magát, de ott a faluban, kutyasétáltatáshoz tényleg nem néz ki valami jól). De asszem kezdem érteni a folyamatot. Mert ugyanazon a napon, amikor a keretet megvettem, én a lehető legjobb formában voltam. Reggel sminkeltem, a hajamat megcsináltam, körültekintően kiválasztott farmer és magas sarkú csizma volt rajtam – mindez hosszú perceket és gondolkodást vett igénybe. De mindezt azért, hogy munkába érve az első kolléganőm kedvesen és tök jóindulatúan megkérdezze, hogy ugye nagyon fáradt vagy? Szóval nem is tudom, megéri-e a hosszas reggeli készülődés, vagy a ruhák gondos mérlegelése. Ezért? Ennyi macera azért, hogy egy icipicit jobban nézzen ki az ember? El tudom képzelni, hogy lesz olyan idő, amikor csak legyintek a szép ruhákra és a hosszas reggeli készülődésekre.

Ugyanakkor meg nem csak az arc öregedése zavar (néha nem ismerek magamra a tükörben, komolyan, főleg a szemem változott meg teljesen. A szemem! A lelkem tükre!), hanem az is idegesít, hogy ennyire kivagyok ettől az egésztől. Miért nem tudom egyszer és mindenkorra (bölcsen!) tudomásul venni, miért kapálózok az öregedés ellen és szomorkodok. Egy panaszom sem lehet: nekem is megvolt a fénykorom. Van családom. (ráadásul az a kis majom Boni, aki mindig mindent utánunk szajkóz, a múltkor az új pizsamámra mondta elragadtatva, hogy Mama, nagyon jól áll!). És leginkább, a félig üres-félis teli pohár analógiájára: lesz ez még rosszabb is – azaz örüjek inkább annak, ami van hiszen ha ez így megy, öt év múlva senki sem fog rámismerni. De legesleginkább: vannak rosszabb dolgok is a világon.

Biztosan van valami módszer, recept, taktika vagy stratégia, amellyel leküzdhető ez a mindennapi elkeseredés a tükörbe nézvén, döbbenet azon, hogy valaki mássá alakulok át és szorongás attól, hogy milyen további leépülést hoz a jövő. Valami olyasmire gondolok, mint az időjárás elfogadása, amit az évek alatt teljesen sikeresen abszolváltam, és ma már csak kismértékben befolyásolja a hangulatomat az esős tavasz vagy a novemberi sötét.

36 megjegyzés:

  1. Kedves Tamko, talán vigasztalónak a "van rosszabb is" témájából, nézz bele a legutóbbi bejegyzésembe...
    Nem mondom, hogy örömmel nyugtázom egyébként a változásaimat, de a szorongás nem a legjobb sminkelő módszer... Az ellenkezője pedig kifejezetten használ!

    VálaszTörlés
  2. Én az időjárást sem vagyok hajlandó megszokni. Nyáron a 40 fok, ősztől tavaszig a szmog miatt nem lehet az utcára menni!

    Nem tudok semmi vígasztalót mondani. Folyamatosan játszom a gondolattal, hogy egyszer felteszek a blogomba 2 fotót magamról. Egy mostanit és nem, nem egy fiatalkorit csak egy 38 éveset. Hogy mindenki lássa, hogy jó 10 év van a kettő között.
    Én kerülöm már a nyilvános tükörbepillantásokat (liftek, aulák) mert hányok magamtól komolyan.

    VálaszTörlés
  3. hát, ez nagyon betalált... egyre többször mondanak/kérdeznek úgy valamit emberek, hogy hozzáteszik, hogy "tetszik" (kit tetszik keresni, meg tetszik-e tudni mondani, csókolom, a néni) - és nem gyerekek, bár én a gyerekeimnek sem tanítottam meg ezt a tetszikeléses, csókolomozós agyrémet, de felnőtt férfiak és nők. És napi egy is elég ahhoz, hogy saját öreganyámnak érezzem magam - de van, hogy napi több is becsúszik. Biztatom ugyan azzal magam, hogy nincs nekik nyelvi kultúrájuk - de néhány éve sem lehetett sokkal több és szignifikánsan több az utóbbi néhány évben az ilyen "beszólás" - és még csak azzal is csak korlátozottan tudok villogni, hogy megvolt a magam fénykora - mert amikor kinézetileg topon voltam, akkor még annyi önbizalommal bírtam, hogy zsákot húztam volna legszívesebben a fejemre is, hogy minél kevesebb látszódjék belőlem - vagyis alig van rólam jó kép is, és sosem élveztem ki, hogy szép vagyok, mert sosem láttam magam annak, most is csak utólag. Én simán dobnék pénzt abba a kalapba, amire az van írva, hogy a személyes idő visszatekerésének lehetőségét kutatják (vagyis akarom a gyerekeimet, de én legalább tíz évvel legyek fiatalabb és szebb) - igen, még infantilis is vagyok a csúnyaság mellett, nagyon gáz kombináció :(

    VálaszTörlés
  4. Fotó a blogban: hú, hatalmas bátorság kell hozzá... (mondjuk én örülnék, mert pont olyan kiváncsi vagyok mint egy ... vénasszony!)

    Nyilvános tükörbepillantás: kezdem kerülni én is. Mondjuk még mindig reménykedem, hogy esetleg véletlenül jól nézek ki (hiszen smink, odafigyelés stb.)de sajna legtöbbször egy fáradt nő néz vissza rám, akiről az elmúlt években megtanultam ugyan, hogy én vagyok, de még mindig nem hiszem el..

    Martine: na pontosan. Én minden egyes másodpercet, amit 35 éves korom ELŐTT azzal töltöttem, hogy azon aggódtam, hogy nem nézek ki jól, szánom-bánom. De ez megint a félig üres-félig teli pohár esete. Nem tudhattuk!!

    A tetszikezés borzalmas. Főleg 30-40-es pasik szájából - rémes!!

    (Amúgy én Boninak, hogy valakire hivatkozom, nem azt mondom, hogy "az a bácsi" vagy "az a néni", hanem azt, hogy: pasi/nő (néha: csaj). Még ezt a bácsizást-nénizést is utálom. Nagyon gáz ez szerintetek, magyarországi nyelvhasználók?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem, egyáltalán nem - én nagyon idősekre használtam nénit-bácsit, de amúgy mindenkinek a neve, akit ismerünk és szintén fiú/lány, férfi/nő, pasi/csaj, stb

      Törlés
    2. Koszi. Nekem valahogy a férfi szó nem jon a szamra, ezert hasznalom a pasit. A néni/bácsi engem mindenhogyan zavar, es kulon idegesit, amikor meginterjuvolnak egy 100 eves illetot a szulinapja alkalmabol, es ugy szol a cikk, hogy "Juli néni". Mindig ugy sajnalom oket, hogy ennyire... oregítik őket ;-)

      Törlés
    3. Hehe, ebben élek tanárként. :) Majd hanyatt estem, amikor 24 évesen bementem az első tanítási órámra. Jött velem az igazgató bemutatni a gyerekeknek, ami így hangzott: ő itt E.... néni! Háááát nem volt őszinte a mosolyom. A nagyobbaknak fura lehet, ahogy nőlnek, állnak át a "tanárnő" megszólításra. De ez a nénizés tényleg tragikomédia.

      Törlés
  5. és amikor köszönök valahol - sziasztok, a 'fiúk' még: csókolom - hervasztó... érdekes, én inkább öregnek érzem magam, minimum 100 évesnek, amikor még a tükör elé keveredek, akkor rendesen meglep, hogy mégsem... de attól tartok, csak idő kérdése mikor fog látszani az a sok év 🤣

    VálaszTörlés
  6. Remélem, legalább annyi előnye lesz annak, hogy mindig is csúnya voltam, hogy az öregedés nem visel majd meg nagyon. :-)
    Nem tudom, elképzelni, hogy csúnya lennél, tamko. Egyszer megosztottál
    itt Bonival egy képet, amin az arcod nem látszott, csak mindkettőtök göndör haja, és olyan harmonikus volt a kép, hogy én mindig egy nagyon vagány, bájos nőnek (csajnak:-)) képzellek el.

    VálaszTörlés
  7. Én soha nem voltam szép és harmonikus, Így nincs mit elveszteni. Oké, 36 éves múltam, messze az öregedés. Mindig nagyi nézőpontját alkalmazom. Mindig nagyon nevetett 80 fölött, amikor 40-50 éves emberek a koruk miatt szomorkodtak. És sztem igaza van. Tizenhuszon korunkban felnőttként szeretnénk elni. Aztán eljön és kezdjünk el felni az oregsegtol? Nem.

    VálaszTörlés
  8. Az a baj, hogy en is vagany, bajos csajnak kepzelem magam, de amikor a tukorbol egy fáradt es szigoru no néz vissza, es amikor hölgynek titulálnak, jovok rá, hogy azok az idok elmultak! :( (ha voltak egyaltalan...)

    Az elméletet én is kívulrol fújom, bölcsesség, belbecs, a szépség nem minden stb. stb.... a gyakorlatban pedig kiborulok ha a fotokat visszanézem.

    VálaszTörlés
  9. Honapok ota vizslatom a fáradtnak hitt, beesett arcom. Gondolván, ki kell magam aludni. Tegnap reggel, foghuzás után nézem magam, az arcom jobb felét, h fel van e dagadva. És látom, hogy olyan mintha öt évet visszamentem volna. A horpadás eltünt az arccsontom alol. Pont annyira volt feldagadva, hogy kisimuljon az arcböröm. A másik oldalra fordulva látom ujra a "halálfejet". Ekkor esett le, hogy ez jobb soha nem lesz. És csak 34 vagyok. És beesett lett a pofim. Döbbenet a különbség. Nem tudom ezzel sebész mit tud kezdeni.... de elgondolkoztam rajta. Szar érzés, ne várjuk magunktol, hogy ne bántson. Ugy még nehezebb.

    VálaszTörlés
  10. Milli, egyetertek, szembe kell nézni a tudattal, hogy basszus hiúak vagyunk, es a szépség, fiatalsag igenis számít. De hatha van valami megoldas, hogy kevesbe zavarjon!! En is komolyan elgondolkodtam az arcplasztikan (foleg a szemhéj miatt) es nem latok benne etikai kivetnivalot. Csak attol felek, hogy nem sikerul jol...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. (Ja, es nalam 35-36 evesen kezdodott a valtozas. Sztem is korán)

      Törlés
    2. A plasztikában az a riasztó, hogy nagyon mű hatása is tud lenni. És ki tudja, hogy én a szerencsés vagyok, aki jobban néz ki, vagy "merevarcú" leszek. Egyébként most megnéztem, (friss a sokk, csütörtökön vették ki a fogam, látványosan szebb a jobb oldalam) 17.000 HUF a hialuronsavas feltöltés. Ami 1-2 évig tart. Javasolják az arc minden tájékára. Szerintem ez annyira nem kockázatos, nekem tetszik. Meg a jobb felem is tetszik. :D

      Törlés
  11. Vhol örülök, hogy én magamat soha nem láttam, tartottam szépnek, visszatekintve sem, így ezt a témát korán elengedtem. Mármint nyilván nem az ápolt, igényes, stb. külsőt, de a szépség sosem volt téma, lényeg, tényező.

    VálaszTörlés
  12. Nagyi 86,ő öreg. Anya 67,ő öregSZIK. Én 36. Ugyan már :-)

    VálaszTörlés
  13. Mi most sportot űzünk a bácsizásból nénizésből. Tegnap volt itt a érjem velünk egykorú haverja a laptopjainkat bütykölni, megtanítottuk a gyereknek hogy ő János bácsi. De a múltkor vártuk az Auchan-os szállító bácsit és mikor végre megjött Zselyke rohangált és kiabálta hogy szállító bácsi, stb.

    Engem anno a 80-as években úgy tanítottak, hogy magázódjak a felnőttekkel és jónapot/estét kívánokkal köszönjek nőnek férfinak is. Számtalan konfliktusom volt ebből gimis koromban, volt olyan is, hogy Apukámat a munkahelyén megkereste egy osztálytársam anyukája, hogy neveljenek meg, mi az hogy "jónapottal" köszönök. Persze ebben talán benne volt az is hogy mi "menekültek" voltunk. Mindenesetre fősulis koromban magamtól tapasztaltam ki, hogy kik azok a felnőttek akik a "csókolom tetszik tudni" formát kedvelik és szépen megtanultam ezt használni. Ebben a - sajnos sok szempontból - feudális társadalomban ez az elvárás.

    VálaszTörlés
  14. Ugy latom nalatok fiatalabb vagyok korban, 26 evesen szultem, nemsokara 29 leszek de en szules es itthonlet ota erzem magam sokkkal lejjebb mint korabban. Ok, hiztam is egy konfekciomeretet de az arcom megfáradtnak, szurkenek latszodik, a szemem sarkan a nevetoranc durva a fotokon de a dekoltazsom alapallapotban irto rancos... :/ Nem is ertem... szoval en latok egy kis osszefuggest az anya-létem es a kulsom (es sajat megitelesem) kozott.

    VálaszTörlés
  15. Bocsanat, isztok eleget? 3-4 liter viz. Sportoltok? Heti 3x60 perc. Eok cukrot esztek? Kb. napi 5 kockacukornsl tobbet? Esztek eeg feherjet, kollagent, hust, zoldseget? Genetika is, de a testnek oxigen kell, pezsges, aramlas. Az arc tonusat is ez adja. 48 eves vagyok, semmi gondom. Aniko

    VálaszTörlés
  16. egyszer (vagy 5 éve) kitettél egy fejetlen képet, amin egy piros ruhában állsz, óriás bonis hassal. hát az elég dögös volt! aztán jött nemrég a térdráncos rajz, amin csak vonogattam a szemöldököm, képzeletben összevetve azzal a tök csinos terhes fotóval. na de ezt már tényleg nem hiszem el!!!
    a férjek egyébként nem arra vannak hogy az ilyesfajta kételyeket eloszlassák, vagy a fájdalmat enyhítsék? :)
    ja, létezik arctorna, ami az arc apró izmainak tónusát javítja (és cserébe bozasztóan röhejes végezni, mert mindenféle grimaszolásból áll az 'edzés').egy 50+os ismerősöm esküszöm, éveket fiatalodott vele!

    csókolomozás:
    kivagyok tőle, hogy a szomszéd bácsinak (ez is gáz, teljesen egyetértek), akinél gyerekként délutánokat töltöttem kutyázva-rohangálva, még mindig csókolomot köszönök, mert a jó napot nagyon távolságtartó lenne, már-már sértő, a tegezést meg nem ajánlotta fel. mit kell ilyenkor csinálni? 30 évesen (mindjárt 31) halál cikinek érzem, néha csak besunnyogok észrevétlenül, csak hogy ne kelljen átóbégatni egy csókolomot a fél utcán.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az én Férjem nem ilyesmi...inkább őszinte:)

      Törlés
    2. Az enyém is :)))

      De ez az arcgimnasztika jó ötlet, utána fogok nézni!!

      Csókolomozás: rettenetes. Egyik barátnőm szülei ("Éva néniék") elvárják, de mivel jófejek, próbálok beletörődni. Pár éve pedig a papám LEMAGÁZTA telefonban az általános iskolás jó barátnőmet, aki alig kapott levegőt, amikor odajöttem a telefonhoz. :))) Én is nagyokat néztem :))) Lehet hogy neked kellene kezdeményezned a tegezést a szomszéd... bácsival?

      Törlés
    3. Nem különösebben értek az illemtanhoz, de szerintem a tegezést a nő ajánlhatja fel, hiábba öregebb nála a férfi, úgyhogy szerintem hajrá :)

      Törlés
    4. Ezt én is rühellem. Anyós-apóst míg nem tegeződtünk le, utáltam csókolomozni, annyira gyerekes, de közben a jó napot irtó hivatalos. Az ide tetszik adni a sót, vagy ideadná a sót? Nagyon csúnya ez a magyar nyelvben. Rájöttem, hogy totálisan szűkszavú voltam mindaddig, míg magázódtunk, mert minden mondat előtt igyekeztem elkerülni ezeket a szavakat. Jobb a kapcsolatunk, mióta tegeződünk.
      Business környezetben természetesen nem zavar a magázódás (nyilván tetszikezés ott nincs), de velük nem is beszélgetek a gyerekről meg magánéleti dolgokról.

      Törlés
  17. Huha nem jó érzés lehet nem elfogadni magatokat, és a korotokat, de ezzel nagyon tönkreteszítek a mindennapjaitokat, nem hagyjátok magatokat boldognak lenni.
    Szerencsére - pedig nem voltam, vagyok szép szerintem - nekem sose volt ilyen gondolatom, jó érzés a bőrömben lenni bármelyik korban, és mindig büszkén megmondom a koromat is, /66/ ami nekem is hihetetlen.))) Szeretem a fiatalokat, köztük lenni, kirándulni, a kertemet, amit én alakítottam ki pihenőkerté egy nagyon szép helyen, szép kilátással, és télen tanulmányozni miként kell metszeni, mit mivel vessünk, olvasni, filmet nézni, képtárba, valamint hangversenyre járni, főzni és a gyerekeim életét ezzel megkönnyíteni, de sosem tolakodva, az állatkáinkat, velük ökörködni, vidámkodni. Gyönyörű unokám is született 1 hete, a gyerekeim is szívesen fogadnak. Tiszteletbe tartva saját külön életüket is! Nem is kell ennél több, illetve még az egészség, ami szerencsére megvan, és vígyázok is rá nagyon.))))
    Nektek is kívánom őszintén, hogy legyen sok ilyenben részetek, és szeressétek magatokat, mert az fontos a mindennapi boldogsághoz!
    Annamari

    VálaszTörlés
  18. Meg az alvás is nagyon fontos. Gyerek becsukja este a szemét -> én is becsukom. Kényszeritem magam, hogy ne foglalkozzak hülyeséggekkel éjfélig, mert másnap reggel megbánom. Meg ha a tükörbe nézek. :) Igaz, hogy nagyrészt genetika, de azért van kis ráhatásunk. És a vékony! hájréteg kellemesen kitölti a ráncokat az arcon, nyakon - ha odamegy a háj...

    VálaszTörlés
  19. Szerintem ez egy nagyon nehez idöszak, 40 es 50 között. Az ember mar nem eleg fiatal ahhoz, hogy letojja, hogy nez ki, de meg enem eleg öreg sem hozza.
    (Nekem semmi bajom a csokolomozassal es szivesen nevezem magam neninek. Mindig azokra a regi filmekre gondolok, amikben a Javor csokolommal köszönt Tolnay Klarinak...
    Az meg, hogy az agyam nem fogja, hogy a testem öregszik, kulön ajandek. Ranezek a pasimra es meg mindig olyannak latom, mint 20 eve, amikor elöször lattam. Es siman hordom az egyetem vett ruhaimat is, pedig annak mar 20 eve... A kedvec bölcs ironöm irja valahol, hogy egy kapcsolatban idövel a latas lesz a legkevesbe fontos erzekszerv. Egyetertek vele.)

    VálaszTörlés
  20. Kecs, nem te írtad egyszer, hogy azért tetszettél meg a pasidnak, mert te öregen is jól fogsz kinézni? Na ÚGY KÖNNYŰ :))

    A régi ruháimat én is simán hordom még. Asszem a test később kezd el öregedni, talán menopauza után. Az lesz csak a szép világ :(((((( (ja, nem)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hat igen, nem is panaszkodom :-) Bar gyanitom Z. sem szokott lerondazni teged.

      Törlés
    2. Hááát, de :((( Tiszta jóindulatból meg szokta jegyezni ő is, hogy "fáradtnak látszol", meg "ma nem olyan jó a hajad", meg "ez a nadrág nem áll jól", ilyenek. Bár asszem, le fogom szoktatni :((( De mivel régebben állandóan bókolt, a hallgatás is ítélet :(

      Törlés
    3. azért vannak parktikák, nem? vágatsz egy új frizurát, veszel egy élénkebb rúzst (nyilván nem a neon narancs rúzsos öregasszonyokra gondolok a félresikerült dauerukkal, amitől lila lesz a hajuk). vagy pl többször húzni szoknyát. főleg, ha jó az alakod, akkor mehet a test vonalát követő ruha, ilyenek.
      valahogy nem hiszem el, hogy valaki megcsúnyul és kész.
      anyukámnak szerettem volna kihúzni a szemét és váratlanul ért, hogy a szemhéja olyan ráncos, hogy alig lehetett kihúzni és lehet többet árt, mint használt :(
      de sminkkel lehet trükközni, csak ki kell kísérletezni.
      nagyon sokat számít, hogy valakinek milyen a megjelenése és az szerintem 50% dekoráció, és csak a másik fele a hozott anyag.

      a csókolomozás a szomszéddal szerintem rajtam marad. valahogy nem érzem magam feljogosítva, hogy egy 70évesnek azt mondjam, hogy tegeződjünk.

      Törlés
    4. Igen, abszolút vannak praktikák, szerencsére :)) csak egy csomó idő és energia (és pénz), és egy idő után nem tudom, hogy meg fogja-e érni, szerintem a mamám pl. ezt már feladta. És azon a bizonyos napon és nagyon sok praktikát bevetettem (kivéve a rúzst)(ez lesz a következő lépés), és tényleg az első szembejövő kolléganő megjegyezte, h baromi fáradtnak nézek ki :(((

      Pedig ez így van, az ember megcsúnyul. A hétvégén láttam egy filmet Emmanuelle Seigner-rel, aki modell volt és Polanski felesége (még most is). IJESZTŐEN ronda volt a filmben :((( (főleg Eva Green mellett..)

      Törlés
    5. De ha jól rémlik a férjed sok-sok évvel idősebb, mint te. Én azt gondolnám, hogy ilyen esetben ez fel sem merül.

      Törlés
  21. Élet a menopauza után is van, kedves Tamkó, és igen, a tükörbeli kép elég gyakran eltér attól, ami az ember lányának a fejében él. Az unokám viszont (aki - ugyeugye:D) hozzám hasonlít számos ismerősöm és ismeretlen szerint is - szépnek lát és ennek hangot is ad!

    Hallott valaki közületek Bojtor Márta arctornájáról, esetleg ismertek valakit aki részt is vett rajta? Érdekelne nagyon, bár küldöldön élő nagyiként elképzelhetetlen, hogy min. három hétig csak a tanfolyamra járjak Budapesten.

    1nagyi


    VálaszTörlés