2017. április 27., csütörtök

Francia választások (összefoglaló öt pontban)

1) Az első forduló meglepetése tulajdonképpen az volt, hogy a közvéleménykutatások eltalálták, melyik két jelölt fog nyerni (Le Pen és Macron). Az utolsó hetekben mindenféle vélemények is napvilágot láttak, én leginkább egy Le Pen-Mélenchon vagy egy Le Pen-Fillon győzelemről tartottam (ez utóbbi mellett nagyon kampányolt a jobboldani média, egy ismeretlen kanadai honlapra hivatkoztak, akik állítólag Trumpot egyedüliként megjósolták. Haha.).

2) Szóval kicsit megnyugodtunk és fellélegeztünk, ugyanakkor mindenki érzi a helyzet szomorú valóját: a szavazók 22%-a (már nem emlékszem pontosan) egy populista, jobboldali, iszlám- Unió- és globalizációellenes jelöltre szavazott. Emlékszem még 2002-re, amikor a Nemzeti Front szintén bejutott a második fordulóba: óriási volt a felháborodás – most pedig szinte megnyugodtunk. (Igaz, akkor még Jean-Marie Le Pen, az apa volt a párt elnöke, sokkal szalonképtelenebb fazon, noha a lánya se kutya).

3) Mindenki arról beszél, hogy egyrészt A) vége van a nagy pártoknak, a jobb- és a baloldal is megbukott (a Szocialista Párt és a Republikánusok), másrészt hogy B) az új törésvonal ezután már nem a jobb-bal mentén fog elhelyezkedni, hanem a globalizáció híveit vs. ellenségeit fogja egymással szembeállítani. A baloldal tényleg baromira megosztott volt, de a jobboldal sikertelenségéért abszolút Fillon felelős. (Őrület, őrület. Simán megnyerte volna a választásokat a jobboldal, ha ez a szerencsétlen nem ragaszkodott volna elnökjelölti pozíciójához. Valamelyik barátnőm mondta: tisztára olyan, mint egy Dosztojevszkij-hős.)

4) A radikális baloldal jelöltje, Mélenchon, iszonyú jól szerepelt saját eddigi eredményeihez képest (asszem 19,5%). Miközben a másik két párt már a választás estéjén arra szólította fel a szavazóit, hogy szavazzanak Le Pen ellen a második fordulóban (tehát Macron-ra), Mélenchon nem nyilatkozott. Egyrészt ez is iszonyú gusztustalan politikai húzás, másrészt bizonyos elemzők emiatt azt mondják, hogy emiatt még az sincs kizárva, hogy Macron veszít.

5) Macron: nagyon megosztja az embereket. A választás napján tartott beszéde eléggé közepes volt, mi is csalódtunk. Sokan kritizálják amiatt, hogy túl magabiztos, előre iszik a medve bőrére, hiányzik belőle az alázatosság. A játszótéren egy apuka azt mondta: Macron túl liberális (ez most itt is szitokszó) (nem éltek ezek Népköztársaságban!). Én azt gondolom, hogy egy fiatal, esetlegesen pökkhendi liberális politikus és egy rasszista, demagóg nő között a választás nem kérdés, nem lehet az. Mégis, 40-60%-os eredményt mondanak a közvélemény-kutatások Macron javára, ami azt jelentené, hogy a szavazók 40%-a a szélsőjobbra szavazna!

6) És ha Macron nyer, nehéz 5 éve lesz, hiszen meg kell győznie a csak-kényszerből-rá-szavazókat. Ha nem tud eredményeket felmutatni (vagy azért mert gyenge, vagy azért, mert nem lesz meg a parlamenti többsége), akkor 2022-ben Marine Le Pen simán bejuthat.

11 megjegyzés:

  1. Klassz poszt!!!

    Állati izgalmas a helyzet!

    VálaszTörlés
  2. Már alig vártam, hogy irj róla... :)
    Most az van, mint a hilland valasztasok utan: mindenki örül, mint majom a farkanak, hogy a kisebbik rossz gyöz, de azt olvasom, hogy aki Macronra szavaz, az hosszutavon valóban Le Pent erösiti, nem csak, ha Macron rosszul teljesit, hanem mert allitolag nem is fog tudni jol teljesiteni, mert a neoliberalis gazdasagpolitikaja következteben majd tovabb nyilik az ollo a gazdagok es szegenyek között, vagyis nö az elgedetlenek, lecsuszottak száma, ami mindig a demagogok karjaiba hajtja a tömegeket. Tehat allitolag akarmit csinal Macron, hosszutavon Le Pen lesz a nyertes. Gááz...

    VálaszTörlés
  3. Köszi, hogy összefoglaltad :)

    VálaszTörlés
  4. Nincs mit :))

    Hóbelevanc: ez is egy olvasat, igen. De ez még a jövő zenéje, ki tudja, mi lesz! Én remélem, nem írták alá a franciák a halálos ítéletüket most, és a következő öt évtől még sok minden függ.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez egy altalanos tendencia, ha jol értem, nem csak Fr.o.ra vonatkozik.

      Törlés
  5. Szia,

    Jo osszefoglalo :) Hat igen, ez az 5 ev mulva mi lesz nagy kerdes... M szerint pont hogy Melanchon tudott volna olyan politikat vinni, ami Le Pen-t visszaszorithatta volna.... (Amugy a "szelsobalos" programjat is nemi fenntartassal kell kezelni, nem hinnem, h meg merte volna lepni mindazt, amirol beszel (vagy de ;)). Persze azt is mondjak, h legalabb beszel vmirol, mig Macron igencsak "marketingtermek"... Persze ebbol az is kovetkezhet, h Le Pen sem tartana be a programja pontjait szo szerint... (Sajnos nem rossz a no amugy). Es szerintem meg nagyon szomoru, h 2002 ota mennyit valtozott a vilag, h mekkora felhaborodas volt, most meg semmi... (meg ha mas szemely is)

    NS

    (vegre elolvastam a Chanson douce-t, mindjart visszakeresem, irok megjegyzest oda :))

    VálaszTörlés
  6. Én is vártam, hogy írj róla! Z mit gondol, ő elégedett lenne Macronnal, vagy kompromisszum?
    Bármi lesz is az eredmény, azért elképesztő, hogy Macronról 5 éve még semmit nem lehetett tudni, most meg ő a társadalom normálisabb részének utolsó reménye a szélsőjobb ellenében.
    Folyt. köv....

    Ui. Amúgy ez hat pont ám #kákániscsomót :))

    VálaszTörlés
  7. Egy politikus MINDIG kompromisszum :-))) de igen, o orult, ra szavazott. Es egyetertek, elkepeszto, hogy a semmibol jott es par ev alatt meddig vitte, dobbenet! Csak aztan legyen jó! :)

    Aaaaa, a francba, itt okoskodom, mikozben #számolnisetudok :))

    VálaszTörlés
  8. CSAK 22%!
    A brexitet 52 szavazta meg. Barki szembejon az utcan, nagyobb esellyel akar engem kivul latni az orszagon mint nem. :/

    VálaszTörlés
  9. Majd nagyon érdekelne a véleményed a mai vitáról is!

    VálaszTörlés
  10. Hú, mindjárt, mindjárt! Még álmomban is Marine Le Pen szerepelt! :(((

    VálaszTörlés