2017. március 5., vasárnap

Receptkörkép

Jó lenne, ha Martine kérése valamiféle mozgalommá nőné ki magát, és mindenki megosztaná a blogján (vagy máshol) azokat a recepteket, amelyek finomak, egészségesek, amelyeket könnyű elkészíteni és amelyeket az egész család szeret (plusz opció: másnap fel lehet melegíteni). Leírom a saját tapasztalataimat, mert mindez egy kommentben nem fért volna el. 

Reggeli 

Szerintem ebben a kérdésben én nem tudok tanácsot adni, mi francia módra az édes reggelihez vagyunk szokva. Abszolút nem ideális, tudom. Érdekes, hogy milyen hamar átálltam, és ma már csak nagy ritkán eszem mást reggelire, mint egy kis tejeskávét és péksütit (vagy lekváros pirítóst). A hihedelemmel ellentétben teljesen jól kihúzható ezzel a délelőtt, van, hogy fél hétkor reggelizem és délig meg sem éhezem. 

Alapanyagok 

Nem elvi okokból, sőt, tulajdonképpen nem is igazán tudom, hogy miért, de nagyon kevés húst eszünk, hetente kb. egszer főzök (vagy sütök) húst. Ez a  hirtelen kisütött marhahústól (Mo-on reprodukálhatatlan), a sütőben két órán keresztül sült kacsacombig bármi lehet (bár most Z. tilialom alá vonta a szárnyasokat a madárinfluenza miatt), én partizánakcióban magamnak gyakran csinálok véres hurkát is, sült almával és krumplival (senki más nem szereti). Gyakran van nálunk hal (lazac, tőkehal, amit épp kapni), ez a legpraktikusabb egészséges kaja, hiszen csak 15 percre kell betenni a sütőbe. 

Nálunk is gyakran együtt a család délben ÉS este is, ezért mi csak egyszer eszünk főtt kaját/nap. A másik alkalommal itt Franciaországban nagyon könnyű dolgunk van, mert finom sonkát, sajtokat, reszelt répát, tabouleh-t stb. lehet kapni a boltokban (ezt úgy hívjuk, hogy „ezt meg azt” eszünk). De otthon ez tényleg baromi nehezen megoldható, teljesen mások az ízek, a szokások, a lehetőségek. Salátát (ami alatt a salátalevelet, a zöldségeket és a vinaigrette-szószt értem) én októbertől májusig egyáltalán nem szoktam enni, Z. igen, olyankor előre megmosott, bezacskózott salátából csinálja (a jelenség egy külön posztot megér… ez aztán a posztmodern életérzés!).

Ami a zöldségeket illeti: imádom őket a megvásárlástól kezdve az elkészítésen át az evésig! Sajna Z. és Boni válogatós, így a keresztmetszet, amit mindenki megeszik, szűk (talán a krumpli az egyetlen, azt szoktam pürének, vagy pedig a vastagra vágott krumplit 8 percig megfőzöm, utána olajjal összekeverem és a sütőben ropogósra pirítom). 

Ami mindig van itthon (az egyértelmű kajákon kívül): csicseriborsó- és babkonzerv, többféle lencse, paradicsomszósz, gyömbér, mélyhűtőben fűszerek. 

Eszközök 

A mélyhűtő és a sütő nélkül nem tudnék háztartást vezetni. A mélyhűtőben általában alapanyagok vannak lefagyasztva (zöldségek, gyümölcsök), nekem a hús és a kész kaja nem vált be. A sütőt szinte mindennap bekapcsolom, mikrónk nincs (helyhiány). A kuktát is sokat használom, plusz van még ez a lassúfőzőnk is, amelyben valszeg sokkal több a potenciál, mint amennyire én kihasználom (hetente 1x), de rajta vagyok az ügyön.

Nem tudom, lehet-e otthon kapni kör alakú, kész rétestésztát feltekerve (hűtőrészlegen). Annak segítségével kb. kéthetene egyszer csinálok vagy spenóttortát (spenót, tojás, tejföl, kecskesajt, dió) vagy tonhaltortát (hagyma, tonhalkonzerv, tojás-tejföl, olivabogyó), nekünk ez a kettő vált be, de a variációk száma végtelen. (Amúgy mindenféle szószos tésztát is gyakran eszünk, nem hízunk tőle. Pontosabban: nem ettől hízunk). 

És akkor a receptek 

Ha vendégeket várunk és előre kell főznöm, akkor gyakran csinálok lazacmártást előző este (póréhagyma megdinsztelve, kb. 10 percjg, rá a lazacot, végén teszínt és kaprot) és ezt tésztával esszük. Vagy pedig a francia marharagut, a boeuf bourgignon-t: kuktában kell készíteni vörösborral (a belga változat sörrel készül), szegfűszeggel, kakukkfűvel; felmelegítve még jobb. Zölbabbal vagy krumplival tálalom. 

Mostanában szoktam tajine-t is készíteni, mert ez olyan praktikus kaja, hogy mindenki ki tudja belőle mazsolázni azt a zöldséget, amit szeret. Nem tudom, a marokkóiak mit szólnának hozzá, de nekünk ízlik: bárány- vagy csirkehús kell hozzá, én a lassúfőzőben együtt főzöm a hagymával, gyömbérel, zellerrel, répával, csicseriborsóval, szárított barackkal és/vagy fügével (plusz római kömény, ras-el-hanout fűszerkeverék). Kuszkusszal tálalom, ami beissza a levet, így az az érzésem, hogy a gyerek mégiscsak eszik  egy kis zöldséget.

Szoktam csinálni a lassúfőzőben fasírtot: az ember reggel darálthúsból, parmezánból, tojásból és prézliből kis golyókat gyurmáz, beteszi a gépbe, rá paradicsomszószt, hagymát, fokhagymát, répát, fűszereket (koriandermag, paprika stb.), és este már lehet is enni rizzsel, tésztával vagy krumplival (mindenki szereti).

Lehet otthon kapni endíviát? Nagyon praktikus téli zöldség, sokáig eláll, az íze tök jellegzetes, kicsit kesernyés. Kétféleképpen szoktam csinálni: curry-vel és csirkével a gáztűzhelyen (az endíviát és a csirkemellfilét kb. 2x2 cm-re kell vágni), és ezt rizzsel esszük; vagy pedig sütőben, sonkával körbetekerve és béchamel-mártással leöntve (ezt is előre el lehet készíteni, az endíviát kb. 15 percig főzni kell, utána a vizet jól kicsavarni belőle). 

A kuktánkhoz kaptunk egy szakácskönyvet, amelyben találtam a következő ételt: kisméretű gomba és krumpli kell hozzá, és koktélparadicsomok. Először a gombát kell megfonnyasztani hagymán, aztán a burgonyával és a paradicsommal együtt pontosan 4 percig főzni a kuktában. Tök érdekes, hogy víz egyáltalán nem kell hozzá, az eredmény pedig elképesztő! Pontosan tökéletes állagú, roppanós minden zöldség. Hátránya, hogy nem lehet előre elkészíteni (főlmelegítve azért OK).

Ha francia vendégeink jönnek, Z. könyörögni szokott, hogy csináljak krumplifőzeléket. A franciák megőrülnek érte! Sajnos én nem csinálom annyira jól, mint a mamám, aki tojáspörköltet szokott főzni hozzá. Még felmelegítve is isteni, de nem nagyon szokott maradni, mert Boni is úgy eszi, mint kacsa a nokedlit. 

Még egy tök praktikus szezonális kaja: a kelbimbó. Ezt is csak én eszem egyedül, volt olyan tél, hogy hetente min. kétszer is ettem (olajjal, hagymával, gyömbérrel megpirítom, kicsi vízzel felöntöm és lefedem kb. 15 percig, aztán rá a szójaszós és szezámmag – köretnek is tök jó). Ja, és el ne felejtsem a francia lecsót (ratatouille), amelyhez öt összetevő kell: hagyma, kaliforniai paprika, cukkini, padlizsán, paradicsom.

Biztos kihagytam valamit... Amúgy a Bibliám a következő két blog: Chili és Vanília (főleg a régi receptek, de ma pl. ezt főztem, tök jó lett, csak nem ilyen szép) és a Fűszer ésLélek. A francia szakácskönyvek közül azokat szeretem, amelyek zöldségenként vagy évszakonkét bontják le a recepteket, pl. mit lehet csinálni márciusban édesköményből?

27 megjegyzés:

  1. Oh de erdekes kaják! Megenném szivesen mindet :)
    Most hogy mondod, rég csinaltam fozeleket :) Nalunk 10 esetbol 9x hussal van minden :/ A főzelék is jó husos feltettel...

    VálaszTörlés
  2. Éppen főtt tojás alapú kőkemény diétát tartok.Hangosan korog a gyomrom olvasás közben.:D

    VálaszTörlés
  3. Hogyne lenne itthon endívua meg mirelit réteslap :)
    Azért Magyarország nem Észak-Korea:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szoktam venni endíviát, de csak nyersen eszem salátaként, eszembe sem jutott, hogy lehet mást is csinálni vele :( - köszi :)

      Törlés
    2. Es mibe rakod? En is szeretem nyersen, mi sajttal es dióval keverjuk ossze. Olyan fura ez az endívia, hogy gyűlöltem régebben, most meg ennyira szeretem. :)

      Törlés
    3. semmibe - só, citromlé, olivaolaj - mindenből épphogy :)

      Törlés
    4. Ja, mi is ugyanígy, csak még diót és kemény sajtot is.

      Eszembe jutott még a karamellizált endívia (vízben kicsit főzni, +hagyma, elpárologtatni a vizet a végén cukorral megpirítani). Isteni!

      Törlés
    5. és tényleg vízben kezdődik??? mert pld karamellizált hagymalekvárt szoktam főzni (kenyérre kenni vagy húsokhoz), de annak olaj+ vajon indul az élete :D

      Törlés
    6. Elfelejtettem írni, hogy az endíviát nem kell felvágni (max. kettébe). Talán ezért kell előtte kicssit megfőzni, hogy a belseje ne maradjon nyers. Arra keress rá, h "endives braisées", látni fogod a képeken!

      Törlés
    7. képzeld, találtam két félfonnyadt endíviát a hűtőben :) a tetejüket lecsaptam és megettem, a többi részét vízbe tettem, hátha...

      Törlés
    8. Es milyen lett??? Tajekoztass!

      Törlés
    9. egyelőre csak a zsályabokrom kezdett kiszáradni ugyanabban az ablakban (öntözés ellenére :( ) - szóval, idő, míg minden elpusztul :D

      Törlés
    10. Ezt nem ertem... nem lett jo?? Remelem, nem átkoztál meg :)

      Törlés
    11. nem főztem meg, elültettem :)

      Törlés
    12. :)))))))) jajdelüke vagyok

      Törlés
  4. A hirtelen kisütött marhahús az a steak?... :)) Miért lenne Mo.-n reprodukálhatatlan?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mert nem sikerült olyan marhahúst vennünk, amelyik eléggé omlós lett volna! Cipőtalp lett mindegyik :)

      Törlés
    2. http://www.terra-pannonia.com/

      Meg sok helyen lehet már itthon ír, argentin és egyéb megfelelő marhahúsokat kapni, sőt endíviát is.

      Törlés
    3. a marhahússal az a gond, hogy ami már ehető, az havi többszöri fogyasztásra már megfizethetetlen - én is szoktam venni karácsonyra, húsvétra, egyéb sátoros ünnepekre jó marhahúst, de heti szinten nem megy. Én is szeretem, de a fiúk mindennap húst ennének hússal, különösen Á.

      Törlés
    4. igen, borzalmasan drága a jó, sajnos. a múltkor vettem a férjemnek két szelet marhahúst, 2500 ft. elmorzsoltam pár könnycseppet, mikor meghallottam az árat

      Törlés
    5. Én is látom már, h Boni nagy húsevő lesz.. :)

      Úgy értettem a marhahúst, hogy azt amit a lenti közértben vagy hentesnél megveszünk Bp-en, az nem lesz jó, ellenben itt mindig sikerül. Messzire nem utazom marhahúsért, nanemá! :))

      Törlés
    6. Ez nem az a papír vékonyra vágott talán bélszín, amit 2 perc alatt kell megsütni? Mi Olaszországban szoktunk ilyet enni, ez itthon tényleg reprodukálhatatlan. Még a jobb helyeken is velem egyidős marhákat árulnak borjúként.

      Törlés
    7. Ilyet nem szoktunk csinalni, en a bélszinre gondoltam, amit epp csak hogy at kell sutni, h a belseje kicsit nyers maradjon meg :)), ez kb 4-5 eur/szelet, es ha a lenti boltban vesszuk is, akkor is nagyon finom. Igaz, nem Argentinabol jon :)))

      A masik meg a nyers daralt marhahus, amit szinten csak kicsit kell atsutni.

      Törlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. nekunk sos kajának a vöröslencse is bejött, én az eredeti recceptektől eltérően paradicsomosan chilisen készitem, fozelékszeruen.
    (mi kicsit speckok vagyunk mert én finnyakirálynő vagyok, elvbol nem eszek cukrot, gratiskent glutenerzekeny lettem vénségemre)

    VálaszTörlés