2017. március 8., szerda

Félelem

Z. anyja olyan nőgyógyászati rákban halt meg, amely sima rutinvizsgálattal kiszűrhető és gyógyítható lett volna, csakhogy ő soha nem mert sima rutinvizsgálatra menni, nehogy azt kelljen hallania, hogy rákja van. Őrület, ugye? Z. ezért lelkiismeretesen és rendszeresen eljár szűrésekre, vizsgálatokra, ellenőrzésekre, figyel az étrendjére, a súlyára, a koleszterinjére, a vérnyomására stb.

Viszont pár hónapja (egy éve?) aggasztóan fáj a gyomra. Anélkül, hogy belemennék a részlekekbe: a hányingertől és a rossz (sőt, katasztrofális) emésztésig fura tünetek egész sorát produkálja. A háziorvos szerint az idegességtől van, és gyógyszert írt föl rá.

De csak nem múlik, és néha már olyan mértékűek a tünetek, hogy szinte a mindennapjai látják a kárát. Én baromira aggódom. Dr. Tamko önjelölt gasztoenterológus szerint gyomortükrözésre kellene mennie, nem pedig a házidokihoz, aki jó ugyan, de mégiscsak 5 perc jut egy betegre. De még ha több jutna is: ő is tévedhet.

Ha megmerem pendíteni, ha minden bátorásomat összeszedve elő merek rukkolni az ötletemmel, az a veszekedés és a nagyjelenet tuti receptje. Z. a fejemhez vágja, hogy miért zaklatom és nyaggatom ezzel, az ő gyomráról van szó, felnőtt ember, tudja mit csinál. Különben is, az én hibám, mert mindig szekálom őt a gyereknevelési és háztartási problémáimmal, elveimmel és ötleteimmel, biztos attól fáj a gyomra, tönkreteszem. Lám, most is a gyomortükrözéssel jövök, hát minek idegesítem? Amikor amúgy is fáj a gyomra?

Z. az az ember, akivel lehetetlen vitatkozni. Ő az, aki tökéletesen meg van győződve az igazáról, és amikor néha bebizonyítom az ellenkezőjét, akkor is képes azzal lezárni a vitát, hogy „oké, de elvileg az ő elképzelése lett volna a helyes, csak hát ezek a fránya körülmények”. Emellett pedig iszonyúan meggyőző tud lenni. Egyszer valaki úgy jellemezte, hogy egy eszkimónak is eladna egy hűtőszekrényt – és milyen igaz. Ezért nem is merek a húgához vagy a gyerekeihez fordulni, mert amit én bátortalanul előadnék nekik holmi gyomortükrözéssel kapcsolatban, azt Z. hangos szónoklattal simán lesöpörné, megsemmisítené és elpusztítaná.

Amikor utolsó elkeseredésemben megemlítem neki a saját édesanyját, akkor mérgesen és nagy hangon odavágja, hogy most mi van, rákot gyanítok? Hát azt inkább nem is akarja tudni. És innentől kezdve nem lehet hozzászólni, duzzog, dühös.

41 megjegyzés:

  1. Egeszen pontosan a sajat ferjem jellemzeset olvastam es nem tudom mi a teendo. Nalunk nem gyomor de egyebkent ugyanez a helyzet.

    VálaszTörlés
  2. És mi lenne, ha első körben csak szakorvoshoz irányítanád? Gasztroenterológushoz? A tünetek alapján lehet akár ételallergia vagy -intolerancia is, elképzelhető, hogy nem a gyomortükrözés lesz a vizsgálati módszer. Nyilván nem ismerem a francia rendszert, de furcsa, hogy a háziorvos nem irányította tovább a szakrendelésre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek. Szakember kell, nem a háziorvos, és nem is egyből gyomortükrözés.

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  3. hát, egyikőtöket sem irigyellek :( és mindkettőtök viselkedését képes vagyok reprodukálni :( én járok orvoshoz... olyan ügyekben, amitől nem rettegek nagyon - mert oda félek elmenni... A.-t küldeném saját nyavalyáival, de nem megy, szerinte megoldja egyedül - nem lehetne, hogy ne legyenek betegségek? annyira utálom :(

    VálaszTörlés
  4. Törekedjetek kompromisszumra, csináltassatok először csak vastagbél daganatra szűrést, ahhoz nem kell csak vér vizsgálat és széklet minta - mivel ez nem fáj és nem dugnak le csövet senki torkán szerintem erre még hajlandó is lehet, a saját és a te megnyugtatásodra.Az én férjem magától megcsináltatta, mivel sokan halnak meg vastagbél rákban pedig aránylag könnyen kezelhető lenne, ha szűretnének rá az emberek.

    VálaszTörlés
  5. Ella, nem mondod! Azt hittem, a te férjed elhanyagolja magát... az a baj, h sztem semmit nem tehetünk, legalábbis direktbe nem :((( Valami körmönfont dolog kellene.

    Sunshine: tényleg fura. És igen, lehet, h elég lenne szakrandelés, nem kellene ágyúval verébre lövöldözni.. Ugyanez a doki engem pár éve sorozatos fejfájással agyi CT-re irányított rögtön, szóval alapos, de mi van, ha most elnézte?

    Martine, igen! Ne legyenek :((( (te mitől rettegsz??)

    Mesélő: a vastagbél és a gyomor nem ugyanaz... a gyomorrákot (például!) nem lehet vastagbéltükrözéssel kiszűrni (=erre amúgy rendszeresen jár, itt nem vacakolnak székletmintával, rögtön dugják a csövet. Én is megyek pár hónap múlva :((((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom, hogy nem ugyanaz, csak úgy gondoltam,hogy a szmintánál kiderülhet az is, hogy baj van a gyomorral vér van benne stb.. - De akkor ez nem játszik.

      Törlés
    2. összefoglalva: mindentől (majd részletezem személyesen, ha addig nem halok meg egyikbe sem)

      Törlés
    3. Vároooom :)))

      (csak azért kérdeztem, mert olyan dalolva mentél legutóbb mammográfiára, hogy csak csodálkoztam!)

      Törlés
  6. Tamko: úgy húsz éve a fejfájást a panaszkodó anyukamnak rögtön ket daganatot talált az agyi ct (vagy mri, mar nem emlékszem). Ugyanő nem hajlandó lassan tíz éve kontrollra menni, igaz, lassan nem is lenne kihez, mert az őt operáló sebész is nyugdíjba ment időközben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Wow és jóindulatúak voltak, amikből ezek szerint nem fejlődött semmi tovàbb? Anyukàd kezdjen lottózni szerintem, iszonyú szerencsés.

      Törlés
    2. az egyik jóindulatú volt, és gyógyszeres kezelés hatására elmúlt. A másik nyugalomban volt sokáig, aztán (több mint tíz éve) megmozdult, és akkor sikerült kivenni. De a család

      Törlés
    3. ...ban (nagyapám szerint legalábbis) nem mindenki volt ilyen szerencsés. (távoli rokon, nem ismertem)

      Törlés
    4. Nekem az anyukàm az agydaganat diagnózisàt követően egy év múlva meghalt, inoperàbilis volt.

      Törlés
  7. Bv, te jó ég :((((( és tíz éve próbálsz a lelkére beszélni, gondolom... :((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ha szóba kerül, akkor kikéri magának, hogy felnőtt ember, és egyébként is, mit tudjuk mi, milyen egy agyműtét. Amit tényleg nem tudunk egyébként.

      Törlés
    2. Igen, az a baj, h felnott, jozan emberek is csinalnak tok irracionalis dolgot :((

      Hat en is csak a Karinthy-tól tudom... annal remeljuk, ma mar egy fokkal jobb.

      Törlés
  8. Z-nek üzenem, hogy nem olyan nagy dolog egy gyomortükrözés. Lidocain spray-vel elzsibbasztják a torkodat, ennek köszönhetően nem fogsz öklendezni. Cső le, de akkor már nem érzel semmit. Nekem az epevezetékbe szorult epeköveket szedték így ki. 5 perc az egész, persze sokkal többnek tűnik :)

    VálaszTörlés
  9. Jó hangzik! (nem :))

    Abszolút nem a fájdalomtól való félelem tartja vissza, 10-12 éve volt már gyomortükrözésen. Azt mondta, a vastagbéltükrözés kellemesebb :-DD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj szerintem a vastagbeltukrozesnel nincs borzalmasabb a vilagon. En egyszer el is ajultam. A gyomortukrozesvaz csak siman kellemetlen.

      Törlés
    2. Fentebbi kerdesedre Tamko. De a Ferjem elhanyagolja magat de pont ilyeneket mond hogy azert nem megy orvoshoz mert ha barmi vegzetes baja van inkabb nem akarja tudni. Meg hogy en iddgesitem attol megy fel a vernyomasa. Ezek miatt irtam hogy pont mintha az en ferjrmrol irtal volna.

      Törlés
    3. Hát látod, ízlések és pofonok :)))) (ájulás rémesen hangzik!)

      Törlés
  10. Szia! Bocs, hogy így ismeretlenül, régóta olvaslak már. Kb. egy évig szenvedtem visszatérő torokfájással, mandulagyulladással, apróbb megfázásokkal és reggeli torokfájással. Százszor voltam gégészeten, minden rendben, eredménye sehol se kóros. Aztán teljesen véletlenül valaki gasztroenterológiára irányított (nem, nem a kórházban) és kiderült, hogy helicobacter pylori baci van a gyomromba, ami enyhe refluxot csinál, ezért vannak a tünetek. Ahogy én olvastam, ez a baci gyomorfájást, puffadást, egyéb emésztési panaszokat is okozhat. Nekem kb. fél óra alatt tartott a vizsgálat, amivel ezt nézték. Be kellett venni egy gyógyszert, majd egy pici zacsiba fújni 20 percig. Betették valami gépbe a zacsit és kész is volt az eredmény (persze előtte a gasztroenterológus magánban megtükrözött, de igazából nem lett volna rá szükség... :D). Szerintem olvass utána, ilyen tesztek neten is rendelhetőek, bár ezt nem tudom hogy mennyire megbízhatóak, de lényegesen egyszerűbb és kényelmesebb.

    Angyalszív

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amikor tinédzser voltam, akkor borzasztóan fájt a gyomrom hónapokig. Doki szerint egyek mindig egy kis kekszet meg szedjek Renit.
      Anyukám nem hagyta annyiban, gasztroenterológushoz vitt, belefújtam egy zacsiba és nálam is azonnal baktériumfertőzést mutatott. Kaptam gyógyszert, 1 hét alatt meggyógyultam.
      Baromi sokat szenvedtem előtte.
      Azóta mondom mindenkinek, ha fáj a gyomra, akkor ne hagyja magát lerázni a sima dokinál hogy biztos csak idegességtől van, meg sok a sav... meg ilyenek.
      Jobbulást Férjednek! És menjen dokihoz. :)
      Gyöngyi

      Törlés
    2. Köszi! Ezt a zacskóbafújást megjegyeztem!

      Törlés
  11. Egyszerű gyógyszeres kezeléssel lehetett kiirtani. Most már jól vagyok...

    Angyalszív

    VálaszTörlés
  12. Angyalszív: köszi! Minden azt mutatja, hogy gasztoenterológushoz kellene mennie. Ezt megszavaztuk! :)

    VálaszTörlés
  13. Kedves Tamko! Regota olvaslak, de nem szeretek kommentelni, ezert soha nem teszem. De most! Ferjem visszatero egeszsegugyi panaszainal kerestem egy szakorvost, leirtam a telefonszamat egy kis cetlire, es kozoltem, hogy amig nincs idopontja a dokihoz, nincs szex. Tobb honapos kerlelesnek es idegeskedesnek vetettem veget igy egy nap alatt. : ) Sok sikert!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsanat, termeszetesen egeszsegi panaszai voltak, az egeszsegugyi panaszait nem tudom megszuntetni. :)

      Törlés
    2. Húha... zsarolás szexszel... durva!

      Törlés
    3. Én is ezt csinálnám, az biztos, ha mással nem tudnám rávenni a kivizsgálásra. Tudom, nagyon gáz, majdnem olyan gáz, mint amit ö csinál, feleséggel, kisgyerekes apaként, stb :P

      Törlés
    4. Én volt már hogy elértem zsarolással (bár más volt a tét) hogy elmenjen orvoshoz. Tudjátok mit mondott a doki "Mi a panasza?" kérdésére? "Semmi. A feleségem küldött mert fölöslegesen aggódik".
      A laborleletét nem mutatta meg, a doki kérte hogy menjen laborba és menjen vissza a leletekkel, sose ment vissza. A vérnyomást megmagyarázta idegességgel. Ez egy magán orvos volt.

      Törlés
    5. És ezzel kit ver át? Komolyan nem értem, nekem ezen a ponton abszolút vége lenne a türelmemnek vagy a humoromnak. Gyereke van, nem csak az övé már az élete, takarodjon kivizsgálásra.

      Törlés
    6. Basszus, szerintem ez kicsit agressziv (Bocsanat!).

      Törlés
    7. Lehet, de én a sajāt életemröl, ill. saját férjemröl beszélek. Szerintem egy higgadt ember vagyok, de ha igy viselkedne, nagyon kiakadnék. Mondjuk biztos nem viselkedne igy, mert pontosan tudja, milyen elözmények voltak a családunkban.

      Törlés
    8. Biztosan igazad van - minden csaladnak mas a dinamikaja es a tortenete :)

      Törlés
  14. Kérj neki időpontot hasi uh-ra, pár dolgot az is kimutat, gyorsan megvan.
    Tudom, nem egyszerű, az én férjem is ilyen. Én már feladtam, egyszer tudtam vérvételre elvinni, de az kellett a gyerekprojekthez. Se előtte se utána nem ment orvoshoz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szkeptikus vagyok a hasi ultrahanggal, 2000 óta minden évben járok egy országos, kiemelt intézménybe, néha többször is. Évek óta voltak gondjaim, mint később kiderült az epémmel és soha nem szóltak miatta, nem vették észre az epeköveimet. Miután besárgultam és megoperáltak, azt mondta a sebész, hogy nagyon régóta gyulladt lehetett az epehólyagom, nagyon sok kő volt benne. Viszont azt szinte minden alkalommal megjegyzik, hogy valami van a méhszáj környékén, sürgősen keressem fel a nőgyógyászt. Első pár alkalommal még elmentem, de nem volt semmi gond.

      Törlés
    2. Nekem mindig látták az epe köveimet, már ameddig volt epehólyagom:-D

      Törlés
  15. Pontosan en is egy drasztikus ultimatumhoz folyamodnék. Neki fáj, de az asszonynak meg hallgatni kell, es hat igen csalados ember! Fel kéne nőni!!! Lenne vita, de ha utana is elsunnyogná az eredmenyt vagy olyat mondana mint FElla ferje az orvosnak, akkor marha egyszeru, elmegyek vele. Igen, dedós, marhára nem ferfias. De aztan mindenkinek jobb lesz.

    VálaszTörlés