2017. március 23., csütörtök

Egy elszúrt politikai döntés

Abban a városban, ahol LB barátnőm lakik, a polgármester módosította az iskolai oktatás időpontjait. Ez az ún. rythmes scolaires, amiről most a választások kapcsán is sok szó esik, azaz, hogy mely napokon, hány órától meddig járjanak a gyerekek oviba/suliba, mikor mit tanuljanak és mikor kezdődjön a napközi.

Azt találta ki, hogy a kicsiknek túl fárasztó a heti 5x koránkelés megoszlása (5–2), ezért szerda helyett járjanak inkább szombat délelőtt suliba: így 2 koránkelős nap (hétfő, kedd) után legyen egy pihenőnapjuk (szerda), majd a következő 3 koránkelős napot (csütörtök, péntek, szombat) kövesse a vasárnap.

Igen, csakhogy egy csomó szülő (a barátnőmékkel együtt) nem tud részmunkaidőben dolgozni és szerdánként a gyereket napközibe kell vinnie. Így ezek a gyerekek ebben az új rendszerben... hetente 6x kelnek korán!

Tökéletes illusztrálása ez annak, hogy egy jó szándékú, magas szinten meghozott döntés a helyi viszonyok és lehetőségek figyelembe nem vételével hogyan változik pont az ellenkezőjévé, és lesz belőle macera, bonyoldalom, aminek a gyerekek és a szülők isszák meg a levét: az előbbiek egy nappal többet kelnek korán, az utóbbiak egy fél délelőttel kevesebbet látják hétvégenként a gyerekeiket.

6 megjegyzés:

  1. Ah, de nagy hülyeség! Arról nem is beszélve, ha az ember péntek délután/szombat reggel elutazna... Ez senkinek sem jó.

    VálaszTörlés
  2. Hát nem tudom, én nem vagyok ilyen jóindulatú (és ma egyébként sincs valami fényes napom), de szerintem egy döntéshozónak (itt a polgármesternek) alapvető kötelessége tájékozódni az érintetteknél, pl óvodáknál, szülői szervezeteknél stb., és előre felmérni, van-e igény a változásra, és ha igen, _milyen változásra_ van igény. Mert innen nem látszik a jószándék, sőt, akár az ellenkezőjére is magyarázható. Egyébként ezt diktálná a józan ész is.
    Elég sok ilyen döntés született itthon is, amit szintén a jószándék diktált (pl a mindennapi tornaóra is ilyen sztem), aztán, mivel ész nélkül sikerült bevezetni, megkeseredett tőle az ember szája íze.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én meg úgy tudtam, hogy fro-ban a szerda mindenkinek tanítási szünet és vmi sportnap van csak akkor - milyen csalódás!

      a polgármester meg annyira hüly, hogy magyarországon is befutó lehetne bárhol

      Törlés
    2. Egyetértek, + ha a polgármesternek magának nem is, de a legszűkebb köreiből valakinek csak van iskolás korú gyereke, vagy annyi esze, hogy erre az összefüggésre rájön, meg mielőtt életbe lép a változtatás!... de ezek szerint nem.

      Törlés
  3. Tamko, valamit csinálni akart a polg.mest., reformot, gondolom, csak nem sikerült túl jól.

    Martine, kb 2-3 éve van fél nap tanítás az oviban, isiben szerdánként, de ezt erősítse meg Tamko, mert én nem vagyok túl tájékozott.

    VálaszTörlés
  4. Igen, pár éve bevezették, hogy szerda délelőtt is van suli/ovi, de menza pl. nincs (nálunk napközi sem). Ráadásul tök más ez a nap, nincsenek a megszokott foglalkozásaik. Ezen a napon jöhetnek be a szülők pl. társasozni (én többet nem fogok :)))

    Tényleg teljesen elképesztő, amit a nő művelt. A barátnőm még valami politikai naggyűlésen is felszólalt, meg levelet is írt, de semmi haszna nem volt. Amikor elköltöztünk, azt mondta, az első dolgom az legyen, hogy megnézzem, itt miyen rendszerben járnak a gyerekek.

    VálaszTörlés