2016. november 12., szombat

Büntetés

Olyan nehéz büntetni, ki gondolta volna. Eddig úgy csináltuk, hogy bezártuk a szobájába; nem kulccsal (nincs is), és pár másodperc múlva mindig kint is volt, de ennek ellenére működött a rendszer. Valszeg a mérges hangsúlytól, az összevont szemöldököktől meg annak tudatától, hogy valami nagy butaságot csinált, mindig iszonyúan meg volt szeppenve és nagyon sírt. Egy idő múlva már a szobafogság említésének is elég visszatartó ereje volt ahhoz, hogy ne kövesse el a főbenjáró bűnt.

A héten volt egy olyan eset, amikor elszállt az agyam és úgy megbüntettem, hogy azóta sem felejtette el: kérdeztem, hogy zuhanyozni vagy fürödni szeretne, persze a kádat választotta, ami kisebb fajta népünnepély esténként. Már engedtem a finom meleg vizet a játékaira, ő meg már boldogan kiáltozta, hogy húúú, de jó lesz, miközben folyton lelépett a (jég)hideg járólapra a meztelen lábával. Hiába mondtam, hogy menjen vissza a szőnyegre, mintha a falnak beszélnék. Sőt, egyenesen a szemembe nézett, hogy biztosan lássam amit csinál, majd röhögve megint lelépett a szőnyegről. Tankönyvi jelenet. Meddig mehetek el vajon? – volt írva a homlokára. Ezen a héten egyébként fél napot volt oviban, megint ( mindig és állandóan) beteg, náthás, köhög. Úgyhogy azt az ukázt adtam ki neki, hogy ha MÉG EGYSZER lelép a szőnyegről, nem lesz fürdés, hanem csak zuhany, mégpedig hajmosással (amit utál, és ami már esedékes volt).

Persze megint lelépett, és én erre olyan mérges lettem, hogy zuttty! kiöntöttem az összes vizet a kiskádból, beállítottam az üvöltő gyereket a nagykádba és ráangedtem a vizet. Addig sírt, amíg be nem fejeztem a mosdatást, nekem meg, miután lehiggadtam, majd megszakadt a szívem, hogy nem hagytam fürödni.

Ma meg az történt, hogy délelőtt összeraktuk egy nagy dobozba azokat a játékokat, amelyekkel már nem játszik, hogy levigyük őket a pincébe. Iszonyúan készülődött, tök izgatott volt, hogy mindketten lemegyünk, többször is elmondta, hogy mennyire buli lesz (persze nem ezekkel a szavakkal). De valami történt – valószínűleg kérdezett valamit, amit én nem értettem, tehát nem tudtam rá válaszolni – és begurult. Olyan dühös lett, hogy megharapta a kezem. Ez mostanában tök rendszeres: annyi mindent szeretne mondani, de olyan hibásan beszél mindkét nyelven, hogy gyakran nem értjük. Ilyenkor éktelen a haragja.

És iszonyúan fáj a harapás. Úgyhogy mérgemben azt mondtam neki, hogy büntetésből nem megyünk le a pincébe, az apja fogja levinni a játékokat. Így is történt, de iszonyú nehéz volt tartani magamat ehhez, százszor is megesett rajta a szívem, mert annyira, de ANNYIRA csalódott volt. Persze bömbölt, toporzékolt, remegett, folyt a könnye a kis arcán, de ha valamiben egyetértünk Z-vel, akkor az ez: szót kell fogadnia, nekünk pedig következetesnek kell maradnunk. Izé... lehetőleg.

Amúgy ennek a gyereknek minden szavát lessük, kérése parancs számunkra, az életünk ritmusát ő szabja meg, mi meg boldogan és hajbókolva engedelmeskedünk neki legtöbbször – de ugye vannak azok a bizonyos híres határok. Hát, majd meglátjuk, jól csináljuk-e, én bizakodó vagyok, és eltökélt: ezekben a határokban, amelyeket mi állítunk neki, nagyon hiszek. Mindenesetre kezd egyre nehezebbá válni ez a gyereknevelés.. mennyivel könnyebb volt anno, amikor azt kellett csak eldönteni, hogy mikor kapjon legelőször glutént!

Mindenesetre holnap mindhárman lemegyünk a pincébe, megígértük neki.

46 megjegyzés:

  1. hát, nem könnyű ügy tényleg ez a gyereknevelés projekt - ráadásul mire kikísérletezel valamit, ami úgy tűnik, mintha működne, addigra tovább nő és már más problémák jönnek, más megoldásokkal (csak sajnos ezeket sosem köti senki előre az orrodra)

    számomra perpill. Á. az, akivel könnyebben együtt tudok működni és V. az, aki már a megjelenésével is halálra idegesít (láthatóan én is őt) - és még véletlenül sem értünk egyet A.-val abban, hogy hogy kezeljük az ügyeket (és egymást) - na, szóval, kitartás, kitartás :)))

    VálaszTörlés
  2. Ti azért valamit nagyon jól csináltatok, ha Á. a Harmonia Caelestist olvassa!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. á, az nem rajtunk múlt, mármint nem a nevelésen - lehet, hogy pont belőle sokkal többet kellett volna kihoznunk (mondjuk legalább egy kis szorgalmat beletennünk valahogy)

      Törlés
  3. :-( gondolom a magyarázkodás cseppet sem segít. Én hiába mondom az egyéves gyereknek, hogy ne húzza le a cipőjét..kb percenként kell megállni, visszatenni. De mivel nem érti mi az hogy megfázni, nekem kell észnél lenni, és nem dühbe gurulni. Annyi történt, hogy kicseleztük, és mostantól hálózsákba megy a séta ha nem kell a babakocsiból kiszállni.

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amig hajlando belemenni a halozsakba. Meg meg nem tanulja levenni. Par honap es ki fogja cipzarazni.

      Törlés
    2. Nekem volt zsákból kibújós gyerekem, egyszerű a megoldás, a zsák tetején a cipzárnál két oldalra gombot kell varrni, a cipzárba két picike cumit beletenni, és rákanyarítani a gombra. Ezt még egy 1-2 éves gyerek nem tudja kigombolni. Nálunk bevált.

      Törlés
    3. :-) Köszi, ha itt az idő bevetjük!

      Törlés
    4. Na cumit, hanem gumit természetesen, vagy hurkolt fonalat, valamit, amit egy picike kéz még nem tud kigombolni.

      Törlés
    5. Haha, én meg csak csodálkoztam, hogy cumit hogyan?? :-DDD

      Törlés
    6. Én valamiért guminak olvastam /értettem alapból...hmmm

      Törlés
    7. Én valamiért guminak olvastam /értettem alapból...hmmm

      Törlés
  5. Zselyke percenként lehuzza a zokniját pénteken 2 órán at játszottuk azt hogy melyik zoknit vagy cipőt hajlando felvenni. Nalunk is hideg a ko.
    Majd vegul olyan idegrohamot kapott hogy 3 szor ájult el ( ilyen mé nem volt) pedig nem is akartam büntetni csak erélyesen raszlotam hogy mostmar valamelyik zoknit hagyja magan.
    Masik. Utalja a pelenkazast olyankor rugdos nagyon faj az orromat szememet rugdossa. Vekerdynel olvastam hogy meg kell fogni a lábát es erélyesen raszolni hogy ezt nem szabad mert faj. Tudjatok ilyenkor mit csinal? A kepembe röhög. En el szoktam sírni magam annyira faj olyan rosszul esik. En mar nem is akarom "nevelni" ugy gondolom hogy ez genetikai dolog a szofogadas. Ami nekem fontos (par dísztárgy konyv ékszer) azt eldugtam a többit meg tegye tönkre leszarom ugyis o orokolne mindent. De azert nekem nagyon rosszul esik ez a fajta szemtelenség egy masfel evestol.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan szandit kell neki venni, ami csatos, nem tépőzáras, azt nem fogja tudni olyan könnyen leszedni. bentre.

      Törlés
    2. A középső lányom ájult el egy éves kora körül kétszer. Dokihoz kellett vinnünk, szerencsére nem volt baja, csak hisztis volt, most 10 éves már kevéssbé az, de ez nagyon nem egyszerű. A rugdosást ne hagyd semmiképp egy másféléves már nagyon okos, érti a nemet, csak próbálkozik, hogy meddig mehet el. Szorítok, hogy könnyebb legyen 2 éves kora körül nagyon sokat változik majd:)

      Törlés
  6. En azt mondom Tamko oruljetek hogy Boni nem apnoes, én mint fentebb irtam nem hiszem hogy neveléssel (jutalom avagy büntetés) barmit is el lehet érni ha a gyerek magától nem akar szot fogadni.

    VálaszTörlés
  7. A kisfiam decemberben lesz 2, es igy nez ki, bekoszontott a dackorszak. Alapbol a nem az uj igen, minden nem, az is, amit akar. Persze nem tudja, mit akar. Vagy masodpercenkent valtozik.
    Tegnap volt eloszor a klasszik jelenet a Tescoban (ahova a 3. hidegparasitoert ugrottunk be mert o is egyfolytaban beteg - az elso kettot eltortuk). Nem akart bejonni aztan nem akart kimenni, orditva osszecsuklott a folyoso kozepen es lefekudt a foldre. Nem volt hajlando labra allni. Persze sietnunk kellett volna haza ebedelni, szakadt rolam a viz telikabatban, mindenki minket nezett fejcsovalva.. egy-ket metert vonszoltam aztan rajottem, h ezt nem fogom birni a kocsiig, es vmi hirtelen otlettol vezerelve megkerdeztem tole, hogy akarja-e vinni a kocsikulcsot (altalaban tabu mert felek tole, h elhagyja), mire felpattant, elvette es vidaman elindult mellettem :o en eveket oregedtem. Iszonyu faraszto ez az allando lavirozas a hiszteria peremen.

    VálaszTörlés
  8. Kövezzetek meg, de én egy BBC doksiból véve az ötletet, hagyom őrjöngeni a gyerekemet. Tényleg csak egy pár perc és és kb ennyi idő után elfárad v kitombolja magát és akkor abbahagyja. Volt már, hogy autóban beövezve otthagytam és átmentem a másik oldalra és ott vártam meg, amíg befejezi, mert időnként nem bírom ezt az éjszakázás+hisztikorszak combot. Utána megbeszéljük, hogy mi a probléma, és hogy ezt nem így kell, hanem szépen elmondani, tud beszélni, már értem, hogy mit akar. Szerintem iszonyú nagy különbségek vannak a gyerekek között a temperamentumukban, egységes recept nincs, nálunk annyira sok a hiszti, hogy ha azt látja, hogy elér vele bármit is, a hajam fog kihullni. Az viszont nagy tanulság, hogy egy 2-3 évessel nem lehet beszaladni valahová pár kifliért vagy egy akármiért, mert mindent meg akar fogni, nézni és nem lehet sietni vele.
    A hideg kőre meg azt találtam ki, hogy lehet kapni méterben, ilyen lukacsos fürdőszobai gumiszőnyeget és azt tettem le a fürdőben és a konyhában. Szépnek nem szép, de jó meleg :) Ha nem akar zoknit venni, ne vegyen. Nálunk kb 5 perc után már kéri a zoknit :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez pontosan milyen szőnyeg? Engem is erdekelne.
      En is megprobaltam ezt hogy otthagyom hadd hisztizzen magában de azonnal jon utánam kapaszkodik belem es mar akad el a lélegzete. Persze lehet nalunk még nem annyira tudatos ez a hiszti hanem ő tényleg azt hiszi hogy valami szörnyűség történt ellene.

      Törlés
    2. én is próbáltam ezt, nálunk nem működik. a sima hisztiből kivétel nélkül minden esetben átmegy distressz típusú hisztibe, taknya-nyála összefolyik, rángatózik, egy lépést se tudok tenni, mert rohan utánam és csimpaszkodik a lábamba, majd a csúcsponton sírva könyörög, hogy "anya puszi, anya puszi!", az ölembe bújva tud csak megnyugodni, és az is legalább fél óra (onnantól számítva, hogy felvettem, előtte meg akármennyi, órák, ha hagyom/hagynám). szóval valószínűleg gyereke válogatja, de nem ultimate módszer. :(

      Törlés
    3. Fella: aquamat szőnyegnek hívják. Nagyobb Diegokban v interneten tudsz venni.

      Törlés
    4. @ szinvaltoszemulany: szerencsére nálunk "csak" kisnéró típusú hiszti megy, amik kb 2-3 perc alatt lefutnak. Talán kétszer fordult elő komolyabb distressz hiszti, de azt időben elkaptam és mindkét esetben fáradt volt nagyon.

      Törlés
    5. amúgy zavar, mert így teljesen eszköztelennek érzem magam a fegyelmezésben. fizikai erőszak nem játszik (nem mintha nem viszketne néha a tenyerem), az észérveket kiröhögi, az ignorálásnak meg ezek a kiborulások az eredményei. látom rajta, hogy nem zsarnokságból csinálja, a lecsillapodás után már nem is téma, amiből elindult a hiszti (tehát nem éri el, amit akart), de azért ennyit nem ér meg a dolog. pedig reméltem, hogy majd olyan gyerek lesz, akit le tudok rendezni valami ilyesmi módszerrel. nem tudom, nem tudom én sem, mi a jó.

      Törlés
    6. ráadásul _eszméletlenül_ cuki és azonnal darabokban van a szívem, mikor jön oda, hogy megnyugtatásért, hogy puszilgassam, meg teszi a kezem a hátára, hogy simogassam. hát hogy fegyelmezzen így az ember?!

      Törlés
    7. Te milyen voltál? Mert én visszakaptam önmagamat - vagy legalábbis a szüleim azt állítják :) Ha tényleg igaz, hogy fontosabb a genetika, mint amit hozzáadunk nevelésben, én legalább tudom erre fogni:)
      És itt is cukiság van, mármint, ha nincs hiszti:)

      Törlés
    8. Én meg képzeljétek, a tesómat "kaptam vissza". Miután már a gyerekkorunkat is végigcsináltam egy nagyon erőszakos, nagyon hisztis testvérrel, most megkaptam ugyanezt gyerekben. Szerintem én ezért tolerálom rosszabbul mint az átlag.

      Törlés
    9. igazából nem tudom, milyen voltam, minket nagyon szigorúan és megfélelmítéssel neveltek, ezért nem volt hiszti, mert azonnal járt a pofon. :(( ha normális szüleim lettek volna, akkor szerintem olyan lettem volna, mint ő. elég erős akaratúak vagyunk mindketten. egyébként érdekes, nem mondanám hisztisnek, mert sokkal riktábban csinálja, mint bármelyik gyerek, akit látok a környezetünkben, a napköziben odáig vannak érte, milyen kezelhető, és tényleg nagyon könnyű vele az élet - általában. ha viszont időnként akaratoskodás van, akkor az brutál.

      Törlés
  9. Ha a gyerek valamit büntetés hatására többet nem tesz meg,azt általában - szerintem - félelemből nem teszi meg.Meg egyébként is, nagyon-nagyon találékonyak. Viszont a határokat meg ki kell jelölni. De félni meg nagyon rossz. Hát igen, ilyen ez a popszakma.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem az nem a félelem esete hogy akkor nem furdunk vagy nem kapsz turorudit.

      Törlés
  10. Lányok, az fent felsorolt történetek tök mások - Boni nem hisztizik, vagy csak nagyon keveset. Itt most arról van szó, hogy nemhogy nem fogad szót, de direkt azt csinálja, amit megtiltunk neki, hatamas mosollyal az arcán.

    De nem hinném, hogy félni fog, amiért nem vittük le a pincébe :)) sőt, tök vicces volt, ahogy utána kiabált, hogy Le akarok menni a pincébeeeeee!!!

    Ella: nagyon szomorú lenne, ha a nevelésnek egyáltalán nem lenne hatása.. legalább egy icipicit! :) Arra egyébként én is szoktam gondolni, hogy inkább legyen jó kapcsolata a szüleivel, ráér késsel-villával enni később is. (remélem, érthető vagyok)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A multkor olvastam egy cikket hogy egyre tobb kutató gondolja azt hogy a Nature es a nurture közül az elobbinek sokkal nagyobb szerepe van. Utana akarok majd olvasni bővebben valami 90 százalékot említett mint ami örökletes es nem tudsz rajta változtatni.

      Törlés
    2. Na jó, de hogyan bizonyítják be??? Dobálózni könnyű a számokkal... Amúgy én hiszek abban, hogy NAGYON sok mindenen változtatni tud az ember, Ella. A negatív hozzáálláson is! :)

      Törlés
    3. PL. ikervizsgálatokkal szokták az ilyet bizonyitani. Tényleg egyre nagyobb szerepet tulajdonitanak a géneknek.

      Törlés
  11. Ilyen nálunk is szokott lenni, és néha nálam is elszakad a cérna. Ha fizikai fájdalmat okoz nekem szándékosan, akkor szoktam kiborulni. Nagyon sokszor számolok el tízig, és emlékeztetem magam arra, mennyit vártunk rá. Ha nagyon kikészít, mindig a pozitív terhességi tesztemre gondolok, mennyire boldog voltam.
    Szerintem vannak alapban szófogadatlanabb gyerekek. Az egyiknek tízszer mondod el a másiknak százszor amíg megfogadja. Van amelyiknek még többször.

    VálaszTörlés
  12. Hat lehet, hogy egy hipnotizor veszett el bennem, de nalam abszolút működött a melyen a szemébe nézek, es mely bugo hangon közlöm, hogy ezt nem, mert majd meglátod, mi lesz. A fizikai erőszakot (rúgás, harapás) egyáltalán nem toleraltam. Tuti, hogy volt megfélemlítés jellege is a dolognak, de egyszerűen nekem nem fér bele a világomba, hogy kezet emeljen ram a gyerekem. Mar nagyobbak, es nem volt ilyenre példa, de akkor is beszaladna a madzag, ha lehulyeznenek (hallottam mar osztalytarsaktol ilyet). Bizonyos dolgokat en sem teszek meg velük (nem ütöm és nem hülyét en ke őket), és ebben kölcsönösséget vártam és várok el.

    VálaszTörlés
  13. Abszolút egyetértek. Ugyanakkor én teljesen megértem Bonit is, hogy harap: egyszerűen nincs más módja levezetni a feszültséget, ami akkor gyűlik össze benne, amikor az anyja nem érti, amit mond.

    A múltkor elmentünk vele bőröndöt venni, előre beharangoztuk neki, hogy majd játszhat is vele. Amikor kifizettük, tök csalódottan kérdezte, hogy "Teteje? Teteje?" Mint kiderült, azt akarta kérdezni, hogy miért nincs a bőröndnek KEREKE. Én meg mutogatta a tetejét, kinyitottam neki, visszazipzároztam... szegény, iszonyúan ideges lett, eleve, hogy nincs a bőröndnek kereke, hát még hogy ez a lökött anyja a tetőről hadovál valamit...!Ilyenkor látom rajta, hogy fel tudna robbanni, és ezért harap. De tényleg itt az ideje, hogy megtanulja: ezt nem szabad.

    (egyébként olyan édes volt, kivonszolt a bolt elé az első autóhoz, rámutatott a kocsi kerekére, és könnyes szemmel mondta: Teteje!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó de édes:) De nem haraphat, amúgy azt a bölcsiből szokták hozni és gyorsan el is marad szerencsére:) Ezeken a kommunikációs problémákon nagyon sokat segít ha már tényleg mindent megértesz amit mond:)

      Törlés
    2. Igen én is megértem az összes agresszív reakciót, sőt az éjjel óránként való felébredést, az üzletben való visítva fetrengést is ha nem kaphatja meg amit akar, de MUSZÁJ minden embernek megtanulnia RENGETEG szabályt és korlátot. Ősember korunkban is meg kellett tanulni (gondolom) hogy ha ott ólálkodik a kardfogú tigris, akkor kuss van. Inkább csak az a szomorú mikor úgy érzem hogy ahelyett hogy én szépen értelmesen elmagyaráznám ő meg megértené hogy "aha, rendben ez tök logikus az én érdekem" ahelyett van a rászólás, könyörgés, rálegyintés és az egész egy folyamatos harc. Két olyan ember között (anya-gyerek) akik normális esetben kizárólag egymás javát akarják mert kvázi függ egymástól az életük.

      Törlés
    3. Amúgy milyen okos a Boni hogy az autó kerekével illusztrálta. Én is jártam már így Zselykével hogy szinte láttam rajta hogy a hülye anyám már megint nem érti hogy mit mondok, látom jobban kell magyaráznom.

      Törlés
  14. (egyébként olyan édes volt, kivonszolt a bolt elé az első autóhoz, rámutatott a kocsi kerekére, és könnyes szemmel mondta: Teteje!)

    tünemény lehetett!
    nem lehet könnyű neki sem

    VálaszTörlés
  15. Ismeritek a Nekunk Bevalt blogot? Olyan jo kis peldak vannak, hogy hogy lehet eroszakmentesen kezelni a nehez helyzeteket. Mas kerdes persze, hogy mennyire lehet atvinni sajat gyakorlatba..

    VálaszTörlés
  16. Köszi, mindenképpen megnézem!

    (biztos nem akarattal írtad, de azért leszögezem: mi nem vagyunk erőszakosak Bonival :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj dehogy, eszembe sem jutott :) nem valodi fizikai eroszakra gondoltam, hanem mikor nem az erofolenyevel er el valamit az ember (legyen az felemelt hang, bunti, barmi ilyesmi).

      Törlés
    2. Közben eszembe jutott, hogy valszeg a büntetést is erőszaknak gondolod. Akkor ilyen értelemben valóban erőszakosak vagyunk vele, de ezt vállalom. A fenti két esetben utólag is mindet ugyanúgy csináltam volna, a büntetés számomra nem kudarc, hanem eszköz. Nevelési eszköz: megmondom, mik a határok (nagyon tágak ám, nem kell a szívhez kapni :)), mit nem szabad csinálnia, mit lehet helyette csinálni. Elmondom neki a szankciót is. Meggyőződök róla, hgy jól megértette, majd ha mégsem fogad szót, akkor büntetek. Persze semmi megszégyenítés vagy testi erőszak. Ahogy fent is írják többen, vannak dolgok, amelyek egy 3 évestől sem tolerálhatók!

      Törlés
    3. En nem ismerem a fent emlitett blogot, de az eroszak szorol a 'non-violent communication' jutott eszembe, ami egy Marschall nevu amerikai ficko nyoman szuletett es talan mar egy vedett fogalom is. O egeszen tagan ertelmezi az eroszakossag fogalmat - nagyon jo a konyve! (Bocs, az offtopicert).

      Törlés
    4. Könyvajánló mindig jöhet! :)

      Törlés