2016. május 12., csütörtök

Soha nem késő?

Egy 70 éves nő adott életet első gyerekének – futok ma bele mindenhol ezekbe a cikkekbe. Több helyen is olvastam, hogy a kisbaba lombik kezeléssel fogant meg, ráadásul a nő és a férfi saját sejtjeinek (petesejt + hímivarsejt) felhasználásával.

Hú, de mérges vagyok, amikor azt látom, hogy ezek a baromságok bejárják a netet, és portálok veszik át más portálok hülyeségeit. Vagy ha igaz lenne a hír, akkor miért nem magyarázzák el: hogyan? Hogyan lenne lehetséges, hogy egy 70 éves nőnek egészséges petesejtjei vannak, amikor köztudott (mármint azok számára köztudott, akik sajnálatos módon közelebbi kapcsolatba kerültek a lombik intézményével), hogy 40-42 év felett már csodaszámba megy a sikeres lombik? (női életkorról beszélünk, természetesen)

Azt a látszatot keltik ezek a cikkek, hogy teherbe esni könnyű, és bármikor sikerülhet. Miközben a valóság az, hogy 40+ évesen nagyon nagy a kockázata a kromoszóma-rendellenességeknek, de a legnagyobb probléma mégiscsak az, hogy legtöbbször maga a terhesség létre sem jön.

Más a helyzet a donor petesejttel. Fiatal nő petesejtével fogant babát tényleg szinte bármilyen életkorban ki lehet hordani – azt hiszem, ez leginkább pénzkérdés, hiszen pénzbe kerül a petesejt,a műtét, az orvosok stb.

Akármilyen furán hat is a nagyszülő korú pár a pici babával a képeken, én mégsem vagyok megrökönyödve. Jó, hát nagyon szokatlan helyzet, meg az ideálistól nagyon messze van, de én mégiscsak azt mondom, hogy egy baba születése öröm, érkezzen is bármilyen körülmények közé.

Aztán az is lehet, hogy az egész úgy ahogy van, nem igaz...

11 megjegyzés:

  1. Ennél a hírnél már csak az a videó jobb, amit tegnap több hívő ismerősöm is megosztott a FB-n: 40 körüli pár mosolyogva ül a kanapén, és beszámolnak arról, hogy bár mindketten meddők, és az orvosok egyöntetűen a lombikot javasolták, ők inkább Isten kezébe tették a kérdést, és elkezdtek imádkozni, és lám-lám, hát nem megfogant a feleség két hónappal később (aztán egy évvel később megint)?... A háttérben idilli gyermekkacaj.

    VálaszTörlés
  2. Hm, nem tudom. A hittel nem vitatkoznék - én el tudom képzelni, hogy vannak emberek, akik annyire mélyen hisznek, hogy Isten (vagy más) kezébe helyezik az életüket és ők semmi mást nem tesznek az ügy érdekében.

    És egyébként tényleg vannak elképesztő történetek - elég csak itt a blogfaluban körülnézni (vagy akár közös ismerőseink között! :)), szóval nem hiábavaló a remény.

    De egy 70 éves nő, saját petesejttel?? KIZÁRT.

    VálaszTörlés
  3. Nem tudjuk,hogyan lett ez a petesejt. Egy ismerődömnek méhrákja volt,és hogy megmentsék az életét kivették a méhét és petefészkeit is. A petefészkét (egy részét) lefagyasztották,hogy ha később kell -akár 70 évesen is- legyen saját petesejtje....Úgyhogy miért ne lehetne? Lehet náluk is volt ilyen "vésztartalék" ....

    VálaszTörlés
  4. Akkor ezeket jó 30-35 évvel ezelőtt kellett volna lefagyasztani - kétlem, hogy a tudomány akkori állása szerint ez lehetséges lett volna. Akkoriban indultak az első lombikprogramok (Amerikában, Franciaországban).

    Aztán meg miért vártak volna ennyi időt a beültetéssel?

    VálaszTörlés
  5. Szerintem is gyanús a hír.
    Persze, aki elhiszi a legendákat (pl. azt a számos esetet, amit a biblia is taglal és "szentírásként" vesznek sokan : Sára 80 elmúlt, Ábrahám sokkal több, amikor Izsák született...), annak ez is hihető. Más kérdés, hogy mi lesz a korán árvaságra jutó kisgyerekből, akit egy dédnagymama szült, csak azért, hogy a tudomány korláttalan lehetőségeit illusztrálja...

    VálaszTörlés
  6. Na, a Velvet azt írja, hogy donor petesejt...

    VálaszTörlés
  7. Rózsa, gondolom a rokonok fognak gondoskodni róla... vagy ez költői kérdés volt? :)

    Molly, köszi a kutatómunkát, tényleg!

    VálaszTörlés
  8. Nekem ez a hír szívszorító. Sajnálom a babát, hogy nem, vagy alig fogja ismerni a szüleit, az ő gyerekeinek pedig nem lesz az ő oldaláról nagyszülője. A másik meg, hogy én magamat is néha vénnek érzem (35 évesen szültem), mikor órákig kell a szőnyegen vonszolódnom autókkal, és eszembe szokott jutni, hogy biztos jobban bírnám, ha tíz évvel fiatalabb lennék.

    VálaszTörlés
  9. Én legfőképpen azt nem értem, hogy miért ültettek be egy 70 éves nőnek? Mire számít, hogy 120 évig él?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hírértékéért. Már ha egyáltalán igaz a történet.

      Törlés
    2. A cikkben, amit en olvastam, leirtak miert. A tarsadalomban, ahol eltek ez evtizedekig oriasi szegyennek szamitott, hogy nincsen gyerekuk.
      (B.)

      Törlés