2015. február 26., csütörtök

A túlbonyolítás művészete (szakértői beszámoló)

Miután megegyeztünk az ingatlanossal, hogy kivesszük a lakást, megvettem március közepére a repjegyem haza és elégedetten hátradőltünk. Másnap kaptam egy e-mail értesítést (még nem mondtam le) egy újabb lakáshirdetésről. Rákattintottam, és rögtön láttam, hogy ez a Tökéletes Lakás. Van benne vendégszoba, két wc, két fürdőszoba - szóval pont olyan, mint amilyet kerestünk. Csak ezért a lakásért megtettük a hat órás utat. Megnéztük, nos, közelről nem olyan tökéletes, de még mindig szuper.

Na most mi legyen?

Van először is ez az első lakás (nevezzük mondjuk Pasteur utcainak), amibe én beleszerettem, amit már majdnem kivettünk. Tágas, nagy belmagasságú, teljesen felújított, de csak egy fürdőszobája van (benne a wc). Nincs ugyan vendégszoba, de a nappali kettéosztható. Miután megnéztük a másik lakást, visszamentünk ide, tébláboltunk egy kicsit előtte, hátha ott vannak a festők (az ingatlanos nem vette fel a telefont), és rájöttünk, hogy az utca bizony nagyon forgalmas. Cserébe viszont délután besüt a nap.

Aztán van ez az új (legyen mondjuk Mozart), ami nem szerelem. Viszont nagy. Tele van beépített szekrényekkel, egy darab PAX-ot sem kellene vennünk (igaz, drágább is; 9 hónap alatt behozza az árát a másik). Az utca csendes, egyirányú, a lakás pedig a másodikon van (lift nélkül, szemben a Pasteur-rel, ami a harmadikon van lift nélkül). Viszont nem süt be soha a nap - ezt láttuk is: az előtte lévő nagy épület pont eltakarja a napot. Ennek ellenére nem sötét, a nappalin pl. négy ablak van, de még az egyik fürdőszobán is van ablak (és erkély!). Viszont 4 perccel tovább tart az út a vonatig - ez nem tűnik így soknak, de amikor reggel felébredek, bizony szörnyű a gondolat, hogy 11 perc, míg a hidegben, szélben, esőben eljutok a pályaudvarig.

Az elején egyértelmű volt, hogy melyiket szeretném. Z. viszont pont a másikat akarta. Aztán gondolkodtam, és rájöttem, hogy Z-nek igaza van. De ekkorra már meggyőztem, és meggondolta magát. Utána listát írtunk a két lakás pozitívumairól és negatívumairól, de ez sem segített: hogyan lehet összehasonlítani egy csendes utcát (Mozart) egy parkettázott előszobával (Pasteur)?  Vagy a ronda kilátást (Mozart) az egyetlen wc-vel (Pasteur)? Felhívtam a barátnőmet, a szüleimet, na nem mintha véleményük segített volna a döntésben.

Aztán nagy nehezen körvonalazódott, hogy melyiket szeretnénk. Kitaláljátok?

16 megjegyzés:

  1. egy harmadikat? vagy mindkettőt? (lásd a sütinél)

    ilyen reménytelen helyzetekben nagyon-nagyon sokat tud segíteni egy egyeurós :D

    VálaszTörlés
  2. :-))) nem kellett volna megnéznünk, akkor ma már boldogan pakolgatnánk dobozokba!

    VálaszTörlés
  3. Jesszus... és én most belegondootam, hogy mindez még előttünk áll.

    VálaszTörlés
  4. Tippem: eredetileg vendégszobásat, két wc-t, két fürdőszobát akartatok, tehát Mozart.

    VálaszTörlés
  5. Én is a Mozart-ra gondolok!!! :D

    VálaszTörlés
  6. Nem, nem. Szinte biztos, hogy a Pasteur maradt. :) Zsofi

    VálaszTörlés
  7. én pont ilyen bénán döntő vagyok, úgyhogy fogalmam sincs, már nagyon kíváncsi vagyok :)

    VálaszTörlés
  8. + egy tipp Pasteur-re :) Kata

    VálaszTörlés
  9. Pasteur. Szerintem ilyenkor az a meghatározhatatlan plusz a döntő, az érzés. A házunk nem mentes a kompromisszumoktól, de az erkélyen tudtam, hogy ez az. Azóta is mindenki beleszeret az erkélybe :-)

    VálaszTörlés
  10. Csak a száraz tények alapján a Mozartot mondanám de valahogy úgy érzem a Pasteur az. Én is jártam már úgy (ráadásul a mostani vásárolt és nem bérelt lakásunkkal) hogy éreztem hogy ez az pedig szóltak ellene (és egy másik mellett) száraz tények.

    VálaszTörlés
  11. Haaaat, a Mozart-ra szavaztunk, a plusz szoba (és a remélt vendégjárás) miatt, de sok kérdőjel van még a dologban. Ráadásul Z. Folyamatosan elbizonytalanodik. Aztán lehet h nem is kapjuk meg. Sőt, sztem még az is elképzelhető h a két szék között... Mindenesetre visszamegyunk megnézni, csak azt sajnálom h a két lakást nem tudjuk megnézni ugyanazon a napon: a másiknak épp most csiszolják a parkettáját.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont most akartam írni hogy a másodikat választottátok erre tekerem le az oldalt és már leírtad DD. Én is a másodikat választanám így látatlanban

      Törlés
    2. Igen, a harmadik szoba egyszeruen mindent visz! :)

      Törlés
    3. Szóval győztek az ész érvek. Hát a több hely az fontos. Én ezzel küszködök 16 éve (mikor az első lakásomat vettem). Mindig pont még egy szoba kellett volna.

      Törlés
    4. Meg igazabol az is kozrejatszott, h ezt lattuk utoljara! :)

      Törlés