2014. január 15., szerda

Négy dolog, amit eddig nem tudtam a babázásról

1. Éjszakák: nem a felébredések és a szoptatások száma a döntő tényezők az éjszakák minőségében, hanem hogy milyen hamar tud böfizni és milyen gyorsan alszik vissza. Z. a téli szünetben felajánlotta, hogy aludjak végig pár éjszakát, majd ő odaadja Bonhomme-nak az előre lefejt tejet. Végülis nem ezt csináltuk, hanem én megszoptattam ő meg visszaaltatta. Így is istenien aludtam és kipihenten ébredtem: kétszer-háromszor 10 perc éjjel nem a világ.

2. Fáradság: nem gondoltam, hogy nem a fáradság a nehéz, hanem hogy az ember minden tevékenységben folyamatosan meg van szakítva. Ha összeszámolom a szabad óráim számát, valószínűleg kijönne egy szimpi kis összeg, aminek viszont az elosztását soha nem ismerem előre.

3. Hátfájás: ezt nem is kell részleteznem. A problémák királynője, és akkor még csak egy 5 és fél kilós gyerekről beszélünk.

4. Ének: azt meg végképp nem tudtam, hogy reggeltől estig énekelni (a magam részéről a kornyikálás kifejezőbb szó) kell egy babához. Bonhomme imádja. Egy ideig tátott szájjal nézi azt, aki énekel, majd ő is rákezdi: Hőőő, hőőőőő! (imádom!) Minél hangosabban éneklünk, annál jobban csillog a szeme és jár a keze-lába. Ma már komplexusok nélkül bárhol, bármikor, bármilyen hangerővel rázendítek. Múltkor valaki megkérdezte, hogy vannak-e Bonhomme-nak preferenciái. Hát, bizony, van egy dal, amit különösen szeret...:


27 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Ne haragudj, hogy így rád török, de szeretnék kérdezni, ha lehet.

      Törlés
    2. 2 vetélés után elmentem IR vizsgálatra szintén a Google hatására. Eredményeim a tiéddel hasonlóak és az orvos nekem is azt mondta, hogy nagyon nincs mit tenni ezzel, én még is aggódom - valószínűleg a rengeteg "utánaolvasás" miatt. Kérdésem az lenne, hogy a terhesség alatt diétáztál?

      Törlés
    3. bocsánat, a válasz lejjebb van, rossz gombot nyomtam meg! :)

      Törlés
  2. Hat ez keesz! Lehet, hogy kulonosen muzikalis, ki tudja? ;) En mar elore sulyzozom :DDD

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. na, kitöröltem, mert két részletben sopánkodtam és olyan idétlen volt:) szóval csak annyi, hogy irigykedem a tíz perces ébrenlét miatt: az én gyerekeim állati sokáig ettek, kicsi volt a szájuk, nagyon nehezn ettek, volt, hogy másfél órán át, aztán másfél órát fejtem, aztán jött a következő etetés, nagyon kemény volt. nekem nem csak a hátam fájt, hanem mindenem és állva elaludtam bárhol. őszintén szólva nagyon boldog vagyok, hogy már három évesek, bevallom, én a csecsemőkornál nem tudok nehezebbet elképzelni.

    VálaszTörlés
  5. Eszter, azt jól teszed! :))

    Molly, most már én is örülök, hogy max. 10 percik szopik (egy mellből, de éjjel csak egy mellből adok neki), az elején aggódtam, hogy ez nem elég, nem fog hízni stb. de minden oké volt. A fejés tényleg rémes, én is utálom, képzelem ha ilyen gyakran kellett fejned, az milyen rossz lehetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak 10 (TÍZ?!) percig??? Mi is eljutunk ide egyszer vajon? :)
      Mennyi idő után rövidült ennyire? (Nekem is másfél óra volt nagyjából első hetekben plusz egy óra fejés, most már csak olyan 40 perc és fejni ritkán kell mert kiüríti teljesen... de ezek szerint még faragható...?)

      Törlés
    2. Esti, ez 5 percről NÖVEKEDETT tízre! :))) és hogy örültem! :)

      De miért fejsz? A mamám mesélte, h neki anno azt tanácsolták, fejje ki a maradékot, de nekem ezt nem mondták, így nem is csináltam. (mondjuk nem is érzem soha, maradt-e benne vagy sem... szerintem mindig van benne, amúgy :)

      Törlés
    3. És 5-10 perc alatt tudja kiszívni azt a 120-140-et, amit az előző posztban említettél?! Akkor kb. úgy ömlik belőled, mint a cumisüvegből - irigyirigy... :)

      Majd erről is tervezek posztot, de röviden: azért fejek, mert még mindig nincs elég tejem, olyan 30-40 tápszeres pótlással dolgozunk, és egyelőre sehogy sem tudom utolérni magam (20-ról 60-ra sikerült felküzdeni a két mellet két hét alatt, de közben már a szükséglet is nőtt, szóval még mindig hátrányban vagyok). Kissmajom nagyon ügyes szorgalmas baba, egész sokáig hajlandó szopni, szóval valóban nem kellene beavatkoznom, de egy idő után azért már fájok, és olyankor egyszerűbb fejéssel stimulálni a termelést.

      Amúgy tényleg mindig van benne, de nem mindegy, hogy mennyi... mikor alig érek hozzá és már spriccel, akkor egyszerű, de én azt nevezem "üresnek", mikor elég erőteljesen kell dolgoznini, hogy valami kipréselődjön. Na olyankor dührohaot kap, és üvöltve rázza a fejét, én meg sajnálom, és kapja a tápszert amíg jól nem lakik...

      Törlés
    4. Ja, értem! A fejést nekem is mondták szaporításra,

      Nem, a 120-130 ml az már a két mell, amikor 5 percig szopott, akkor nem mértem. De Z, mesélte, hogy amikor cumisüvegből issza ugyanezt a mennyiséget (110 ml), akkor még rövidebb idő alatt végez (kb. 5 perc). És nekem soha nincs olyan, h spriccel, képzeld, ki érti ezt?

      Törlés
    5. és nem fáj a hasa ha ilyen mohón eszik? hát ez nagy szerencse.

      Törlés
    6. De sztem fáj neki, mert gyakran tekeredik és kukacoskodik. Meg sok levegőt is nyel, jó nagyokat böfög utána :)

      Törlés
  6. és a tejtermelésnek nem árt ha egy mellből adsz csak? folyton azt nyomták emlékszem, hogy mindkét mellből és mindig és egyfolytában:) elméletben mindent tudok a szoptatásról, csak hát a gyakorlat...nekem azért kellett folyton fejnem, mert akartam nekik tejet adni, de nem tudtak szopni. te szoktál fejni, de miért? ha elmész otthonról vagy amúgy is?

    VálaszTörlés
  7. Ó, nagyon szépen énekelsz :)))

    VálaszTörlés
  8. Hú, én már nem is emlékszem az eredményeimre! :) Nem tartottam IR-diétát a terhesség alatt, csak nagyon vigyáztam az édességekkel, hogy nehogy túl sokat hízzak. És mivel nekem lombikom volt, a 34. hétig (ha jól emlékszem) kellett "szednem" Utrogestan-t, nem tudom, ez értékes infó-e.

    Sajnálom és kitartást!!!

    VálaszTörlés
  9. Molly, nekem nem lett (eddig) semmi bajom a tejtermeléssel, de B. egy csomó ideig nem is akart két mellből szopni, hiába erőlködtem volna. Csak pár hete eszik két mellből, de este még mindig nem. Én is kaptam ilyen tanácsot, de nem tudtam megvalósítani! :) Csak akkor fejek, ha elmegyek itthonról, hogy Z. tudja adni. De tök nagy macera, sterilizálni kell, meg egy kicsit fáj is, nem?

    VálaszTörlés
  10. Hogy tud valaki ennyire jól rajzolni?! Komolyan ki kellene adni!!

    Nálunk egy időben az Egy kis éji zene 2. tételének éneklése volt a gyógyír mindenre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én is ezt mondtam. lombikos-terhes-csecsemős képregényből biztos nincs olyan sok, szerintem abszolút eredeti lenne. tamko, lehetek a menedzsered?

      Törlés
  11. LIKE! (főleg Kossuthlajosaztüzente.. ) :)

    VálaszTörlés
  12. köszönöm! Kicsinap, ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  13. Szuper poszt, szuper kép!
    mimi/réka

    VálaszTörlés