2013. december 6., péntek

Európa

Elmondom, mivel töltöm a minimálisra zsugorodott, drága szabadidőm kb. felét. Telefonálok, emailezek és faxolok mindenféle hivataloknak, intézményeknek és hatóságoknak. Ezt a posztot pedig megpróbálom úgy megírni, hogy ne használjam a kafkai jelzőt. (Kihívás!)

Mivel Magyarország az EU tagja, nekem semmiféle papírra nincs szükségem ahhoz, hogy itt éljek. Az útlevelemmel bárhol igazolhatom magam, a jog szerint inaktív tagja vagyok a francia társadalomnak. Tök jó, csak éppen így semmivel nem tudom igazolni a lakcímemet, bemondásra nem hiszik el sehol. Ezért az elektromosság-számlát átirattuk a nevemre, mert ez viszont hivatalosnak számít (abba ne menjünk bele, hogy ez egy telefonhívásba került és senki nem ellenőrizte, hogy valóban itt lakom...). Ezzel megoldódni látszik a dolog, kivéve egy helyen: a belga bankomnak ez a papír sem jó, ők az önkormányzattól kérnek igazolást. A francia önkormányzat viszont ilyet nem állít ki. Úgyhogy most több telefonhívás és e-mailváltás után is ott tartunk, hogy nekem kell könyörögnöm egy banknak, hogy lehessen náluk számlám, hát nem nonszensz?

Nem jobb a gyerek magyar anyakönyveztetésének ügye sem. A magyar konzulátus nem akarja elfogadni Bonhomme születési anyakönyvi kivonatát, apasági nyilatkozatot kérnek Z-től. Mintha nem állna rajta fehéren-feketén, ki az apja! Én ebben semmi logikát nem látok, ha valaki tudja, magyarázza meg nekem, a nőnek nem sikerült a vonal végén. Azzal próbált érvelni, hogy vissza lehet élni a dologgal. De könyörgöm, hogyan?? Letagadni sem lehetne, ki az apa, még ha szeretnénk, akkor sem. Az apasági nyilatkozatot viszont nem lehet csak úgy kitölteni és elküldeni: személyesen kellene elmennünk mindkettőnknek, Párizs másik végébe, egy háromóránként szopó csecsemővel, bronchitis-járvány idején. @""#^9~§@%+µµµ§§!!!!

Lehet, hogy kevésbé lennék felháborodva, ha főállásban nem olyan szövegeket kellene fordítanom nap mint nap, hogy az EU tagállamaiban mennyire szuperul és szabadon lehet költözködni, lakni és munkát vállalni.

Itt az idő, hogy összeházasodjunk.

11 megjegyzés:

  1. Kedves Tamko!

    Ez egy kvázi hasonló sztori a magyar anyakönyvezésről: http://hataratkelo.blog.hu/2013/11/26/egy_elkepeszto_kalvaria_tortenete_543

    A hivatalokban, legyen az külföldön, vagy itt Mo-n, mindenhol akadékoskodó aktakukacok ülnek... Nekem az ápolási díjas papíromat a nőci majdnem széjjelhagyta, úgy kellett neki szólni, hogy még ez meg ez is az aktába tartozik...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pocikabogi: Nekem is ez a poszt jutott eszembe!

      Törlés
  2. kitartás! - kiakasztó! (ha egyszer összeházasodunk, hasonló okokból tesszük majd)

    VálaszTörlés
  3. Ismeros szitu. :/

    Le sem irom a kalvariankat, nem ferne ra a papirra. :)

    VálaszTörlés
  4. Tamkó: Ne keress logikát abban ami nincs. A problémák fele ott kezdődik hogy a hivatalban ülők sem ismerik az éppen érvényes jogszabályokat. Ezért elpasszolják maguktól valamilyen indokkal. A másik fele meg a bürokratikus törvények és rosszindulat. Apasági nyilatkozathoz szülés előtt közvetlen mentünk ki, én fürdőköpenyben, még jó hogy a kórházzal szemben volt az önkormányzat, meg nyár volt, akkor ott elkezdtek hímelni, hámolni hogy most ez nem lesz kész, meg akármi aztán jött a mentő kérdés, mikor fogok szülni, mondtam hogy akár most is, mert aznapra voltam kiírva, erre 5 perc alatt készen lett.

    VálaszTörlés
  5. Jogszabály ide vagy oda, azt szerettem volna, ha az ügyintézők beismerik, h logikátlan az, amit kérnek! Ehhez nem is kell ismerni a szabályozást! Z. is tett apasági nyilatkozatot még augusztusban, ez alapján állították ki a születési anyakönyvi kivonatot, de ez nem elég a konzulátuson, brrrr.

    Franciakulcs: pedig akartam is kérdezni tőled, h ti hogy oldottátok meg. Voltatok a konzulátuson ilyen papírt aláírni?

    VálaszTörlés
  6. Tamko: Ügyintézők beismerik? :-) Nem szokásuk.

    VálaszTörlés
  7. De hát miért nem? Én simán beismerném, ha a munkám során valamilyen hülye logikátlanságra kellene vetemednem. Nem próbálnék meggyőzni senkit, hogy az úgy jó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tamko: Jogos az elvárás, csak kár hogy kevesen gondolják így.

      Törlés
  8. Mi akkor döntöttük el, hogy összeházasodunk, amikor kiderült, hogy milyen eszméletlen bonyolult egy külföldön született baba magyarországi anyakönyvezése még úgy is, ha házaspár gyerekeként lát napvilágot, de anélkül meg egyenesen agyrém. Ezzel együtt tök jó, hogy így lett, mert pici, de szuper esküvőnk volt. Szóval hajrá házasság és ne idegeskedj sokat, árt a tejtermelésnek :)
    Mimi/réka

    VálaszTörlés
  9. Igen, voltunk.

    Az útlevélhez is együtt jelentünk meg, apuka, anyuka, újszülött.

    A második gyereknél már nem izgattuk magunkat, beletörődtünk mi mindenbe. Az első gyereknél még izzott bennem az értetlenkedés. Meg akartam érteni, hogy mi miért történik. Hasztalan.

    VálaszTörlés