2023. április 1., szombat

Könyvek

Elkezdtem Thomas Mann József és testvéreit. Egyszer már belevágtam, de nem jutottam túl a hírhedt első fejezeten, amikor József ötven oldalon keresztül egy kútkáva szélén üldögél és a Holdat bámulja. Akkor csodálkozva regisztráltam, hogy ez a nehéz, bibliai nyelvezetű könyv több ember kedvenc olvasmánya. Most télen beraktam a bőröndömbe Mo-on a három kötetet, és elhoztam magammal azzal a felkiáltással, hogy teszek még egy próbát. A nagymamám (akinek szintén kedvenc olvasmánya volt) régi, ötvenes években nyomtatott kötetei ezek, nagyon vigyázok rájuk, mert könnyen széteshetnek, úgyhogy amikor a legutóbb vonatra kellett szállnom (a sztrájkok miatt mostanában egy-egy ilyen út őrült kalandnak bizonyul, órás késésekkel, állomásokon szobrozással, vonatról meglepetésszerű leszállíttatásokkal majd vágányok közötti átloholással, illetve tömegben összepréselődve utazással) nem is ezt tettem be a táskámba, nehogy tönkremenjen, hanem a Kindle-emet.

Már régi kigondoltam, hogy mit fogok olvasni: Karinthy Utazás a koponyám körüljét, mert imádom, hogy minden helyzetben humoros tud maradni. Egyetlen borzongtató emlékem a könyvről az volt, amikor műtét közben (amit ébren töltött) egy vödört tesznek a feje alá, hogy abba hányjon, ha kell.

Köszönhetően a sztrájknak, amely maga is régi, el nem múló műszaki és infrastrukturális problémák közé ékelődve megint gyalázatos utazási körülményeket teremtett, szinte ki is olvastam a könyvet. Nem is emlékeztem, hogy Karinthy magázta a feleségét, és a könyvben őnagyságának hívta, amikor a rá hivatkozott. Más helyen pedig csodálkozva vettem észre, hogy valakit így jellemez: „intelligens asszony... század eleji típus”. Tehát 1936-ban a századelő már réginek tűnt, ami azt jelenti, hogy tizenhárom év múlva mi is úgy fogunk hivatkozni esetleg a 2000-es évek „régi pesti világára”, mint egy letűnt, békés korszakra? De hiszen a kétezres évek... olyan közelinek tűnnek. Ezen méláztam a vonaton, na meg azon, hogy az ötödik osztályos, ötödikes szavak helyett (fiáról szólván) azt írta több helyen is: ötödista. Haha, ötödista a polgáriban, ez viszont tényleg őskor annak ellenére, hogy maga a szöveg még mindig teljesen élőnek és aktuálisnak hat.

De ami a legmegdöbbentőbb volt: Karinthy abban az időben épp a József és testvéreit olvasta. Többször is említette, idézett is belőle! Imádom az ilyen véletlen egybeeséseket.

2 megjegyzés:

  1. Szia! Anna vagyok, egy régi zugolvasód, aki még sosem írt ide megjegyzést... De most kivételt teszek, mert a könyves posztjaidat szeretem a legjobban, és én is fatálisnak és elképesztőnek találom, amikor így egybekapaszkodnak a dolgok, mint most nálad Karinthy és a József és testvérei. Még egy véletlen egybeesés: az én nagymamámnál is kitüntetett helyet foglalt el ez a könyv, és az ő nyomán korábban én is próbálkoztam vele, de akkor nekem is beletört a bicskám. Kíváncsi vagyok, hogy neked második nekifutásra mi lesz a benyomásod. Most már befejezem, csak egy plusz érdekesség, ha már...: a Varázshegyet szintén nem sikerült elsőre végigolvasnom, mert pár oldal után minden alkalommal megmagyarázhatatlan betegségérzet lett úrrá rajtam, sőt volt, hogy a lázam is felment:). Gyakorlatilag mintha én is bevonultam volna a szanatóriumba a szereplők mellé:).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Képzeld, engem teljesen beszippantott a József és testvérei, teljesen megértem most már, hogy sokaknak ez a kedvenc olvasmánya. Azóta megtaláltam a Kindle-emen is e-könyv formájában, és mindenhová viszem magammal, mert letehetetlen. Egészen fantasztikus, hogy mit hozott ki a bibliai történetből; egy-egy ószövetségi sort egész fejezetekben részletez, ahol a szereplők élnek és emberiek, azaz nem jók vagy rosszak, hanem jók ÉS rosszak is egyszerre... az első ötven oldalt szerintem a LEGVÉGÉN kell elolvasni :)))) csak biztatni tudlak!!

      A Varázshegyet én is második nekifutásra olvastam el :)

      Törlés