Reggeli
Szerintem ebben a
kérdésben én nem tudok tanácsot adni, mi francia módra az édes reggelihez
vagyunk szokva. Abszolút nem ideális, tudom. Érdekes, hogy milyen hamar
átálltam, és ma már csak nagy ritkán eszem mást reggelire, mint egy kis tejeskávét
és péksütit (vagy lekváros pirítóst). A hihedelemmel ellentétben teljesen jól
kihúzható ezzel a délelőtt, van, hogy fél hétkor reggelizem és délig meg sem
éhezem.
Alapanyagok
Nem elvi okokból,
sőt, tulajdonképpen nem is igazán tudom, hogy miért, de nagyon kevés húst
eszünk, hetente kb. egszer főzök (vagy sütök) húst. Ez a hirtelen kisütött marhahústól (Mo-on
reprodukálhatatlan), a sütőben két órán keresztül sült kacsacombig bármi lehet
(bár most Z. tilialom alá vonta a szárnyasokat a madárinfluenza miatt), én
partizánakcióban magamnak gyakran csinálok véres hurkát is, sült almával és
krumplival (senki más nem szereti). Gyakran van nálunk hal (lazac, tőkehal,
amit épp kapni), ez a legpraktikusabb egészséges kaja, hiszen csak 15 percre
kell betenni a sütőbe.
Nálunk is gyakran
együtt a család délben ÉS este is, ezért mi csak egyszer eszünk főtt kaját/nap.
A másik alkalommal itt Franciaországban nagyon könnyű dolgunk van, mert finom
sonkát, sajtokat, reszelt répát, tabouleh-t stb. lehet kapni a boltokban (ezt
úgy hívjuk, hogy „ezt meg azt” eszünk). De otthon ez tényleg baromi nehezen
megoldható, teljesen mások az ízek, a szokások, a lehetőségek. Salátát (ami
alatt a salátalevelet, a zöldségeket és a vinaigrette-szószt értem) én
októbertől májusig egyáltalán nem szoktam enni, Z. igen, olyankor előre
megmosott, bezacskózott salátából csinálja (a jelenség egy külön posztot megér…
ez aztán a posztmodern életérzés!).
Ami a zöldségeket
illeti: imádom őket a megvásárlástól kezdve az elkészítésen át az evésig! Sajna
Z. és Boni válogatós, így a keresztmetszet, amit mindenki megeszik, szűk (talán
a krumpli az egyetlen, azt szoktam pürének, vagy pedig a vastagra vágott
krumplit 8 percig megfőzöm, utána olajjal összekeverem és a sütőben ropogósra
pirítom).
Ami mindig van
itthon (az egyértelmű kajákon kívül): csicseriborsó- és babkonzerv, többféle lencse,
paradicsomszósz, gyömbér, mélyhűtőben fűszerek.
Eszközök
A mélyhűtő és a
sütő nélkül nem tudnék háztartást vezetni. A mélyhűtőben általában alapanyagok
vannak lefagyasztva (zöldségek, gyümölcsök), nekem a hús és a kész kaja nem
vált be. A sütőt szinte mindennap bekapcsolom, mikrónk nincs (helyhiány). A
kuktát is sokat használom, plusz van még ez a lassúfőzőnk is, amelyben valszeg
sokkal több a potenciál, mint amennyire én kihasználom (hetente 1x), de rajta
vagyok az ügyön.
Nem tudom,
lehet-e otthon kapni kör alakú, kész rétestésztát feltekerve (hűtőrészlegen). Annak
segítségével kb. kéthetene egyszer csinálok vagy spenóttortát (spenót, tojás,
tejföl, kecskesajt, dió) vagy tonhaltortát (hagyma, tonhalkonzerv,
tojás-tejföl, olivabogyó), nekünk ez a kettő vált be, de a variációk száma végtelen.
(Amúgy mindenféle szószos tésztát is gyakran eszünk, nem hízunk tőle. Pontosabban:
nem ettől hízunk).
És akkor a receptek
Ha vendégeket
várunk és előre kell főznöm, akkor gyakran csinálok lazacmártást előző este (póréhagyma megdinsztelve, kb. 10 percjg,
rá a lazacot, végén teszínt és kaprot) és ezt tésztával esszük. Vagy pedig a
francia marharagut, a boeuf bourgignon-t:
kuktában kell készíteni vörösborral (a belga változat sörrel készül),
szegfűszeggel, kakukkfűvel; felmelegítve még jobb. Zölbabbal vagy krumplival
tálalom.
Mostanában
szoktam tajine-t is készíteni, mert
ez olyan praktikus kaja, hogy mindenki ki tudja belőle mazsolázni azt a
zöldséget, amit szeret. Nem tudom, a marokkóiak mit szólnának hozzá, de nekünk
ízlik: bárány- vagy csirkehús kell hozzá, én a lassúfőzőben együtt főzöm a hagymával,
gyömbérel, zellerrel, répával, csicseriborsóval, szárított barackkal és/vagy
fügével (plusz római kömény, ras-el-hanout
fűszerkeverék). Kuszkusszal tálalom, ami beissza a levet, így az az érzésem,
hogy a gyerek mégiscsak eszik egy kis
zöldséget.
Szoktam csinálni a lassúfőzőben fasírtot: az ember reggel darálthúsból, parmezánból, tojásból és prézliből kis golyókat gyurmáz, beteszi a gépbe, rá paradicsomszószt, hagymát, fokhagymát, répát, fűszereket (koriandermag, paprika stb.), és este már lehet is enni rizzsel, tésztával vagy krumplival (mindenki szereti).
Lehet otthon kapni
endíviát? Nagyon praktikus téli
zöldség, sokáig eláll, az íze tök jellegzetes, kicsit kesernyés. Kétféleképpen
szoktam csinálni: curry-vel és csirkével a gáztűzhelyen (az endíviát és a
csirkemellfilét kb. 2x2 cm-re kell vágni), és ezt rizzsel esszük; vagy pedig sütőben,
sonkával körbetekerve és béchamel-mártással leöntve (ezt is előre el lehet
készíteni, az endíviát kb. 15 percig főzni kell, utána a vizet jól kicsavarni
belőle).
A kuktánkhoz
kaptunk egy szakácskönyvet, amelyben találtam a következő ételt: kisméretű gomba és krumpli kell hozzá, és
koktélparadicsomok. Először a gombát kell megfonnyasztani hagymán, aztán a burgonyával
és a paradicsommal együtt pontosan 4 percig főzni a kuktában. Tök érdekes, hogy
víz egyáltalán nem kell hozzá, az eredmény pedig elképesztő! Pontosan tökéletes
állagú, roppanós minden zöldség. Hátránya, hogy nem lehet előre elkészíteni
(főlmelegítve azért OK).
Ha francia
vendégeink jönnek, Z. könyörögni szokott, hogy csináljak krumplifőzeléket. A franciák megőrülnek érte! Sajnos én nem
csinálom annyira jól, mint a mamám, aki tojáspörköltet szokott főzni hozzá. Még
felmelegítve is isteni, de nem nagyon szokott maradni, mert Boni is úgy eszi,
mint kacsa a nokedlit.
Még egy tök
praktikus szezonális kaja: a kelbimbó.
Ezt is csak én eszem egyedül, volt olyan tél, hogy hetente min. kétszer is
ettem (olajjal, hagymával, gyömbérrel megpirítom, kicsi vízzel felöntöm és
lefedem kb. 15 percig, aztán rá a szójaszós és szezámmag – köretnek is tök jó). Ja, és el ne felejtsem a francia lecsót (ratatouille), amelyhez öt összetevő kell: hagyma, kaliforniai paprika, cukkini, padlizsán, paradicsom.
Biztos kihagytam valamit... Amúgy a Bibliám a
következő két blog: Chili és Vanília (főleg a régi receptek, de ma pl. ezt főztem, tök jó lett, csak nem ilyen szép) és a Fűszer ésLélek. A francia szakácskönyvek közül azokat szeretem, amelyek zöldségenként vagy évszakonkét bontják le a recepteket, pl. mit lehet csinálni márciusban édesköményből?
Oh de erdekes kaják! Megenném szivesen mindet :)
VálaszTörlésMost hogy mondod, rég csinaltam fozeleket :) Nalunk 10 esetbol 9x hussal van minden :/ A főzelék is jó husos feltettel...
kánaán :) köszönöm!
VálaszTörlésÉppen főtt tojás alapú kőkemény diétát tartok.Hangosan korog a gyomrom olvasás közben.:D
VálaszTörlés:-DDD
TörlésHogyne lenne itthon endívua meg mirelit réteslap :)
VálaszTörlésAzért Magyarország nem Észak-Korea:)
szoktam venni endíviát, de csak nyersen eszem salátaként, eszembe sem jutott, hogy lehet mást is csinálni vele :( - köszi :)
TörlésEs mibe rakod? En is szeretem nyersen, mi sajttal es dióval keverjuk ossze. Olyan fura ez az endívia, hogy gyűlöltem régebben, most meg ennyira szeretem. :)
Törléssemmibe - só, citromlé, olivaolaj - mindenből épphogy :)
TörlésJa, mi is ugyanígy, csak még diót és kemény sajtot is.
TörlésEszembe jutott még a karamellizált endívia (vízben kicsit főzni, +hagyma, elpárologtatni a vizet a végén cukorral megpirítani). Isteni!
és tényleg vízben kezdődik??? mert pld karamellizált hagymalekvárt szoktam főzni (kenyérre kenni vagy húsokhoz), de annak olaj+ vajon indul az élete :D
TörlésElfelejtettem írni, hogy az endíviát nem kell felvágni (max. kettébe). Talán ezért kell előtte kicssit megfőzni, hogy a belseje ne maradjon nyers. Arra keress rá, h "endives braisées", látni fogod a képeken!
Törlésképzeld, találtam két félfonnyadt endíviát a hűtőben :) a tetejüket lecsaptam és megettem, a többi részét vízbe tettem, hátha...
TörlésEs milyen lett??? Tajekoztass!
Törlésegyelőre csak a zsályabokrom kezdett kiszáradni ugyanabban az ablakban (öntözés ellenére :( ) - szóval, idő, míg minden elpusztul :D
TörlésEzt nem ertem... nem lett jo?? Remelem, nem átkoztál meg :)
Törlésnem főztem meg, elültettem :)
Törlés:)))))))) jajdelüke vagyok
TörlésA hirtelen kisütött marhahús az a steak?... :)) Miért lenne Mo.-n reprodukálhatatlan?
VálaszTörlésMert nem sikerült olyan marhahúst vennünk, amelyik eléggé omlós lett volna! Cipőtalp lett mindegyik :)
Törléshttp://www.terra-pannonia.com/
TörlésMeg sok helyen lehet már itthon ír, argentin és egyéb megfelelő marhahúsokat kapni, sőt endíviát is.
a marhahússal az a gond, hogy ami már ehető, az havi többszöri fogyasztásra már megfizethetetlen - én is szoktam venni karácsonyra, húsvétra, egyéb sátoros ünnepekre jó marhahúst, de heti szinten nem megy. Én is szeretem, de a fiúk mindennap húst ennének hússal, különösen Á.
Törlésigen, borzalmasan drága a jó, sajnos. a múltkor vettem a férjemnek két szelet marhahúst, 2500 ft. elmorzsoltam pár könnycseppet, mikor meghallottam az árat
TörlésÉn is látom már, h Boni nagy húsevő lesz.. :)
TörlésÚgy értettem a marhahúst, hogy azt amit a lenti közértben vagy hentesnél megveszünk Bp-en, az nem lesz jó, ellenben itt mindig sikerül. Messzire nem utazom marhahúsért, nanemá! :))
Ez nem az a papír vékonyra vágott talán bélszín, amit 2 perc alatt kell megsütni? Mi Olaszországban szoktunk ilyet enni, ez itthon tényleg reprodukálhatatlan. Még a jobb helyeken is velem egyidős marhákat árulnak borjúként.
TörlésIlyet nem szoktunk csinalni, en a bélszinre gondoltam, amit epp csak hogy at kell sutni, h a belseje kicsit nyers maradjon meg :)), ez kb 4-5 eur/szelet, es ha a lenti boltban vesszuk is, akkor is nagyon finom. Igaz, nem Argentinabol jon :)))
TörlésA masik meg a nyers daralt marhahus, amit szinten csak kicsit kell atsutni.
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésnekunk sos kajának a vöröslencse is bejött, én az eredeti recceptektől eltérően paradicsomosan chilisen készitem, fozelékszeruen.
VálaszTörlés(mi kicsit speckok vagyunk mert én finnyakirálynő vagyok, elvbol nem eszek cukrot, gratiskent glutenerzekeny lettem vénségemre)