2020. december 15., kedd

Bejgli

Tud itt valaki finom bejglit sütni bevált recept alapján? Segítsetek! Idén csak akkor lesz, ha én megsütöm, de még soha nem csináltam (bejgli karácsonykor mindig volt, vagy lett). Mákot már sikerült vennem, meg is daráltam. A mamám receptjét kértem el, ebből szeretnék kiindulni, viszont nincs időm a netet bújni meg oktatóvideókat megnézni. Szerintetek jó lesz így? (a mamám szokott változtatni ezt-azt, de már nem emlékszik mit és hogyan). Mire figyeljek? A zsír helyett vajat fogok használni. De 15 gramm élesztő nem kevés ennyi liszhez? A hűtős rész is fura nekem, ennyi kelesztés vajon elég? Továbbá: a diót is megdaráltam még a hétvégén, nem fog az a hűtőben megromlani? Szombaton tervezem sütni, addig minden jó tanácsot, bevált gyakorlatot szívesen veszek!



38 megjegyzés:

  1. Pont tegnap láttam y-on a Borbás Marcsi műsorában ahol pozsonyi dióst-mákost sütöttek (ugyanaz a tészta és töltelék mint a bejglinél), hogy azért kell tojásos kenegetés után hidegre tenni a sütit, hogy majd márványosra süljön a teteje. Ráadásul ők is kétszer tojásoztak csak picit másképpen.

    VálaszTörlés
  2. https://maimoni.cafeblog.hu/2011/12/24/bejgli-lepesrol-lepesre/

    Mar evek ota ebbol a receptbol sutom a bejgliket. Mindig jol sikerul. ☺

    VálaszTörlés
  3. Nekem ugyanez a recept van meg, minden évben ezt sütöm. Lajos Mari receptkent ismertem meg. O le is fotózta a lepeseket. Én is vajat teszek csak a tésztába. Nekem ennyi tejjel túl lágy lesz a töltelék, ezért 1 dl tejet adok csak hozzá. A 15 dkg cukor is sok, elég 10 dkg nekünk. A dióhoz narancshejat is teszek. A mazsolát rumba aztatom. A tészta jól nyújtható, vonalzoval szoktam 20*30 cm-re nyújtani. Meg kell szurkalni sütés előtt a bejgliket, akkor nem reped ki a teteje. Nem kell megijedni, ha az oldala kissé szétnyílik sütés kozben, ha kihűl, akkor az visszarendeződik és szépen szeletelheto. Isteni finom szokott lenni.

    VálaszTörlés
  4. Annamari, huuuu, koszi az infòkat!! Baracklekvàrt te is teszel a màkhoz? (Erröl még nem is hallottam) figyelni fogok a tejre, köszi h szòlsz. Sajna a cukrot màr hozzàkevertem a diòhoz, màkhoz, ajjajjj. A 30 centi a hossza?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a 30 cm a hossza. A dió elállt volna a fagyasztóba is (én ott tartom), de szerintem így cukorral a polcon is eláll pár hétig.

      Törlés
    2. Teszek a makhoz baracklekvart, finom bele.

      Törlés
  5. Dorka, koszi! Itt taljesen màs a liszt-éleszto arany, érdekes (nagyon jòk a képek).

    VálaszTörlés
  6. Jaj de jó! Egy szintén első beiglis:)

    VálaszTörlés
  7. Biztos ügyes leszel! Egy apró tanács: a mazsolát én a már tésztára rákent töltelékre szórom, így egyenletesen oszlik el, és kenéskor se "akad bele" a tésztába. Plusz ha valaki nem szereti a mazsolát, egyik rúd anélkül készül.
    Finom beiglizést kívánok. (sztem az se gáz, ha kireped:)))
    rhumel

    VálaszTörlés
  8. Kata, szerintem idén sokan vagyunk :))))

    Rhumel, köszönöm, megfogadom!

    VálaszTörlés
  9. Te csináltál szép kenyereket is, nem? Ha az ottani kelt tésztás tapasztalataidat felhasználod, szerintem tuti jó lesz a bejgli is (nekem mondjuk nincsenek jó tapasztalataim azzal ha hűtőben keletszjük a tésztát, soha nem lett igazán jó úgy, de gondolom ez egyéni preferencia).
    A töltelék minnél kevesebb nedvességet kell, hogy tartalmazzon, mert a sütés közben keletkező gőz repeszti szét a tésztát, bár ugyan kit érdekel ez ha felvágva alig látszik és az íze is finom.
    A töltelék is nagyrészt egyéni ízlés dolga, de tuti mindenki tesz bele valamit a mákon/dión és a tejen kívül. Baracklekvár pont ez, de lehet meggylekvár ha az jobban tetszik, narancshéj vagy narancs kifacsart leve, fűszerek, mazsola helyett más aszalt gyümölcs vagy ha annyira nem szeretitek teljesen el is lehet hagyni.

    VálaszTörlés
  10. Csak ahhoz tudok hozzászólni, hogy a darált dió nem romlik meg a hűtőben, nemhogy karácsonyig, de hónapokig sem. Tapasztalat. :)

    VálaszTörlés
  11. FM: inkább a kiflis tapasztalataimat tudnám felhasználni, a kenyeret a New York-i recept alapján csinálom (vastagfalú edényben), annak összeállítása kb. fél perc. De pont az a fura, hogy a kiflit 3x pihentetni kell melegben, és így a duplájára nő. Hűtőbe még soha nem tettem kelt tésztát (nem is értem a koncepciót igazán).

    Köszi, megjegyzem a nedvességet. Én narancs vagy citrom KIFACSART levét még soha nem éreztem sütiben (piskóta stb.), szerintem az elpárolog nem? A héját szoktam belereszelni, ha találok biót.

    Ági, köszi, akkor nem aggódom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont így vagyok a hidegben kelesztéssel, nem pont a meleg miatt kezd az élesztő dolgozni? :)

      Szokatam olyat például, hogy a muffin tésztájában a tejet kiváltom narancslével. Érződik az íze (az állagának meg olyan mindegy, minden muffin morzsálódik egyébként is)

      Törlés
  12. Biztos mindenkinek a saját nagymamája bejglije a legfinomabb, de az biztos, hogy aki kóstolta a nagymamám mákos bejglijét, az onnantól az én nagymamámét szerette a legjobban :) A titok: nem mazsolát, hanem meggyet tett a töltelékbe. Isteni! (Nekem minden mákos bejgli tölteléke száraznak szokott tűnni az övéhez képest.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hat pedig az én nagymamám csinálta a legszuperebb bejglit, de basszus senkinek nem árulta el a pontos receptet, mert olyat csak ő akart csinálni!😀

      Törlés
  13. Mi a mákos rétes be reszelt almát vagy tököt szoktunk tenni. És rendszeresen kelesztek hidegben dolgokat, kenyeret kalácsot bármi mást, A titka az hogy sokáig kell keleszteni 24-48 órát vagy akár még többet is.

    A dióba szoktam lekvárt rakni lazítás ként.

    VálaszTörlés
  14. Martine: Reszelt almát miért, hogy ne legyen olyan száraz? érződik rajta az íze? (vagy ez hülye kérdés volt?? :))) És így is eláll azért? Itt csak 40 percig kell keleszteni a hűtőben, fura.

    Vera, a meggy jó ötlet, kipróbálom, köszi!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, azért hogy ne legyen olyan száraz, és én nem érzem rajta külön az alma ízét, de aki sosem csinálta almával az lehet hogy érezné, ezt nem tudom. Nem tudom meddig kell elállnia, nálunk január első hetében még szokott lenni de addigra már baromira unjuk :D

      Törlés
    2. Ok, köszi. Ez már asszem a haladó fokozat :)) ezt az almásdolgot nem merem meglépni :)

      (Négy rúd eláll januárig???)

      Törlés
    3. Na azért!! (gondolom 4+4)

      Törlés
  15. Én is úgy szoktam, mint Martine, sokáig kelesztem hideg helyen. Azt hiszem, akkor kell, ha nem olyan kalácsos tésztát szeretnél, hanem amiben több a töltelék, mint a tészta.
    A máktöltelékbe mézet vagy meggylekvárt teszek, a diótöltelékbe pedig baracklekvárt.
    Nálunk anyu bejglije az etalon, nagymamám nem is sütött. Az enyém soha nem sikerül olyanra, mint anyué, pont azért, mert túl kalács jellegű lesz. Sőt, mostantól búzaliszt-, és tojásmentesnek kell lennie, úgyhogy ezt el is kell engednem :(

    VálaszTörlés
  16. Én nem tudok sütni, de anyukám ezt használta, ennek a Smuczer Hanna nevű lánynak nagyon jó receptjei vannak, a mézeskalács is irtó finom, még a gluténmentes változat is: https://smuczerhanna.com/2015/12/27/mennyei-bejgli/

    VálaszTörlés
  17. Húúú, jókor kérded, most csináltam - életemben először - és tökéletes lett: https://smuczerhanna.com/portfolio/kedvenc-dios-makos-flemas-bejglim/

    VálaszTörlés
  18. Adri, Vica, köszönöm a linket, nem ismertem ezt a blogot. Ő egyenesen hideg tejbe teszi az élesztőt, hát én ilyet még nem pipáltam! Lehet h én is tovább hagyom majd a hűtőben a tésztát, plusz jó ötlet az is, hogy a tölteléket előre készítsem el az ember.

    Bori: de mi a különbség a kalácsszerű és a rendes bejglitészta között? Én is azt szeretem, ha a töltelék a domináns. (A lányod allergiás egyébként ezekre az összetevőkre? Tojás nélkül nagyon nehéz lehet...)

    VálaszTörlés
  19. A kalácsszerű alatt azt értem, amikor a bejglin belül is van egy levegősebb tésztaréteg. Anyu olyat csinál, ahol szinte nem is látszik a tészta, csak egy vékonyka rétegben megy. Mondjuk azt sosem értettem, hogy akkor meg minek az élesztő. Talán a külseje miatt?
    Nem, a lányom csak a tejre és a sertéshúsra allergiás. De az utóbbi nem nagyon számít, mert jól átsütve eheti, a szalámit, kolbászt meg úgyse szerette soha. Én vagyok allergiás a tojásra és a búzára (szerencsére csak arra, nem gluténérzékeny vagyok, az sokkal nehezebbnek tűnik). Én is azt hittem, hogy tojás nélkül nehéz, nem is hagytam el addig, amíg nem kezdtem érezni, hogy bedagad utána a nyelőcsövem. De a vártnál sokkal könnyebb, meglepően hamar megszoktam.

    VálaszTörlés
  20. Jaaa, értelek, a belső levegős tészta (sőt: levegő!) tényleg béna, azt én sem szeretem!!

    Basszus, sajnálom :((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Képzeld, Tamkó, ma jött egy csomag a szüleimtől, benne bejgli, flódni és ischler. Anyu nekem sütötte őket, csupa olyan, amit ehetek 🙂 Úgy örülök. Azt mondja, így ez megvan, én meg bejgli helyett csináljak fatörzset, azt jobban szeretik a gyerekek. Boni eszi a bejglit?

      Törlés
    2. Úristen, de szuper :)))) nagyon figyelmes az anyukád. Nálunk Boni képestlapja majdnem 2 hónapig utazott a postán, december elején kaptuk meg, október közepén adták fel, szóval idén én még könyveket sem mertem rendelni karácsonyra!

      Nem tudom, idén szereti-e Boni a bejglit :)) meglátjuk! Eddig nem nagyon ette meg. A bóti sütiket szereti, sajna :( (fatörzset sem)

      Figyi, te olyasmi allergiás vagy, akinek mindig van a táskájában egy adrenalininjekció??

      Törlés
    3. Ez nem is a postával jött, az tényleg borzalmas. Egy hónapja adtak fel egy másik csomagot postán, az még mindig nem érkezett meg. Állítólag a reptéren van egy konténerben, amihez 3 hete senki se nyúlt hozzá. Ezt futárszolgálattal adták fel, 6 nap alatt megérkezett és harmadával kevesebb volt a szállítási költség, mint a kb ugyanekkora, ugyanilyen nehéz másik csomagnál.

      Nálunk is azért még mindig a boltiak csúsznak legjobban. A lányom kell vigyen magának a szülinapokra a suliba. Az elején sütöttem, de nem nagyon ette meg és inkább Savane-t kér.

      Nem, azért annyira nem vészes a helyzet, bár erről a tojásos nyelőcső duzzadásról azért fogok majd beszélni egy allergológussal. De különben főleg a gyomrom fáj csak tőlük, vagy kiütéseim lesznek.

      Törlés
    4. Borzalmas ez a Savane- LU- meg Prince-dömping :((( bár lehet hogy így gyerekkorban elegük lesz belőlük, és felnőttfejjel majd értékelik a házi kosztot!

      Posta: fura, sőt, felháborító. De nem tudom a Magyar Postát hibáztatni sem, mert Norvégiából egy május végén feladott csomag szeptemberben érkezett meg hozzánk! (de legalább sértetlenül)

      Jaj, nagy szívás ez az allergia :((

      Törlés
    5. Igen, borzalmasak. Nem csak összetevők szempontjából, hanem ízre is, ezért nem értem . Én is remélem, hogy megunják majd őket. Talán egy kicsit divatból is eszik, hogy a többiek is azt kapnak.

      Szerintem legtöbbször a francia postán múlnak ezek, de most, hogy mondod, Magyarországról már kaptunk karácsonyi lapokat, Norvégiából pedig még nem. Ilyenkorra rég meg szoktuk kapni mindet. Jó, hogy egyáltalán megérkezett a csomagotok, ennyi idő után gondolom, már feladtátok.

      Törlés
  21. Mindig limara receptje és iranymutatása szerint készítem a bejglit: https://www.limarapeksege.com/2009/12/beigli.html?m=1

    Mindent úgy csinálok, ahogyan írja, és mindig jól sikerül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, mindjárt megnézem! (most nem nyílik meg)

      Törlés
  22. Évek óta Gizi konyhája bejglit készítem,minden részletesen leíva.

    VálaszTörlés