2017. június 8., csütörtök

Szagok, illatok, emlékek

De szeretem a kánikulaillatot! Most jó sokáig volt itt is nagyon meleg, szimatolhattam belőle rendesen. A reggeli kánikulaillat a kedvencem, amikor egész éjjel nyitva volt az ablak és a reggeli napsütés felmelegíti az ágyneműt, meg a parkettát. Régi júniusi vizsgaidőszakok jutnak róla eszembe, amikor hajnalok hajnalán keltem és ültem le tanulni vagy éppen indultam vizsgázni – és még előttem állt a nyár! (és az élet!)

A többi évszak illatait is szeretem, az őszi avarszagot, a fagyott (vagy legalábbis nagyon hideg) téli föld illatát, a hársfaillatot tavasszal. Az orgona illata! Anyák napja, ballagás... az illata miatt a kevdenc virágom. Itt sajnos nem lehet sehol sem orgonát kapni csak úgy (ellenben mindenféle méregdrága virágkölteményeket igen), csórni kell innen-onnan, hogy az embernek legyen az asztalán.

Mostanában a botanikus kertben esténként érzem a fenyőfa illatát is, és a meleggel keveredve egy emléket idéz elő: egyszer Amerikában nyaraltunk, körutazást tettünk. Egyik este viszonylag korán megálltunk egy kisvárosban, lecuccolás után még volt időnk elmenni futni egyet – ebben a kisvárosban éreztem ilyen intenzív fenyőillatot, és a mai napig ez az emlék ugrik be róla, noha csak egyetlen estét töltöttünk ott.

Frissen locsolt meleg beton szaga: ovis emlék. Nyáron kint ettünk, és ebéd után slaggal jól lemosták utánunk a betont. A mai napig az óvodára emlékeztet.

Imádom a pesti lakásom szagát. Az előző lakók nagy dohányosok voltak, iszonyú büdös volt, hiába szellőztettünk. Aztán felújíttattam, kifestettem, eltelt pár év, és szerintem senki meg nem mondaná, hogy bagószagú lyuk volt egykor, én viszont egy pici bukét érzek még rajta – nem zavar, tökre szeretem, a lakáshoz tartozik.

Nagymamám lakásának a szagát érzem néha még máshol, régi ún. Bauhaus, konvektoros fűtésű épületekben (fűtésszezonban), ilyenkor megrohannak az emlékek.

Párizsnak is van egy jellegzetes szaga, egyrészt valamiféle parfüm-pékségszag keveréke a felszínen, és egy nagyon büdös tisztítószerrel álcázott kaki-patkány-kosz szag a metrókban. Még ezt a büdit is szeretem időnként, annyi minden eszembe jut róla.

Szeretem Boni izzadt haját szagolgatni hátul, a nyakánál, és imádtam az anyatejes kaki szagát is. A cigaretta szagát kis adagban (ruhán, bőrön) szeretem: a mamám és régesrégi átbulizott éjszakák jutnak róla eszembe.

Füst és szúnyogirtó: családi nyaralások, gimis kempingezések emléke. Könyvszag: egyrészt az iskolakezdés jut róla eszembe, másrészt meg örömmel tölt el a nyomtatott szöveg illata a tiszta lapokon. Bár nem vagyok egy nagy tengerrajongó, a sós tenger illata a meleg levegőben, az nem semmi egzotikum! Ugyanígy nagy kávés sem vagyok, de a reggeli kávé illatát én is szeretem. Dunapartszag: csomó gyerekkori emlék alapja. Templomszag (tömjén?): imádom, anélkül, hogy közöm lenne hozzá. Tempera- és festékszag: gyerekkori rajzóráimat illatosították be, imádtam.

21 megjegyzés:

  1. Van egy olyan indián szokás, hogy egy nevezetes eseményhez köthető illatot megőrző valamit bőrzacskóba zárnak és mikor emlékezni akarnak rá előveszik és szagolgatják.

    VálaszTörlés
  2. ó, a friss malter és a meszelés illata! előző életemben szobafestő, vagy kőműves, vagy kelemen lehettem :) (és a poloskás málnaillat, meg , meg, meg.... ójaj :) )

    VálaszTörlés
  3. Jaj, a Párizs-illat, én azt imádom!:)

    VálaszTörlés
  4. Ella, ez milyen jo, ilyet en is akarok :))) mert ANNYIRA nehéz felidézni egy-egy illatot.

    Poloskás málnát még nem szagoltam, de a malter mmmmmmmmmmm, finom :))

    Kelemen :-D

    VálaszTörlés
  5. En is nagyon szeretem az illatokat! Elsonek a frissen vagott fű illata jut eszembe mindig, gyerekkoromban nagy halmokat gyűjtöttünk belőle az iskola melletti parkban. Darált kave az aruhazak bejaratanal es a torok kave illata gyerekkori kozelkeleti utazasokon. Kanikulaban hagyott autok szaga, amikor beszallsz es kicsit mintha megallna a levego a hosegben. ..es nekem meg a csatornaszag is nosztalgikus (szinten a Kozel-Keletről).
    Az altalanosban volt egy enektanarnom, akit csodaltam es a parfumje a megtestesult nőiesseget jelentette nekem. Azota se tudom, mit hasznalhatott, pedig vegigszagoltam a vilag osszes parfumjet (sose mertem tole megkerdezni) - most mar biztos nem gyartjak tobbe! :)

    VálaszTörlés
  6. Naptej illata a forró bőrön. Ahhh... ❤️

    VálaszTörlés
  7. Ú, de jó volt ezt olvasni! :) Nekem is rengeteg jó emlékem fűződik mindenféle illatokhoz.

    VálaszTörlés
  8. Szerintem az egész élet szagok és illatok gyűjteménye. Kb.bármit vissza tudunk hívni általuk.

    VálaszTörlés
  9. A kulturális antropológiának volt egy felismerése, törzsi népek kutatásakor, hogy a nyugati kultúrák általában, ill. a kutatók a természeti népek vizsgálatakor milyen méltánytalanul mellőzik az olfaktív információt, pedig azok a kutatottak életében nagy szerepet játszanak.

    VálaszTörlés
  10. Gepolaj plusz dohany kevereke. Kolyokkoromban, amikor edesanyam harom valtasban dolgozott, gyakran atmentem, es szagolgattam az eppen hasznalaton kivuli, mosasra varo muhelyi kopenyet, pontosabban a zsebet. Mamiszaga volt:) meg most is szivdobogast kapok nagy, zugo gepek kozeleben. Kutyaszag mindenek felett, a huskym illata, ami annyira diszkret es finom, mint a farkasoke egeszen kozelrol. Bodza, bazsarozsa a kertben, a vihar utani tiszta tudotagito harsany illat. A Szent Anna to, ahol korbe-korbe lehet uszkalni es nezni a fenyoket, a moha. Disznovagas es frissen sult fank. Szenen sult padlizsan. Kaveillat minden egyes reggel.

    VálaszTörlés
  11. Esöszag esö elött, alatt és utàn..locsolás utáni illat a kertben.

    VálaszTörlés
  12. Évekkel a dédim halála után hozzám került az addig érintetlen szekrényéből egy kardigán. Még mindig lehetett érezni az ő tiszta, friss illatát az anyagon. :) Olyan elevennek tűnt újra.
    A hibiszkusz Afrika. A hársfák illata eső után a régi lakásom. A Dunapart és a Balaton "mocsárszaga".
    Sokszor elég egy-egy szag-illat egy érzés felidézéséhez, időugráshoz. Jó ez nagyon.

    VálaszTörlés
  13. A kedvencem a mediterrán országokban a fenyőerdők illata rozmaringbokrokkal és a tenger sós illatával együtt ❤️
    A levendula - otthon, a szappanok illata - a nagymamám szekrénye, a forró rét illata - gyerekkorom nyarai falun, a kapor - keresztanyám kertje, nyári zápor illat - balatoni nyaralás, és én is imádok minden kemikália-szagot, meg a párizsit metró szagát :)

    VálaszTörlés
  14. Tavaszillat, a kora nyári ruhácskák illata (amelyeket gyerekkorunkban viseltünk), patak- és gombaillat, málna és szamóca. Frissen vágott fenyő, a kutyám fülének meg tappancsának illata :D . Új lakás illat, de már a habarcs illatába is szerelmes vagyok mostanában :D. Párizs illata nekem is a maga budoár- és pékségillatával, de szeretem az angol boltok illatát is nagyon <3 Nagymamám gyerekkori illata (a mostani már elég erős nagyiszag, de egész biztosan ezt is szeretni fogom később), dédim burgonyás-túrós lepénye fahéjjal a tetején. A víz illata, ahogy az orromba megy, mikor elmerülök, nyár estén lehúzott ablakkal száguldás illata. Babapúder és gyöngyvirág meg lonc... :) oh, és reggelente a friss kávé :)

    VálaszTörlés
  15. Ezt írtam 2 éve egy közös blogon a témáról:

    " * Szénaillat... (ha jól emlékszem, volt valaha egy ilyen nevű férfi kölni is...) Akárhol, akármikor a piriti vakációimat juttatja eszembe. Iduska nénémmel eljártunk néha gyűjteni. A három fogú favilla megfordítja a rendet, s ha megszáradt alul-felül, kis boglyákba lehet halmozni. Szöcskék ugrálnak fel a nyomán, a nap lemenőben, jóleső enyheség szabadítja fel a széna illatát. Hazafelé menet néha felkérezkedünk egy-egy megrakott szénás szekérre...
    * A frissen sült házikenyér kacsazsírral, újhagymával, a friss túróslepény vaniliás illata... Ezeket apai nagyanyám tudta legjobban elkészíteni. A kemence néha mézédes sülttököt is adott nekünk.
    ** Viktor... Interjú a lugai nyelvi táborban, ahova fiatal tanár koromban gimnazistákat kísértem. Érdekfeszítő beszélgetésünk az irodalomról tovább folytatódott a tábortűz körül, nem tudtunk elválni. Pedig szőke volt és kékszemű, nálam alig magasabb - férfiideálom szöges ellentéte! De... tiszta szappanillata volt! Semmi cigaretta vagy kölni nem zavarta meg ezt a vonzó illatot, ami valahogy annyira összhangban volt vele és teljesen megfelelt a (nemcsak konkrét értelemben vett) tisztaság iránti vágyaimnak! Elutazásunkat megelőző este volt, s másnap reggel kikísért a repülőtérre is, ahol sírva borultunk egymás nyakába... Pedig 24 órája sem ismertük egymást... Utána sokáig leveleztünk, de soha többé nem találkoztunk.
    * Isztambul számomra a Boszporusz kicsit tenger-szaga, a halpiac bősége, nomeg mindenekelőtt a fűszer-bazár színeinek, illatainak kavalkádja... Nem utolsó sorban pedig, úgy reggel 10 óra felé a "simitçi" (ejtsd: szimitcsi) megjelenése a fején egyensúlyozott óriási fatálcával (esetleg üveges kézikocsival), kínálva a friss, ropogós, perec formájú, szezám-maggal megszórt "simit"- hegyeket...
    * Berlin... Furcsa módon nekem mindig az ősz jut róla eszembe, talán mert akkor volt a legszebb. Sok-sok parkja olyankor az ősz káprázatos színeibe öltözött, s bokáig járhattunk a kicsit kesernyés illatú száraz levélszőnyegben, mely szinte megbékített az elmúlás gondolatával is..."

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezek a régi nyári (beteljesületlen)szerelmek milyen édes emlékek és de tudnak fájni :)

      Törlés
    2. Talán pont a beteljesületlenségükben van a szépségük: nem volt alkalmunk csalódni bennük...

      Törlés
  16. Szuper bejegyzes!! Es mindenkit megihletett ;)

    NS

    VálaszTörlés
  17. Nekem az egyik ilyen nyari illat a fott kukorica illata :)
    A 80 as evek beli piros flakonos citromos ablaktisztito illata es az akkoriban nagy kedvencem az eperhab illata is az orromban van :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az illat amit reg keresek: volt egy fiu akivel tizeneve volt egy par hetes romancom, az oblitoje illata isteni volt.
      Azt eszrvetettek mar, hogy mindenki lakasanak van egy illata, de a sajatunket nem erezzuk csak egyszeruen otthonerzest ad ahogy hazaerunk? A napokban dobbentem ra, mert voltam az elozo lakasunkban (1 eve mas lakik ott) es meglepo modon ahogy beleptem a 'szokatlan' illatok tettek ram a legnagyobb benyomast

      Törlés
  18. - benzinillat: imádtam kiskoromban, ha ott voltam tankoláskor, letekertem a Dacia ablakát, és lógtam ki az ablakon nagyokat szimatolva a levegőbe
    - első parfümöm: sárga Kookai, hihetetlen finom illata volt, azóta sem érzek olyan finom női parfümillatot
    - mezőillat: nyáron, koraeste, amikor már laposan süt a nap, a meleg sem fojtogató, ciripelnek a bogarak, látszik minden apró kis szösz meg bogár, ahogy száll a levegőben és akkor van ott valami mindent átfogó mezőillat
    - a Duna illata
    - tábortűzön sülő hús illata, ahogy keveredik a füsttel és az égő fa illatával, jaj de imádom
    - régen a telkünkön nem volt folyóvíz, és egy feketére festett hordóban gyűjtöttük az esővizet, és azzal zuhanyoztunk. Közben kiürült 5l-es mosószeres flakonokban is melegítettük a napon a vizet és azoknak volt valami olyan mesés lágy illata, már évek óta csak zuhanyzáshoz használtuk, de még mindig érződött benne egy elegánsan finom illat. Néha érzem még most is ezt az illatot valahonnan, ilyenkor minden élmény visszajön egy szempillantás alatt. Még a rám folyó víz selymességét is érzem, őrület.
    - Nagypapám illata - bár már nem emlékszem rá. Csak néha álmomban jön vissza az illata
    - Nagymamám a szekrényébe mindig tett Fa szappanokat a fehérneműi közé, olyan ápolt és nőies illat volt mindig a szekrényében. Én is tettem régen az én bugyijaim meg zoknijaim közé, de nem jött az illat
    - Dove szappan illata: általános iskola végefelé voltunk a gitárosokkal Belgiumban és a család, akinél laktam, bekészített egy Dove szappant a szobámba. Mennyei illatnak éreztem akkor, a felfoghatatlan jólét és gazdagság jelképe lett nekem, amit csak szégyenkezve tudtam eltűrni és kicsit messziről csodálni
    - Balatoni fürdés után a bőr illata

    Úristen, milyen mély élmények jönnek vissza egy-egy illat felidézésével.

    VálaszTörlés